AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Соленоводна акваристика => Соленоводни аквариуми => Химия и физика => Темата е започната от: Torsade на понеделник, 15 декември 2008 г., 18:06 ч.

Заглавие: Какво пречи на морската сол?
Публикация от: Torsade на понеделник, 15 декември 2008 г., 18:06 ч.
Нещо взех да се заглеждам по морските аквариуми и да им кроя шапка...
Поразчетох се и като за начало видях, че употребата на дестилирана (или получена с обратна осмоза) вода не е задължителна. Замислих се за солта...прочетох, че в обикновената морска сол ставали някакви процеси, които я правели негодна за употреба...та понеже ми стана любопитно, ще може ли някой да обясни на разумен език това? Не съм идиот, но и не съм химик  :wink1:
Заглавие: Отг: Какво пречи на морската сол?
Публикация от: kamos на неделя, 21 декември 2008 г., 11:14 ч.
Колега ако ще правиш морски аквариум само с риби водата с обратна осмоза не е задължителна, но ако смяташ да правиш рифов аквариум качествата на водата е меко казано трябва да са перфектни.
По втория въпрос - морската сол не съдържа всички необходими елементи и ако минеш на този вариант ще трябва да ги добавяш и съответно дозираш ръчно. За съжаление не успях да открия статията на руски как се прави морска сол, но доколкото си спомням тя си беше и доста старо издание -1986 мисля. Най-добре е да си купиш от фирмената сол. Тя би трябвало да съдържа всичко необходимо/или почти всичко/. Тъй като моят опит е на практика само с черноморски обитатели и вода направо от морето, не мога да ти помогна кой знае колко, но тук във форума има колеги които да ти помогнат.
Заглавие: Отг: Какво пречи на морската сол?
Публикация от: Torsade на неделя, 21 декември 2008 г., 11:27 ч.
Благодаря за отговора.
Не смятам да правя аквариум, като използвам морска сол. Просто ми беше любопитно да разбера причините, поради които е неподходяща. При все, че ми се струва странно как може да не съдържа всички необходими елементи - не е ли просто морска вода, от която водата е изпарена?
Смятам да направя малък рифов аквариум - в момента гледам цихлиди, които са доста интересни риби, но при тях не може да се създаде такова съобщество, както е в един риф. Но това е проект за след 2-3 години, просто сега проучвам обстановката.
И понеже стана дума за качествата на чешмяната вода - някой знае ли какво точно съдържа водата в София? Четох, че основният проблем са възможните фосфати, които водели до развитие на алги... Но повечето статии са американски, а тяхната вода кой знае какво съдържа...Може би софийската е по-чиста?