Рибки > Живораждащи

Живораждащи рибки

(1/2) > >>

Благой:
Живораждащи рибки

Живородките са едни от най-популярните аквариумни обитатели!
Почти всички начинаещи акваристи са започнали с една или повече от тези красиви и интересни рибки!
Живородките са доста издръжливи и се считат за добър избор, за начинаещи. Дори и така,
живородките са много забавни и много опитни акваристи продължават да им се наслаждават при
отглеждането им! Има много различни видове, оцветени в много различни цветове, които са лесно достъпни.

Много живородки се размножават в аквариумни условия и са лесно достъпни. Редки видове
и диви екземпляри, обаче обикновенно са достъпни само чрез акваристичните общества.
Описание:
   Живородките не се срещат по всички континенти, само в Америка и Азия. Появили са се късно през еволюционния процес, преди около 44-38 милиона години, по време на периода Oligoscene и Miocene. Също както мастната перка е характерна визуална черта на представителите от сем. Characin, характерна визуална черта при живородките е аналната перка при мъжките, гоноподиума. Тези риби присъстват в аквариумното хоби от много дълго време. За първи път са представени в Европа през 1890 година, макар че редки видове се внасят от 1960 година.                                                                                  
 Живородките имат едно преимущество пред хайверните рибки, то се изразява в това, че от момента на раждането им могат моментално да се скрият от хищниците. Новородените се раждат живи и почти напълно развити, но наблюдавайте тяхните родители защо те ще ги изядът.

Живородките са представени основно от четири семйства:                                        
 Семейство Poecilliidae обикновено се нарича Live-bearing Toothcarp, в контраст с Хайверните Toothcarp и Кили рибките. Това семейство включва Гупите, Молинезиите, Хелерите и Платите,  и е най-голямото семейство живородки с близо 200 вида. Водят началото си от Америка, в Азия и Филипините са въведени за контрол на маларииния комар. Сега могат да се открият във всички тропически и субтропически райони. Poecilliidae имат зъби и на горните, и на долните си челюсти, от там идва и името „Toothcarp” или „Toothed Carp” (зъбат шаран).  
 Семейство Goodeidae, наречено Mexican Topminnow, включва около 35 вида и е открито на  Мексиканското плато и
във водите които слизат от там до океана.                      
 Семейство Hemirhamphidae, известно още като Live-bearing Halfbeak, с около 20 вида открити из цяла Азия в бракични и в сладки води. Формата на тялото им се отличава от тази на повечето жиеородки, имат щукообразно тяло и клюнообразна уста.                                
 И накрая, семйство  Anablepidae, наречено Four-eyed Fish, произхождат от крайбрежните райони на Централна и Южна Америка и най – често се откриват в бракични води.

Социално поведение:
 По принцип живородките не са агресивни и могат да живеят задно с други рибки, с подобни размери. Има няколко изключения от семейство Live-bearing Halfbeak които са хищници.
Повечето живородки са пасажни риби и се чувстват най-добре в групи от 5 или повече на брой. В пасажите обикновено се развива йерархия с доминиращ мъжки, който ще бъде най-ярко оцветената риба в групата. Най-добре е да имате пасаж с един мъжки и няколко женски. Ако желаете да имате повече от един мъжки, добавете няколко женски за всеки мъжки за да елиминирате агресията им.

Грижи и хранене:
 Общо взето живородките обичат по-твърда вода, ще имат полза от 1 до 1.25 чаени лъжички не-йодирана сол на 4 литра аквариумна вода. В действителност молинезиите често се отглеждат в соленоводни аквариуми и се счита, че е морска риба! Също така, някои от тези риби, като платите, молинезиите и хелерите са студенолюбиви риби и може да се отглеждат без нагревател.( з.п. – в български условия без нагревател не може да се мине).


Размножаване:
   Тъй като младите могат да се скрият от хищниците от момента на тяхното раждане, не е необходимо живородкита да са така плодовити като хайверните риби; живородките обикновено раждат само 20-40 малки, въпреки че някой раждат и до 150.
  Женските от семейство Livebearing Toothcarps (което включва Гупи, Молинезии, Хелери и Плати),  преминават през процес наречен "superfetation", притежават невероятна способност да съхраняват неизползваната семенна течност от мъжките риби в продължение на няколко месеца. Женската може да роди малки няколко пъти, само след едно чивтосване! Женска Mosquito Fish е родила 11 пъти само от едно чивтосване! Само Мексиканския Topminnow livebearer няма такъв капацитет!


Превод: Благой              Източник:animal-world.com

Kratun:
Много добре, но кога ще следва продължение?

Благой:
 :oops: Забравил съм я тази статия.
Автоматично съединени мнения: понеделник, 06 юли 2009 г., 10:37 ч.Статията е завършена.

Desmoria:
Чудно ми е Гамбузията към кое семейство спада.

malomir:
Гамбузията е от семейството на гупите:Poeciliidae

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия