Рибки > Живораждащи

По рядко срещани живородки

(1/2) > >>

wwladoo:
Здравейте колеги!Нека да запознаем новопристигналите, в това страхотно хоби Акваристиката,че освен срещаните на всяка втора крачка,живородки--хелери,плати,молинезии,гупи,вариатуси и др. има още доста живораждащи рибки,които са интересни като поведение,начин на живот и окраска!!!!Нека в темата всеки, ако иска да сподели своя опит, ако има от тези рибки за които ще пиша.Размножаване,условия в които ги гледа,нещо което му е направило впечатление от тяхното поведение!!! :)                                  

  Семейство Неmirhamphidae/Получовчести или Полурили/  

 Започваме с Dermogenys--По принцип са 2 вида-Dermogenys pusillus(обикновен дермогенис.Dermogenys pusillus sumatranus(Суматрански дермогенис)Разпространение - Югоизточна Азия,Тайланд,Югоизточна Азия-Полуостров Индустан и Малайски архипелаг .

Разред Synentognathi

В естествената си среда ,тази интересна рибка, обитава сладки и полусолени води.На дължина не са много едри,достигат 7см.За най голямата им забележителност, подсказва името на семейството им-Получовчести.Наистина рибката е снабдена с челюсти ,издадени напред ,подобни на дълга и остра човка на птица.На цвят е синкаво- сребриста и продълговата на форма.Мъжките са малко по дребни и на гръбната им перка личи червено петно,а аналната е във формата на оплождащ орган-гоноподий.Мъжките рибки често се сбиват, но не се нараняват сериозно.По време на адаптирането,задно и странични стъкла на аквата се боядисват или облепят с фолио, защото рибките със все сила се блъскат в стените на аквариума и често си чупят челюстите!!!По голямата част от времето те прекарват на повърхността на водата ,а и са добри скачачи -препоръчва се задължително аквариума да е с капак !!!Не са подходящи за съжителство с други видове.Подходящ е обширен плитък аквариум с грунд, и залесени обилно странични и задно стъкло ,останалото пространство трябва да е свободно.Водата леко трябва да се филтрира.Дермогениса е  топлолюбива рибка, в диапазон от 20-30гр.РН от 7 до 7.5,а благоприятна твърдост е от 10 до 20 dGH.Нормално е да се слага по малко  сол в аквариума за отглеждане.За храната не са особенно претенциозни,месоядни са,жива храна разни безгръбначни,тубефекс, замразена храна  и сушена също.Развъждането не е проблемно.Зародишите се развиват в тялото на майката 30 до 60 дни и тя ражда около 30 малки!

Новородено:


Обикновенно има, доста мъртво родени сред тях.За да се предотврати това, най сигурния начин е ,диета с приемане на много  витамин д!Ако се  прилага значително си намалява броя на мъртво  родените!Аз  в момента имам един чифт от тази интересна рибка--но още нямам поколение!Успех и чакайте продължение .......  :) :drinks:...      

Малко видео:
Dermogenys pusillus (halfsnavelbekje)                                                                

MeTogu:
Браво Владо!Чудесна информация и наистина интерестна рибка ни представяш.

Boby_:
Добро начало, но трябва да се оформи, да се пооправи пунктуацията и да се пуснат снимки. Така едва се чете.

wwladoo:
Ameca splendens

Следващата живородка,която ще представя на вашето внимание, е Ameka Splendens-наречена на името, на река Рио Амека в Мексико.Там ,както и в още няколко реки в района, е родината на дребничката (не по-дълга от 7см за мъжките и 10см за женските екземпляри)рибка.

Карта- Рио Амека


Колоритът и е прекрасен-преобладава златистото,а по дължината на тялото личи тъмна надлъжна ивица.Очите на рибката също са тъмни и отлично изпъкват върху светлия фон.Ще различите лесно ,,господада,, не само по дребният размер, но и по неравният анален плавник.За да подсили разликата между половете,природата е нашарила и опашките им, на жълти и черни ленти.

Чифт:


Амеките са пример за много кротки рибки,подходящи за общ аквариум.Подредете няколко групи от растения,и подходящи скалички, и новият и дом е готов.Доброто осветление ще подпомогне развитието на растенията.Водата трябва да се подновява често.Най подходящата температура за амеките е от 21 до 24гр.С.Подържайте РН от 7 до 7.5, а твърдоста не бива да надхвърля 15 dGH!Водораслите са любима храна на амеките.Въпреки че няма да откажат жива и сушена храна,растителната храна трябва да присъства в менюто им.

Мъжки:


Размножаването им, не е кой знае колко проблематично.След като се развиват около 8 седмици в тялото на майката,на бял свят се появяват около 30 напълно готови за живот малки рибки.При тях има нещо много интересно--дребосъците се раждат със своеобразна пъпна връв,която до денонощие сама пада. :)

Малко видео:
My 55 gallon planted tank.

МодЕдит-malomir: Владо,пооформих ти малко статията.Сложих снимки,видео и пооправих дребни грешчици.Надявам се,че нямаш нищо против.Ако ти харесва така,ще редактирам и горната статия.

wwladoo:
Благодаря ти, много колега,информацията черпя за различните видове,от стари мои книги и аква енциклопедии не е от интернет!!!!След снимките, се е получило чудесно!!! :drinks: :) Очаквайте още!!!! :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия