AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Соленоводна акваристика => Соленоводни аквариуми => Химия и физика => Темата е започната от: Rama на понеделник, 21 март 2011 г., 22:22 ч.

Заглавие: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на понеделник, 21 март 2011 г., 22:22 ч.
Reef Tank ZeoVit (http://www.youtube.com/watch?v=tlET5OoY_xU#ws)

Всеки соленоводен акварист би желал нещо подобно в своя аквариум. :up:

Моята молба е всеки, който има информация или познания в тази област, да се включи в темата и да внесе допълнителни разяснения за тази, нова за нас материя. :)

Нека започнем с това, че тази система е все още непозната у нас, или поне не съм чувал някой да поддържа риф чрез нея. Причините за това могат да бъдат няколко:

*1 - сравнително високата цена на продуктите
*2 - наличен опит с отглеждането на твърди корали
*3 - страх от неизвестното и съмненията, които събуждат неуспешните опити в тази насока.

Сред любителите-акваристи тази система се появява през 2005 г като Prodibio предлага широка гама продукти, необходими за използването и. Това са бактериални и аминокиселинни комплекси, които се добавят на всеки 14 дни в определени дози.
ZeoVit е разработена от Томас Пол като идеята е чрез добавяне на бактерии да се намали до минимум остатъците от хранителни вещества в аквариума, като се имитират естествени параметри на морската вода, чрез намаляване на нивата на нитрати и фосвати, като се запазват основните параметри на калций и магнезий. Основно може да бъде разделена на два етапа:

1 етап - премахване на основните хранителни вещества и токсини

2 етап - подсилване разтежа и оцветяването на коралите чрез допълнителните добавки Zeovit

Ефектът от добре работещата система води до изкючително ниски нива на нитрати и фосвати, които не се улавят от тестовете, ползвани от любителя-акварист.
За да започнеш прилагането е необходимо освен добавките, да се снабдиш и с реактор, подобен на калциевия, който да се намира в съмпа. Преди да постъпи в дисплея е задължително ползването на активен въглен, който се сменя на всеки 30 дни.
Според някои автори в ZeoVit реактора се поставят смес от различни зеолити (някои ползват еднообразен), които имат способността да намаляват токсините във водата, тъй като тези порести скали осигуряват убежище на бактериите, премахващи амоняка и разграждането на органичните вещества до йони. Зеолита се подменя на всеки 6/8 седмици, като вероятно за това време се изчерпва ресурса му.
Според акваристи, опитали се да използват различни от предлаганите със системата зеолити, ефекта се губи.

reacteur zeolithe automatisé (http://www.youtube.com/watch?v=0tSFmjEs1u8#)

Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на вторник, 22 март 2011 г., 22:37 ч.
Желаещият да въведе системата Зеовит, трябва да изпълни следните условия:

*аквариума трябва да бъде добре осветен
*да бъде осигурен добър скимер и зеовит реактор
*на края на системата - преди възвратната помпа е добре да се инсталира карбонов      филтър, като за целта се използва активен въглен на Зеовит, който се сменя на всеки 30 дни
*отстраняват се водорасловия филтър, ув лампи, озон-генератори, нитратредуктор, фосфатни реактори/смоли и всякакви други приспособления с абсорбенти

С цел ефективното използване на Зеовит, трябва да се стартира с възможно най-близки параметри на водата до естествени нива. А именно:

dKh:06.05-07.05
калций: 410-430 мг,
магнезий: 1250-1300 мг
Соленост: 33-35 PPT
калий (K+): 380-400 мг

За това е много важно с каква сол ще се ползва - важно е да дава ниска алкалност, високо ниво на калий (К+) и добри нива на калций.
Ето кратко описание на някои от добавките, с които работи системата:

ZeoStart - е комлекс въглеводородни съединения, с леко кисела миризма, вероятно съдържащ смес от захари и органични киселини. Този препарат помага при възпроизвеждането на бактерии, хранещи се с нитрати и фосфати. Зеостарт работи в комбинация със Zeobak, а той се свързва със зеолита в реактора.

Zeobak - представлява култура от бактерии, склонни да колонизират зеолита, живите камъни и пясъчното дъно, като по този начин спомагат за намаляването на хранителните вещества. Добавя се всеки ден от началото, а с течение на времето, когато се стабилизира системата се намалява до еднократно или двукратно седмично.

Zeofood - представлява хранителен източник както за коралите, така и за бактериите, тъй като бактериалните култури в системата намаляват хранителните вещества и някои минерали, се налага захранването на коралите със зеофууд. Това е една от храните, използвани от Зеовит.
Ако се прекали с дозировка се наблюдава ефекта "кафява фаза", и дори поява на цианобактерии.

ААНС (аминокиселини) - добавката им предизвиква постоянно и пълно отваряне на кораловите полипи.

CV (Корал Витал) - употребява се паралелно с аминокиселините. Подсилва естествените оцветители, което подпомага и интензивния растеж на твърдите корали.

К-баланс - представлява калиеви йони в походяща коцентрация, тъй като процеса на постоянен обмен чрез зеолитите премахва прекалено много калий, който е необходимо да бъде добавян. Най-често се използва по необходимост, като се следят показанията на тестовете. Предозирането с калиеви йони води до така нареченото изгаряне на SPS-ите.

Калиев йодит - засилва синьото и лилавото оцветяване в системата.
При предозиране жълтите корали позеленяват, което означава, че трябва да се спре добавянето.

Желязо - повишава зеления и червения цвят в някои корали. Използва се много пестелива, защото предозирането води до нежелан растеж на водорасли.

Xtra - една много качествена добавка, при която се наблюдава ефект на максимално раздуване на кораловите полипи, както и фосфоресциращ нюанс. Дозировката и може да бъде увеличена до два пъти по време на фрагване, като многократно ускорява процеса на зарастване и намалява риска от загуби на фраговете.

Sponge power - основна храна за морски гъби, които на свои ред филтрират огромни количества вода и действат като естествен филтър. Въпреки това стимулира растежа и на аиптазиите.

Coral snow - използва се за отстраняване на жълтите багрила в аквариума, както и цианобактерии, като спомага избистрянето и неутрализиране на киселинни съединения във водата.

Zeozym - това е нов продукт, свързващ сес утайки и цианобактерии от пясъка и живите камъни, като се наблюдава интензивно отделяне на скимера.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Kratun на вторник, 22 март 2011 г., 23:33 ч.
Едно е ясно - имам материал за четене и дълбока кал за газене.
Благодарности за Марио! :drinks:
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на сряда, 23 март 2011 г., 01:17 ч.
Браво, Марио! Подобна тема щях аз да отворя, но е много добре, че си се сетил преди мен.
Аз планирам Зеовит за есента, тъй като през лятото се очертава три седмции ваканция и няма как да се захвана с това предизвикателство преди Септември. За момента не съм мнгоо в час, но скоро се надявам да наваксам.
Ще пусна един линк от форима на Зеовит с примерен аквариум на един австриец. Там е описано какво точно е добавено като техника и като консумативи. Всичко това с много снимки. Дори колегите с по-малки познаия по английски език ще се ориентират.
Поздрави!

http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=21340 (http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=21340)
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на сряда, 23 март 2011 г., 08:09 ч.
Както предложих в началото на темата, всеки който има някаква информация за този начин на поддръжка, ако има желание да сподели :ok:.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: hahyhihi на сряда, 23 март 2011 г., 19:17 ч.
Аз не че съм много в час ама ми се върти в главата че системата не може да се почне на работещ аквариум ! Използвали се съвсем друг вид бактерий , бях чел че е забранено жив пясък а камъните трябва да са от океана (да не са били в друг аквариум) . Ако се почне на работещ аквариум с живи камъни и пясък маи става мазало... От извесно време ползвам някои от продуктите но нямам особенни впечатления... явно трябва да се ползва всичко по схема.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: hahyhihi на сряда, 23 март 2011 г., 19:44 ч.
(http://i54.tinypic.com/2w652x0.jpg)
освен това ползвам и солта
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на сряда, 23 март 2011 г., 21:08 ч.
Радвам се, че се включи , hahyhihi!
Ето, че имало хора опитали.
Аквариста, от когото черпя информация, около година и половина е ползвал "Берлинската система", след което е извадил ненужните уреди и е започнал Зеовит. Не споменава да е подменял камъни и пясък.
Истина е обаче, че системата се прилага прецизно и последователно. В темата споменавам, че дори активния въглен и зеолита са на фирмата, защото при опитите с други, ефекта се губи :ok:.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на четвъртък, 24 март 2011 г., 00:59 ч.
Аз не че съм много в час ама ми се върти в главата че системата не може да се почне на работещ аквариум ! Използвали се съвсем друг вид бактерий , бях чел че е забранено жив пясък а камъните трябва да са от океана (да не са били в друг аквариум) . Ако се почне на работещ аквариум с живи камъни и пясък маи става мазало... От извесно време ползвам някои от продуктите но нямам особенни впечатления... явно трябва да се ползва всичко по схема.


