AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Соленоводна акваристика => Соленоводни аквариуми => Проблеми => Темата е започната от: cihlidi_fan на сряда, 01 декември 2010 г., 20:27 ч.

Заглавие: Изчезнали зоантиди
Публикация от: cihlidi_fan на сряда, 01 декември 2010 г., 20:27 ч.
Здравейте,

реших да пусна тази тема, защото направо се изумих от случилото се и не мога да си о бясня как се случи:

Преди 1 седмица си взех зоантиди (5 полипчета бяха и тамън поникваше 6) , още със слагането им във водата изглеждаха супер. Нямаше никакъв "стрес" за тях и веднага след като ги сложих се отвориха и 5-те.
Вчера отсъствах от вкъщи и днес се прибирам и какво да видя: камъчето със зоантидите го нямаше.
Викам си УЖАС, сигурно е заровено някъде с пясък (не съм го лепил за голям камък, беше на пясъка) , търся, търся... Аха, намерих го наопаки, обръщам го и какво да видя - камъчето ГОЛО! Нито едно зоантидче нямаше на него?!  :eyes:

Заподозрените обитатели са:  таралеж, 2 калцинуса, скарида (?!) , и може би най-вероятните - 2 краба. След случката единия отиде в съмпа.

Случвало ли се е на някой друг подобно нещо? Няма щети по др. корали (звезден полип, анемона и саркофитон) ?
Възможно ли е (който е преобърнал камъчето) зоантидите да са "паднали" (въпреки, че разрових пясъка и ги нямаше) ?

Малко странна тема, ама... Кофти ми е, защото много се радвах, че така вървят и сега изведнъж... няма ги...

Заглавие: Отг: Изчезнали зоантиди
Публикация от: Kratun на сряда, 01 декември 2010 г., 21:39 ч.
От "главните заподозрени" изключвам скаридката и крабчетата, макар да не казваш от кой вид са. Поне при мен не проявяват такива мераци.
Почти съм сигурен, че причината е в падането надолу с главата. Няма как да оцелеят забити в пясъка, а и няма как да остане следа от тях.
Заглавие: Отг: Изчезнали зоантиди
Публикация от: cihlidi_fan на сряда, 01 декември 2010 г., 21:47 ч.
И така... Ето какво се оказа.

Преди малко храних рибока и видях, че точно към устата на анемоната се носеха 4 оцелели полипчета. Извода е в това, че явно не са били добре залепени за камъка си и нещо ги е отскубнало от него. Нищо чудно това да е таралежът, или пък морската звезда, която да ги е преобърнала.
Останали са 3 по-големи полипа, 1 от които е доста наранен и 1 "бебе" . Много се надявам да ги опазя, знам, че няма да е кой знае каква загуба, но въпросът е принципен.  :drinks:
Ще драсна в тази тема, ако оцелеят, или пък...

Хайде със здраве!

П.С: Крабът е от тези Rock crab май се казваше и до колкото си спомням, се води вредител и не е добре да бъде в рифов акавриум. Мен ми стана жал, че така го метнах в съмпа, но може и да го върна...
Заглавие: Отг: Изчезнали зоантиди
Публикация от: Rama на сряда, 01 декември 2010 г., 22:42 ч.
Тези малки фрагчета са доста уязвими, лесно се отлепят дори и без някой да им помага. След като паднат се свиват и може да не ги забележиш и така докато загинат. За да не се получават такива сакатлъци е хубаво да бъдат залепени на голям и стабилен камък, което всъщност е добре и за други по-големи колонии. Таралежите в малките танкове често са като слончета в аква магазин. На където и да тръгнат все повличат нещо.
Заглавие: Отг: Изчезнали зоантиди
Публикация от: Torsade на четвъртък, 02 декември 2010 г., 14:19 ч.
На мен такива бели ми прави калцинуса. А ти имаш два. Фрагментчето ако е било направено скоро, може зоантидите да са били залепени с нещо и да са паднали лесно. А малък камък с полипи просто не оставяй незалепен за големите камъни. Винаги се намира някой да го обърне.