Автор Тема: Защо точно африкански цихлиди?  (Прочетено 11997 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Защо точно африкански цихлиди?
« : събота, 08 ноември 2008 г., 17:56 ч. »
Защо точно африкански цихлиди?

от Марк Елисън


   Независимо от това дали гледате сладководни риби от години, дали поддържате соленоводен рифов аквариум и ви е писнало от високите разходи или сте нов в хобито, африканските цихлиди са рибите точно за вас. Да видим дали ще успея да ви убедя в това.

   Първо африканските цихлиди са ценени и обичани заради своето красиво оцветяване. Няма други сладководни риби с толкова богати цветове, като рибите от Източна Африка. И няма да намерите соленоводни риби, които да са равни по цвят с африканските цихлиди,  дори на двойна цена. Вижте например снимката на този Хаплохромис от езерото Виктория. Можете ли да откриете някой от цветовете на дъгата, който да липсва? Вероятно липсва само зеленото. И това е само един от повече от хилядата богато оцветени вида.    Като цяло африканските цихлиди са сравнително интелигентни риби. Но може би по-важно е, че те са доста издръжливи, което ги прави лесни за отглеждане. Грижата за тях не е съвсем проста и понякога може да затрудни и по-напредналите, но поради тяхната издръжливост, отглеждането на тези риби не е невъзможно предизвикателство дори за начинаещите. Фактът, че са сладководни риби, опростява всичко, но това, което прави отглеждането им още по-лесно, е нуждата им от твърда, алкална вода. На практика по-лесно и по-евтино е да направите неутралната вода алкална, отколкото обратното. Ако от чешмите ви тече мека или неутрална вода, има домашни средства, с които можете да се справите доста добре. Освен това можете да използвате различните видове скали и корали, за да буферирате водата и тя да си остане алкална. Нещо повече, африканските цихлиди имат голям обхват на поносимост към нивото на рН, докато повечето от останалите сладководни риби обръщат кореми, ако рН се промени с повече от 0,6, което обяснява частично защо те не са толкова издръжливи, колкото африканските цихлиди. 

   Още една причина за популярността на африканските цихлиди е тяхното уникално и забележително поведение. Като цяло те са доста социални и плуват енергично, когато някой мине покрай аквариума. Щурат се в ято край стъклото и винаги изглеждат гладни. Достатъчно е да кажем, че те са талантливи лъжци и могат да ви накарат да се чувствате виновни, че не ги храните постоянно. А стане ли дума за храна, те не си губят времето. С готовност консумират големи количества от всичко, с каквото и да ги храните, буквално за секунди, дори и храната да не е подходяща за тях. Много „Хап” са развили уникални методи на ловуване: от N. livingstonii, който се заравя в пясъка, преструвайки се на умрял, за да привлече евентуалната плячка, до D. Comprecessips, който използва тънкото си като палачинка тяло, за да остане скрит, като проследява жертвите си с главата напред. Видовете от род Copadichromis притежават разгъваща се уста, която се изстрелва напред във вид на тръба. Това създава отрицателно налягане в устата, което засмуква планктона като прахосмукачка.

   Африканските цихлиди са много агресивни риби. Това можа да обезкуражи начинаещите, но ако разбере достатъчно за тяхното поведение и нужди, акваристът може да превърне тази им особеност в предимство.    Едно от предимствата, които дава тази агресия е, че африканските цихлиди могат да бъдат „наблъскани” на гъсто. Когато ги гледаме в претъпкан аквариум, агресивните и доминиращите риби лесно губят жертвите си в множеството. Такова сгъстяване се среща и в дивата им среда и те често могат да бъдат открити в гъстота, достигаща 10-18 риби на квадратен метър. Мислете за тази „контролирана навалица” като дар за ентусиаста. Представете си аквариум с ято ярки, цветни и пъргави риби. Със сигурност можете да приютите три пъти повече риби, отколкото в соленоводен аквариум!   

   Цихлидите от Източна Африка са прочути в науката и в акваристиката със swoqta размножителна способност. С много малки изключения африканските цихлиди (особено от езерото Малави) са се доказали като едни от най-лесните за развъждане аквариумни риби. Но не само бързината, с която се размножават, печели симпатиите на акваристите, а и начинът, по който се ухажват и полагат грижи за хайвера си.

   Повечето африкански цихлиди спадат към групата, в която майките са устомътещи. След като мъжкият оплоди яйцата, женската ги събира и ги инкубира в устата си за период от 3 седмици до 31 дена в зависимост от вида. Докато държи яйцата, майката ги „премята” в устата си. През този период тя не се храни. След като жълтъчният мехур изчезне и малките започнат да плуват свободно, тя ги освобождава.   Много изследователи вярват, че устомътенето е напредък в еволюцията на размножаването, защото осигурява продължителна защита на поколението по време на деликатна фаза от неговото развитие. Освен това поколението на устомътещите като цяло е по-едро от това на хвърлящите хайвера си на субстрат риби. А майката, дори след като освободи малките, често ги прибира обратно в устата си в случай на заплаха. Африканските цихлиди не са единствените устомътещи риби. При арованите, някои сомове, лабиринтови и някои соленоводни риби женските и/или мъжките мътят в устата си (както в случая с арованите).
 
   Друга причина хората да се запалят по африканските цихлиди е техният по-голям размер. Повечето от другите популярни в сладководната акваристика риби (напр. тетри, молинезии и килита) не стават по-големи от 5-7,5 см.  Африканските цихлиди, от друга страна, обикновено достигат размер от 10-15 см, като някои „Хап” дори стават по 22,5 см. Следователно, въпреки че струват малко повече от тетрите, със сигурност получавате повече риба (буквално), отколкото ако купите тетра. При това африканските цихлиди имат средна продължителност на живота от 4 до 10 години, а някои видове живеят и по над 15! Това, което привлече много ентусиасти в близкото минало, беше откриването на няколко вида цихлиди – джуджета. Те могат да се отглеждат в по-малки аквариуми, което направи възможно отглеждането на цихлиди и за хората, които нямат аквариуми от по 200 литра и повече.

   Африканските цихлиди никога няма да ви отегчат. Във водите на трите големи африкански езера (Виктория, Малави и Танганайка) са открити  повече от 1200 различни и уникални вида. А ендемитите в реките около тези езера са стотици. Почти една трета от тези видове е лесно достъпна за обикновения акварист. Така че дори да мислите, че видът, който имате, ви е омръзнал, винаги имате още стотици на разположение. Без значение колко отдавна акваристиката ви е хоби или колко е сериозно отношението ви, винаги има нещо, което не сте опитали. Да не споменавам, че постоянно се намират, идентифицират и класифицират нови видове.

   Африканските цихлиди представляват сериозен интерес за учените поради своето разнообразие и еволюционна възраст. Техните усилия до голяма степен, заедно с усилията на акваристите от цял свят, са допринесли много за събирането на информация, която е достъпна навсякъде.  Качеството и количеството на тази информация расте всеки ден. По този начин отглеждането на африкански цихлиди има потенциал да ни възнагради добре, защото акваристите и ентусиастите могат да получат много информация за тези риби, включително за конкретни видове.

   Убедихте ли се вече, че африканските цихлиди са рибите точно за вас? Надявам се. Сега, ако някога някой ви попита, защо сте избрали да отглеждате африкански цихлиди, може да отговорите: „Защо пък не?”

Източник: Cichlid Forum

Превод: torsade

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.