Ми явно не си в час! Зеовит може да се стартира по всяко време. Просто махаш УВ, озона и рефюджиума и си готов. Разбира се, изисква се да имаш стабилни параметри! Зеовит не е спасителна програма, която може да те извади от пожарно състояние.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: камен_chochev на четвъртък, 24 март 2011 г., 01:15 ч.
Добре де, но какви са ползите от нея не ми е ясно. Има перфектни аквариуми и със и без нея, не пести пари и време, даже напротив. И какъв е смисъла да рискуваш перфектно работещата си система, която е и възможно най-близо до природата със Зеовит. Разбирам да стартираш с нея, но да се прехвърляш? Да нещо сравнително ново е и е хубаво човек да е запознат, но дотолкова. 
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на четвъртък, 24 март 2011 г., 09:05 ч.
Добре де, но какви са ползите от нея не ми е ясно. Има перфектни аквариуми и със и без нея, не пести пари и време, даже напротив. И какъв е смисъла да рискуваш перфектно работещата си система, която е и възможно най-близо до природата със Зеовит. Разбирам да стартираш с нея, но да се прехвърляш? Да нещо сравнително ново е и е хубаво човек да е запознат, но дотолкова.


Аквариумите са затворени системи, които не са много близо до природните условия. Главното при тях е да изглеждат добре, като създаваме условия подходящи за развитие на организмите поставени в него. Всяка аквариумна система се нуждае от ежедневни грижи и контрол. Дори и целия аквариум да е оборудван с електроника и всичко да се подава автоматично намесата на аквариста рано или късно е наложителна.
Като начало забелязвам основно предимство на ZeoVit - създава перфектни качества на водата, като е доста компактна, а как изглеждат SPS - коралите няма да коментирам. За да се поддържа такова ниво с технически средства ти е необходима многократно по-голяма и сложна съмп - система, която в някои случаи се изгражда в самостоятелно помещение. Вероятно с течение на времето ще открием още много предимства и недостатъци, които към момента са невидими  :up:.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на четвъртък, 24 март 2011 г., 10:44 ч.
Добре де, но какви са ползите от нея не ми е ясно. Има перфектни аквариуми и със и без нея, не пести пари и време, даже напротив. И какъв е смисъла да рискуваш перфектно работещата си система, която е и възможно най-близо до природата със Зеовит. Разбирам да стартираш с нея, но да се прехвърляш? Да нещо сравнително ново е и е хубаво човек да е запознат, но дотолкова.


Ако ще имаш в аквариума няколко корала, тогава не ти трябва Зеовит. Ако искаш да постигнеш нещо подобно от първата снимка в темата, Зеовит е системата. Както Марио ти е казал, никой аквариум не е застрахован от крашове. Когато го пренаселиш, вероятността да го "изпуснеш от равновесие" е доста голяма.
Зеовит не е пенкелер, но поне на този етап е едно от най-добрите решения, ако искаш да имаш много корали. Да не говорим, че още сега бих разкарал рефюджиума от съмпа и бих сложил един Зеовит реактор. Много по-чисто ще бъде и няма да търкам алги от стените на съмпа, щото заради лампата, която свети на Хетоморфата, познай какво причинява.
Поздрави!
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: hahyhihi на четвъртък, 24 март 2011 г., 11:57 ч.
Значи да си поръчвам смело основния пакет и да пробвам !
http://www.korallen-zucht.de/en/shop/products--technology/zeovit-basic-water-maintenance/index.html (http://www.korallen-zucht.de/en/shop/products--technology/zeovit-basic-water-maintenance/index.html)
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на четвъртък, 24 март 2011 г., 12:02 ч.
Значи да си поръчвам смело основния пакет и да пробвам !
[url]http://www.korallen-zucht.de/en/shop/products--technology/zeovit-basic-water-maintenance/index.html[/url] ([url]http://www.korallen-zucht.de/en/shop/products--technology/zeovit-basic-water-maintenance/index.html[/url])Що не разровиш из ибей? Нещо много пари ми се виждат тези реактори. Някъде гледах по-тънки цени.
Иначе цените на шишенцта, камъчетата за реактора и карбона, няма как да избегнем.
Успех и пиши в темата, ако си спрял на нещо!
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Denis The Hotstepper на понеделник, 04 април 2011 г., 15:16 ч.
Имам познат, който я ползва от доста време, дори сам си е правил зеолит реактор. За съжаление не мога да го накарам да пише тук. Иначе общите наблюдения са-перфектна чиста работа и липса на заележки.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на вторник, 05 април 2011 г., 00:09 ч.
Имам познат, който я ползва от доста време, дори сам си е правил зеолит реактор. За съжаление не мога да го накарам да пише тук. Иначе общите наблюдения са-перфектна чиста работа и липса на заележки.


Можеш да го поразпитаж и да драснеш няколко изречения!
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на вторник, 05 април 2011 г., 07:58 ч.
Наистина направата на самия реактор не изисква специални познания. Предполагам тънкостта е в ползването на продуктите и тяхната дозировка. Хубаво е да се сподели опит и резултати, но в БГ това не е лесно. Предлагал съм на някои акваристи с доста ценен опит да помогнат, като напишат нещо, за някои тънкости, но засега без особен резултат.
Чуждите форуми се явяват добра алтернатива, както и натрупването на собствен опит  :up:.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Denis The Hotstepper на вторник, 05 април 2011 г., 14:38 ч.
Можеш да го поразпитаж и да драснеш няколко изречения!

Обещавам да го поразпитам и да споделя каквото е нужно.
А, Rama е прав, незнайно защо доста разбиращи хора не искат да пишат и споделят
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: NikolaV на вторник, 05 април 2011 г., 20:14 ч.
Много ме блазни мисълта да махна рефуджиума и да освободя малко място в шкафа, че вече нямам какво да вмъкна вътре. Но някой работи ме притесняват.
Прочетох (малко по диагонал де) е това: http://www.korallen-zucht.de/files/zeoguide_103_english-1.pdf
Първото ми притеснение е хамалогията, която съзирам на пръв поглед и по-точно сложното дозиране на разни работи. Не че е сложно, но май иска постоянство, каквото аз не проявявам.
Другото е "чистенето" на реактора или "джуркането" му. Пише 2-3 пъти дневно. Пак не съм много сигурен дали бих го правил. Един път - ОК, но повече... Също така какво става като ме няма лятото за 2 седмици, а евентуално и повече? За няколко дена не било проблем, но до колко е толерансът на подобна система?
Най-голямото ми притеснение, е че май всичко по тази система - от зеолита, до добавките е производство на една фирма. Никой по-принцип не може да ме убеди, че зеолитът или въгленът само на тях са им уникални. И тук не ми е толкова притеснението за евентуално излишно скъпите консумативи, колкото за обективността на повечето писания, поне на които аз попаднах.
Има ли някакви явни и известни недостатъци тази система, за които се знае?
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на вторник, 05 април 2011 г., 21:24 ч.
Нормално е всяка фирма да създава продукти, които са съвместими и създадени да се сработят. Много акваристи са ползвали заместители, но ефекта не е бил толкова положителен. Порите на зеолита и активния въглен са с подходящ размер и реактивност, съответстващи и взаимодействащи на ползваните разтвори и бактериални култури. Те не са извънземни и са изработени в различни заводи по поръчка, а може и да са разпространени в мрежата за други цели.
Това обаче може да се установи с подходящо издирване и съответен химичен анализ.
Отсъствието на стопанина по две седмици не е здравословно за никой морски аквариум. Не мисля, че суперавтоматизираните съдове са застраховани от аварии. Множеството възли, контролери, реактори, дозирпомпи и др. са предпоставка и сами по себе си възможност за проблем. Всеки знае, че те се нуждаят, рано или късно, от наблюдение и контрол.
Всеки сам избира по какъв път ще се развива аквариумът му.
Мога само да заявя, че най-добре функциониращите танкове, с красиви и добре отгледани обитатели, са поддържани с ежедневни грижи, старание, страст към хобито, интелект и чувство за естетика  :ok:.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: NikolaV на вторник, 05 април 2011 г., 23:40 ч.
...Отсъствието на стопанина по две седмици не е здравословно за никой морски аквариум...

