Здравейте.Един приятел ми подари аквариум и искам да се консултирам с вас.Значи аквариума е малка свера с обем около 10 литра, на дъното му има едри камъни около 4-5 см диаметър и едно искуствено растение.Налях го с вода и преседя два дни така, след това сипах една капачка от един лилав препарат който ми препоръчаха в магазина, след час пуснах рибките. Рибките ми бяха три трихогастера, единият златист, другите два сини.Единият син на третият ден му излезе червеникаво петно около дясната перка, започна да се държи странно и умря. Сега са само два и са привидно жизнени, движат се нормално и се хранят нормално. Предполагам че трихогастера който умря се е наранил на някой от камъните или на растението, защото то си е пластмаса. Според продавача в магазина тези рибки не се нуждаят от помпичка за въздух, но аз се чудя дали да не купя една с камъче да прави мехурчета? Има ли смисъл пак да си купувам трети трихогастер, или аквариума ми е малък за три броя? Могат ли други рибки да живеят с трихогастрите, примерно неонки, или ми е твърде малък аквариума? Да махна ли камъните и на тяхно място да сложа грунд?
Може да задавам глупави въпроси, но днес ми е 6-ти ден откакто отгледам плуващи питомци и много неща не са ми ясни, пък не искам да ги уморя.