Аквариуми > Оформление

Грунд за растителен аквариум

(1/1)

salvatore4:
Здравейте! Преди около 4 месеца се захванах с акваристиката и от тогава се ровя тук и във фейсбук групите да натрупам информация кое как се прави. Аквариумът ми е с размери 45х25х35, вътрешен филтър на Hailea, осветление с 2 пури по 10W. Гледам неони, колиза и няколко скариди от скоро. Доста растения има - анубиас, криптокорина, спирална валиснерия, лимнофила сесилифлора, алтернантера мини, лудвигия супер ред, детелинка, микрантемум монте карло, мъх, подариха ми също ехинодорус и може би ротала, които се мъча да съживя. Не са в големи количества, но вие ще кажете дали са в повече за размерите на аквариума. В началото грундът беше обикновен, какъвто ми сложиха в магазина. Исках обаче да сложа тъмен, избързах и не подбрах добре - оказва се ситен, като фракцията му е 0.7-1.2. Растенията забавиха развитието си и разбира се задържа мръсотията отгоре. Да го сменя ли и по-скоро въпросът е с какво? Приемам всякакви съвети!

wire:
От опит мога да ти кажа, че криптокорината, мъхът и валиснерията могат да завземат много бързо пространства, за другите не знам. Зависи от ехинодорусът какъв вид е, но и те стават доста големи. Аз даже не мога да си представя как ги побираш всичките. Субстрат може да вземеш специализиран(Манадо, Аквасоил и т.н.) или кварцов пясък, но да е >1мм, примерно 1-2, 1-3, 2-4. По-големи фракции няма да стоят добре в малък аквариум(мое мнение). Избирай го и според растенията, които ще гледаш, защото мъха, анубиаса, криптокорината и валиснерията не се нуждаят специализиран, за да се развиват добре.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия