Кеф цена няма. Както породисто 40 кила куче може да се храни с измислени храни за 60 лева месечно, така може и да се храни с качествена храна(това, от което има нужда) за по 150-180 лева. Резултата от доброто хранене е здраво животно с добър косъм/кожа и силна имунна система.
За видовете скатове, често пъти продават кръстоски, а мелези за сума пари не бих гледал, хубаво е да знаеш какво точно вземаш. Виж за Potamotrygon Leopoldi, ако имах къде да ги сложа, парите нямаше да ги жаля.
Когато си почесвах любопитството за сладководни скатове, стигнах до следните изводи, подплатени с не един пример по форумите :
1. Когато при скатовете има други риби - "другарчета", не е изненадващо, ако от време на време някое другарче умре/бъде изядено/напълно изчезне.
2. С тези вагабонти трябва да се внимава, когато се бърка в аквариума, защото отровата им не е шега работа, а и приключенията, докато се оправят нещата не са от приятните. Не всеки може да си вземе болничен за 1-2 седмици, защото рибата му го е ужилила.
3. Не мисли за ската като 1 допълнителна риба, която ще ти товари филтриращата система ! Мисли за него като за 3-4 едри като него "нормални" риби.
Сладководните скатове са се приспособили от солена към сладка вода преди немайси колко хиляди/милиони годни. Заради това пускат много по-големи количества амоняк във водата, отколкото предполага размерът им. Повечето риби задържат урея в плазмата на кръвта и това им служи като защита за определени нива на амояк във водата. Скатовете са загубили тази способност, заради приспособяването си към сладка вода. Това ги прави изключително чувствителни към амоняк и нитрaти. Качеството на водата ти трябва да бъде много, ама много добро, нитратите не трябва да надвишават 20мг/л.
Има толкова много информация за гледането на скатове, аз не бих се осланял просто на съветите от една тема, която съм пуснал да ми кажат какво да я правя тази риба, а бих изял кабела до рутера, докато не знам дали мога да осигуря всичко на тази специална риба от параметри на вода, разнообразно хранене, достатъчно свободна площ за плуване, окопаване - всичко.
geshi виж Spotted Gar, Florida Gar, Aligator Gar - това са праисторически риби, разделени на 2 рода и 7 вида, мисля. Непроменени са от 75 милиона години насам. С други думи, докато Т-Рекс е утолявал жаждата в реката - тези сладури са плували в тази реката!