Предполагам, че не е много здравословно, но в никакъв случай не е фатално. Въпросът ми е как седи въпросът при зеолит системата.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на сряда, 06 април 2011 г., 07:54 ч.
Наблюденията ми са, че един много добре поддържан аквариум понася отпуската много по-добре, от колкото един занемарен. Не съм запознат колко може да изкара  ZeoVit - система на "автопилот", а и авторите не споделят резултати от подобни експерименти.
Спомням си за един случай, когато един акварист с отличен рифов аквариум, по време на няколкодневно отсъствие, около 1/3 от съдържанието се беше изляло в хола въпреки електронизираните системи за контрол. Вярно, нищо фатално не се е случило, никой не е загинал  :grin:.
Лично аз не съм оставял свои аквариуми, повече от два - три дни на самоход  :nono:. 
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Denis The Hotstepper на сряда, 06 април 2011 г., 08:07 ч.
Лично аз не съм оставял свои аквариуми, повече от два - три дни на самоход  :nono:.

Май сега е времето да се откажа да започвам! Аз поне 100 дена в годината не съм си в къщи, кога по 2-3 дена, кога по седмица, кога по 15-ина.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: NikolaV на сряда, 06 април 2011 г., 09:32 ч.
Да се оборя малко сам... Не е е само на зеовит това като измислица. Fauna marin имат същото или подобно - UtraLith:

http://www.faunamarin.de/en/content/ultralith-manual/ (http://www.faunamarin.de/en/content/ultralith-manual/)
http://aquariacanada.com/forums/showthread.php?t=14153 (http://aquariacanada.com/forums/showthread.php?t=14153)
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: kamos на неделя, 10 април 2011 г., 10:24 ч.
А колко излиза крайната цена на Зеовит системата за месец?
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на четвъртък, 14 април 2011 г., 20:14 ч.
А колко излиза крайната цена на Зеовит системата за месец?


Това ще разберем когато някой, който я е изпробвал ни сподели  :grin:.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на понеделник, 03 октомври 2011 г., 15:01 ч.
Това ще разберем когато някой, който я е изпробвал ни сподели  :grin:.


Според мен, не много! Точната цифра не мога да уточня, защото като купих сините шишенца, дадох известна сума пари, но не съм наясно за колко време ще ми стигне. Според мен няколко месеца. Но пак е трудно да се калкулира. Започнах със ЗеоБак и ЗеоСтарт2, което в комбинация от двете, намалява NO3 и PO4 до минимум. Купих също и един литър карбон и два литра зеовити. Карбона е към 14£ за литър, а зеовитите за 9£ за литър. На месец за моя аквариум отиват към 1,2 литра зеовити и 0,5 литра карбон(който се слага между скимъра и реактора, или ако имаш голям реактор, вътре над зеовитите). Зеобак цената е към 11£ за 10мл, а ЗеоСтарт2 излиза към 24£ за 250мл. Към тях може да добавите или ЗеоФуд7 11£ за 50мл, или Спондж пауър, който струва към 18£ за 50мл. Това са бейсик нещата, с които трябва да се почне. После след като тестовете спрат да улавят нитрати и фосфати, почват да се добавят и още няколко продукта, които стимулират растежа и цветовете на коралите, като B-Balance и Pohl's Extra и др.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на сряда, 09 ноември 2011 г., 13:04 ч.
Здр, колеги
Направих едно клипче, което показва моя зеовит съмп, както и първоначални съвети как да се започне системата. Както ще забележите, риториката не ми е най-силната страна, така че каквито и въпроси да имате, питайте в тази тема. Каквото съм научил, ще споделям с всеки, който има желание да стартира Зеовит.
Поздрави!
Zeovit fish tank (http://www.youtube.com/watch?v=kx6EJ8uIr-U#ws)
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: aquaworld на сряда, 09 ноември 2011 г., 13:31 ч.
Томи, аз благодаря за вниманието и за споделената информация! :drinks:
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на сряда, 09 ноември 2011 г., 21:21 ч.
Браво, Томи :clapping:! Много добра работа!
Моите въпроси са няколко:
- Осветлението определящо ли е за системата и какви са препоръките на производители и напреднали?
- Зеовит дава ли възможност за отглеждане на някои корали, които до сега се смятаха за неаквариумни като goniopora например.
-Как влияе на други безгръбначни ракообразни, тридакни както ина червеите - protulla bispiralis?
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на сряда, 09 ноември 2011 г., 23:10 ч.
Здр, Марио!
Нямам информация да се изпозва нещо по-различно от нормалното осветление като метал халиди, т-5 и ЛЕД.
Честно казано, нямам идея за goniopora, но ще питам при първа възможност. НЕ виждам някакъв проблем с отшелниците, но за въпросните червеи, наистина нямам идея! Да бъда честен, малко ме хвана неподготвен. Смея да кажа, че изчетох доста от форума ан Зеовит и подобни въпорси не съм срещал.
Ще питам и щом имам резултат, ще пиша в темата.
Поздрави!!!

Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на четвъртък, 10 ноември 2011 г., 23:49 ч.
Мда, за осветлението е ясно.
Отшелниците са яки животни, не се уточних относно ракообразните. Имам пред вид нежни скаридки, филтриращи крабове и други силно засими от разтворените във водата вещества, с които се хранят. Тридакните и протулите също се хранят от филтрация, но вторите у нас - в БГ, често загиват вероятно от глад. Същото важи и за гониопората.
Някои открития стават случайно и за това начина на хранене може и да е удачен за едни от изброените или да предизвикват отравяния у други.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Canary на петък, 11 ноември 2011 г., 10:30 ч.
Аз нямам от изброените от теб животинки и не мога да коментирам, но не съм чул някой да има проблем.
Аз лично нямам загуби, освен един клоун и корал бютито, но те загинаха от Ихтио и не виждам връзка със Зеовита. Във всеки спучай някой щеше да репортне, ако има проблеми...
Поздрави!
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: trex700e на вторник, 29 ноември 2016 г., 19:12 ч.
Някой дали знае продуктът Coral Snow има ли някакъв заместител, който да се продава на нашия пазар? Хубави са продуктите на Коралензухт, но поръчването от чужбина, съпорта на Коралензухт и т.н. са....... >:(

Бих добавил съвет-ако някой си поръчва бактерии (ЗеоБак) и други продукти да го прави сега в студеното време, че иначе ако поотлежат в някой топъл склад на въздушното карго , не се знае колко качествен продукт ще получи...
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: trex700e на вторник, 27 декември 2016 г., 14:29 ч.
 Хахаха натъкнах се на хипотеза, че KZ Coral Snow е тебешир :D
Дали е възможно да си купуваме тебеширче за 500 лева :D

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2509907 (http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2509907)

Доколкото аз разбирам това е CaCO3 или калциев карбонат , което го има из търговската мрежа на 5 лева килото.
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: Rama на вторник, 27 декември 2016 г., 18:15 ч.
Мисля, че coral snow не е само CaCO3, тъй като не се утаява и пресича по този начин. От друга страна тебешира съдържа доста примеси - оцветители, втвърдители и др(освен гипс). Вярно е, че KZ използват достъпни и евтини суровини, но веществата и дисперсните среди в тях са умело съчетани и проверени. Срещал съм се лично с шефа и ми направи впечатление, че хич не му пука дали го мислят за шарлатанин.
Е, ако все пак си вземеш този продукт в количество за 500 лв. ще го ползваш доста години. Не съм химик, но ми се удава да мисля като водно създание, както ме съветва моят приятел Хейко Блехер (приятели сме във Fb :D).
Мисля, че няма да сбъркаш, ако ползваш техни продукти - стига да не объркаш указанията. :drinks:
Заглавие: Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
Публикация от: trex700e на вторник, 27 декември 2016 г., 18:41 ч.
Понеже на мен 100 милилитра ми излезе 45 лева с доставки и т.н. и за това ,  за 500 лева едно кило казвам , защото чист калциев карбонат в магазин Валерус 97% е 5 лева килото. Иначе да, ако заредя за 500 лева от оригиналния продукт ще трябва да зареждам чак като внуците се заженят.  Не, че  бих пробвал-нано аквариумите позволяват лукса да си ползва човек оригиналните продукти и нямат свършване :D

Аз ползвах някои неща, лошото е че ги няма в Бг. а доставката е много мудна. Иначе всичко им е супер. Особено Coral Snow прави водата кристална.
Иначе и тука дават пак такава рецепта :
http://www.nano-reef.com/topic/364821-diy-kz-coral-snow-with-97-purity/ (http://www.nano-reef.com/topic/364821-diy-kz-coral-snow-with-97-purity/)
и нито един не се оплаква,даже са доволни, та може и да работи това, знам ли...

Само здраве, любов и професионални успехи през новата 2017 г. ти пожелавам!  :drinks: