AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Соленоводна акваристика => Соленоводни аквариуми => Химия и физика => Темата е започната от: NikolaV на събота, 06 ноември 2010 г., 09:20 ч.

Заглавие: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на събота, 06 ноември 2010 г., 09:20 ч.
Вече ми е време да почна да добавям някакви микро/макро елелементи във водата. Вече имам няколко малки коралчета в аквариума.
За калции, магнезии и алкалност съм се насочил към това: http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php (http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php). По-натам ако се наложи ще мисля за калциев реактор.
За останалите съм се насочил към JBL Trace Marine 1, 2 и 3. Не за друго, но просто ми попаднаха първи пред очите, а и като че ли ги има на всякъде. Има ли всичко в тях, което ще ми е необходимо или ще трябва да мисля за още нещо допълнително.
Какво ползвате вие и имате ли други според вас по-добри предложения?

Също така как ги добавяте? Четете и спазвате дословно инструкцийте или се съобразявате с това колко е пълен с корали и тн. аквариума. Тук се сещам за един малко по-страничен въпрос. Освен с тестове, които хем не знам до клко ще може да им се разчита, хем янма да ги правя често има ли някакви други видими белези, по които познавате, че нещо липсва или пък е предозирано?
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 06 ноември 2010 г., 10:50 ч.
Чрез добавките, ще поддържаш високо ниво на микроелементи, което ще ти спомага за отличната форма на обитателите, като само така можеш да да видиш истинската им красота. Съобразявай се с инструкцията на препарата, като имаш в предвид количеството безгръбначни, които са основния консуматор. Също така новопоставения активен въглен, понякога е толкова ефикасен, че заедно с токсините поема иполезните съставки, които трябва да бъдат възтановени.
За ефекта от JBL Trace Marine 1, 2 и 3 можеш да съдиш по коралите в зоопарка. Зацелта първо трябва да отворят сектора  :grin:.
Когато, всичко "цъфти" в един аквариум, ракообразните често линеят, а рибите са цветни и играят е един добър показател за качествата на водата, а тестовете могат да се ползват като "напътствия"
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: RAKIM на събота, 06 ноември 2010 г., 11:32 ч.
А ако има предозиране избиват ли алги и тн..както в растителен? :)
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 06 ноември 2010 г., 13:29 ч.
Появата на алгите най-често е свързана с други фактори. Предполагам, обаче, че микро елементите влияят положително и на тях.
 Всъщност най-обраслите аквариуми, които съм виждал са "поддържани" без добавки  :grin:.
Потърпевшите от предозиране са тези, които страдат и от недостига им. Особено високите нива на калций и магнезий носят вреда и върху техниката, създавайки неразтворими плаки около ротори, статори и вентури-дюзи. Тези повреди понякога са непоправими.
Като цяло съм забелязал, че обитателите по-лесно преживяват излишък от колкото, липса. Не съм експериментирал продължително време да държа свръх високи нива, за да видя какво ще се случи  :scare2:.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на събота, 06 ноември 2010 г., 19:25 ч.
Аз го видях на откриването всъщност :)
Да разбирам ли от това, че тези трите бутилки са ми достатъчни и друго не ми трябва? Освен калции и магнезии де.
Планктон под някаква форма например?


..Когато, всичко "цъфти" в един аквариум, ракообразните често линеят, а рибите са цветни и играят е един добър показател за качествата на водата...


Това не го разбрах за ракообразните. Какво имаш в предвид под линеят?
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: hanuman на събота, 06 ноември 2010 г., 20:11 ч.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%B5 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%B5) ;)
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 06 ноември 2010 г., 22:25 ч.
Линка дава отговора за ракообразните.
Много фирми предлагат, гами микроелементи и добавки. В нашия случай е на JBL, но освен трите тубички добавяме и двукомпонентен калций+стронций на прах и течна добавка магнезий на същата фирма. Коралите подхранваме с коралфлуид. В началото на темата за Софийския зоопарк сме показали тези продукти и докато експозицията е доминирана от меки корали и риби са ни достатъчно (разбира се като изчерпим количествата ни снабдяват отново).
Когато беше откриването коралите бяха новодомци, а в момента са се разперили и добили различни нюанси.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на неделя, 07 ноември 2010 г., 00:00 ч.
Никога не съм знаел как се казва смяната на "кожата" им.  :bow:
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на неделя, 07 ноември 2010 г., 10:36 ч.
При безогледното добавяне по много от всичко, първоначално се затварят по-чувствителните корали, някои без предупреждение започват да се разпадат, ракообразните се движат неадекватно, а по време на линеенето направо загиват.
Такова предозиране с микроелементи е много малко вероятно, защото голяма част от тях са химически доста активни, а други катализатори. В последствие големите нива бързо спадат, защото някои елементи образуват неразтворими отлагания.
Предозирането с калций и магнезий се получава при интензивно добавяне с калк-реактор или с разтвори като няма консумация  от обитатели. В този случай, ако нивата не се върнат към нормалните до две-три седмици се налага плавна частична подмяна.
Много е важно всички промени в химията и физиката да стават плавно. Животните, които отглеждаме идват от много стабилни екосистеми, където всяка рязка промяна води до големи щети. Природата възтановява, кое бързо, кое изключително бавно, а в аквариума... - от магазина (образно казано) :grin:.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на събота, 20 ноември 2010 г., 00:41 ч.
От една седмица меря, добавям, пак меря...
По тази рецепта: http://www.ultimatereef.net/info/calculators/ (http://www.ultimatereef.net/info/calculators/), че са ми най-прегледни.
Магнезиия го докарах до 1290 в момента.
kH-то - Сера - 9 и нещо, Тетра - 7 и нещо, Салиферт - 8.6. Приемам Салиферта аз най-точен - бях му мерил тестовата течност преди и го изкара горе-долу точно.
pH-то - 8.1 - 8.2, като доскоро преди а вдигна с 1-2 единици kH-то беше 8.0.

Калция го мерих и го измерих 400 - 410 (Салиферт). Реших да добавя още 20 ppm (33 гр. за 450 л. вода). Мерих на другия ден - 360... Мерих пак - 380. Добавих за още 20 ppm мерих на другия ден два пъти - 380 все си седи. Аз ли нещо пропускам или ми е шибан теста?
Аквариумът е почти празен откъм всякакви обитатели.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 20 ноември 2010 г., 08:33 ч.
Тестовете на Салиферт са най-точното средство, с което разполагаме.
Това, което се случва в момента в твоя аквариум се е получавало и при много други акваристи - нещо пречи на разтворимостта на калциевите соли.
Не разбрах какъв е калция?
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на събота, 20 ноември 2010 г., 14:12 ч.
DIY е калцият - CaCl2.2H20
Калциев хлорид.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 20 ноември 2010 г., 16:17 ч.
Да... :hmm:!
Логично е, добавяне на хлорид на калция в чист вид да не постига желания резултат.
Смятам, че не ми достигат познания, за да започна сам да си съставям добавките, без риск и с положителен ефект и поради тази причина ползвам само готови и задължително от доказали се производители.
Ползвал съм калциеви добавки на Aqua Medic, KNOP, Dupla, а през последно време двукомпонентния Calciu Marin на JBL и винаги са водели до желания от мен резултат.
Има ги навсякъде и стигат за дълъг период :up:.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на събота, 20 ноември 2010 г., 17:11 ч.
Да, Calcu marin-a не е скъп, но хем имам доста калциев хлорид, хем исках да добавя само калции, без алкалност.

Mеждувременно обаче
Вчера сложих малко калции от горния - за около 20 ppm отгоре. Днес мерих - 410-420. kH ~ 8.6 - 9.00. pH-то обаче ми е паднало на 7.9. До сега не бях забелязвал такива резки колебания.

ПП. Днес по-рано дабавих и седмичната ми доза трейс елементи на JBL - 1, 2 и 3, ако може да има влияние.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 20 ноември 2010 г., 17:42 ч.
Разбира се, че има влияние.
Една фирма е създала разработка за комплекс добавки. Когато се ползват в оказаният ред и количество няма да има проблеми и това е всеизвестно. Всякакво експериментиране с други химически смеси води до друг резултат. Промените в Рн в различните часове на денонощието са характерни както за сладководните, така и за морските аквариуми. Що се отнася до високото Кн - не се притеснявай няма да преалкализираш своите обитатели. Спазвайки указанията за употреба, параметрите на водата ще влязат в нужните стойности. :wink1:
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Ilianidis на понеделник, 22 ноември 2010 г., 13:46 ч.
Ники, разтвор на калциев хлорид дихидрат във вода дава pH 4,5-6,5.Оттук ти пада пх-то.А защо не пробваш с варното мляко,хем подобрява кх,хем стабилизира пх с буферната система на карбонатите в последствие.Още което ми идва наум е химическата формула и тегловните количества на отделните елементи по периодичната таблица.С калциев хлорид дихидрат вкарваш много а получаваш малко калции ,а с хидроокиса ефекта мисля е по-голям.Ако имаш съответно пък високо пх ще е добре да се добави хлорида,защото високото пх дава превес на карбонатите пред бикарбонатите и може да имаш отлагане на полече варовик-  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karbonatsystem_Meerwasser_de.svg  (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karbonatsystem_Meerwasser_de.svg)
Аз съм ЗА DIY добавките,можем да правим каквото си поискаме стига да сме наясно с крайния резултат.Рифаджии по цял свят си бъркат манджи,дори тъпите мангизлии хамериканците.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: NikolaV на понеделник, 22 ноември 2010 г., 16:30 ч.
Не съм го отписал, но за по-натам го мисля. Или калквасера на аква-медик или калциев реактор. Но до тогава ми се щеше нещо по-просто и евтино като конструкция да измисля.
А я кажи (или и друг ако знае де :) ) колко горе долу като наситен разтвор разтвор на калквасер отива на седмица? На литър вода (или 450 л. тотал в моя случай). Знам, че зависи от населението на аквариума. Но все пак в някакви граници. Сега имам 3-4 малки коралчета - меки и LPS един.
Изпарението ми в момента е около 25 л. на седмица.

ПП. За калквасер или калциев реактор по-сериозно бих мислил когато вече е напълнен аквариума "до горе" с корали и знам точния разход. За това до тогава предпочитам да карам с ръчни добавки.
Идеята ми беше сега да инвестирам в една 3-канална помпа (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200531256508&ssPageName=STRK:MEWAX:IT (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200531256508&ssPageName=STRK:MEWAX:IT) или http://cgi.ebay.com/BUBBLE-MAGUS-BM-T01-TRIPLE-DOSING-PUMP-REEF-AQUARIUM-/180586776888?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a0bcf8938 (http://cgi.ebay.com/BUBBLE-MAGUS-BM-T01-TRIPLE-DOSING-PUMP-REEF-AQUARIUM-/180586776888?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a0bcf8938)), с която да добавям калции, алкалност и магнезии, а после да ми остане за добавяне на трейс елементи например.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Torsade на петък, 26 ноември 2010 г., 16:41 ч.
Извинявам се, че пиша в чужда тема, но е по темата.
Кои са необходимите микроелементи, които следва да се добавят?
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на петък, 26 ноември 2010 г., 17:44 ч.
Това са широк спектър от елементи, които в аквариума се изчерпват сравнително бързо. Някои от тях играят роля на катализатори, други роля на инхибитори, а трети просто участват в изграждането на тъканите на обитателите.
Всеки производител на консумативи за морската акваристика е разработил свои системи от добавки. Чрез тези комплекси в подходящи съединения и йони се добавят жизненоважните - Sr, Ba, Co, Mn, Zn, Ni, J, F, Cr и много други.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Torsade на петък, 26 ноември 2010 г., 20:57 ч.
Всъщност питах за самия спектър... колко трябва да е широк... но като гледам, май ще си взема и аз на JBL трикомпонентните микроелементи... Ширината там изглежда най-голяма  :D
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на събота, 27 ноември 2010 г., 21:54 ч.
Тези производители са вложили доста в създаването и разработката на продуктите за морската акваристика.
Ако средно интелигентен човек си постави за цел да си забърка всичко сам, може би ще успее, защото всички необходими съставки се изнамират по един или друг начин.
Лично аз не смятам да преоткривам  :pleasantry: топлата вода. Има хора, които са го направили вместо мен, затова се старая да върша своята работа, до колкото ми се отдава   8). Не мисля, че имам време и пари за губене, а и в аквариумите не отглеждам опитни мишки.
Несъмнено всеки прави своя избор  :dontknow:.
 :umnik: Запомнете:
Успеха не се дължи на случайности, а на причина и следствие  :grin:.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Torsade на неделя, 28 ноември 2010 г., 12:31 ч.
Благодаря. Всъщност въпроса ми беше коя марка да избера, като се ориентирам за целта по съдържанието, но го зададох неправилно. Нямам никакво намерение да забърквам нищо сам. На JBL спектъра изглежда най-голям... но пък на другите фирми стронция и йода например се продават отделно, не под името "микроелементи".
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: Rama на неделя, 28 ноември 2010 г., 13:06 ч.
Наистина JBL ми вършат отлична работа, но съм ползвал и други, които са също многодобри.
В зоопарка се добавя гамата на  JBL и резултата е на лице  :ok:.
Заглавие: Отг: Макро, микро елементи и тн.
Публикация от: trex700e на сряда, 22 март 2017 г., 21:10 ч.
Малко за Калквасер метода или "Какво баба ви никога не ви е казвала за гасената вар" от великия Ранди Холмс  :D Не е нещо ново, но и линкът е насока към сайта на Ранди, пълен с много полезна информация:
http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.php (http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.php)