Автор Тема: Проблем с охлюви :)  (Прочетено 3405 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен aetera

• Активен потребител
  • Публикации: 134
  • Нас. място: Ямбол
Проблем с охлюви :)
« : вторник, 18 август 2015 г., 13:09 ч. »
Имам супер много от тия гадове http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=439
Искам да ги премехна, интересува ме този тип капани ще действат ли за този вид охлюв?

И ако не, приемам и други идеи. :D

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
Отг: Проблем с охлюви :)
« Отговор #1 : вторник, 18 август 2015 г., 13:19 ч. »
 Намали манджата! Меланиите за растителен аквариум според мен са най-полезните охлюви. Разбъркват грунда, разграждат по-бързо детрита на по-лесно усвоими за растенията елементи и ги наторяват в корените така, както една таблетка не може.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 516
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #2 : вторник, 18 август 2015 г., 13:24 ч. »
Колегата е прав, много полезни гадинки, а иначе няколко охлюва helena ще ги намалят драстично.

Неактивен aetera

• Активен потребител
« Отговор #3 : вторник, 18 август 2015 г., 13:29 ч. »
Искам от тия охлюви Хелена, но не мога да си намеря за съжаление :)
Някой ако е навит да прати няколко.
Знамче са полезни.Когато е осветено не излизат./Стоят си под почвата/ Вечерно време обаче, като ходя да си налея вода примерно и цъкна лампата в кухнята, направо се плаша. Мега много са! :)
По целият аквариум са плъзнали. Стъкла, корени ! Всичко! Искам да ги намаля.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #4 : вторник, 18 август 2015 г., 15:33 ч. »
Охлювите, както казваш, че са много, за да се стигне до толкова голяма популация си има причина! Няма животинка, която да се развива супер бързо, без да са налични благоприятни условия за това. Като ги премахнеш - доста вероятно е пак да се размножат. Временно решение,  на всичко отгоре... какво ще ги правите...
Всички охлювчета  :) са полезни!
Хелената... при наличие на храна, каква популация ще даде? Нали сте гледали сатирата на Доньо Донев...

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 516
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #5 : вторник, 18 август 2015 г., 17:36 ч. »
В ОЛХ има обява за хелена на 0.50ст и все пак по-добре си ги остави и не се плаши няма да излязат  :D

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : сряда, 19 август 2015 г., 00:09 ч. »
Щом има голяма популация, значи просто прехранваш. Намали храната, давай само, колкото да изядат рибите в горния слой на водата за 1-2 минути и ще редуцираш нещата. Иначе, както казаха колегите меланиите са много полезни.

Неактивен aetera

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 19 август 2015 г., 07:37 ч. »
Оокей :)
Значи няма смисъл да давам пари за капани.
Намалям храненето и се надявам да се понамали малко популацията.
Благодаря  :P

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 413
« Отговор #8 : сряда, 19 август 2015 г., 08:49 ч. »
През нощта имат навика да излизат по стъклата или рано сутрин. Както са по стъклата взимаш кепа и вадиш десетки от тях.Във всичките ми аквариуми имам и първоначално и аз ги требих, мачках, изхвърлях , подарявах продавах и т.н. , но сега не ги закачам . От както видях , че НЕ похапват дори хайвера на анциструсите съм ги оставил на произвола на съдбата. При мен грунд не се сифонира и въпреки това нямам проблеми- а до колкото виждам ти си с манадо което е още по-добре.

Неактивен ivogod

• Активен потребител
  • Публикации: 44
« Отговор #9 : сряда, 19 август 2015 г., 21:36 ч. »
Извади 10 големи охлюва за "разплод" и метни в аквата половин таблетка на 50 литра нестатин. Има го в аптеките. Абсолютно безопасен е за риби, скариди и растения. За охлювите обаче е пагубен. След 24 часа смени 40 процента вда, защото ще е като боза от лекарството. След това пусни извадените меланий и се съобразявай със съветите на колегите за храненето.
Успех

Неактивен Kal1980

• Активен потребител
  • Публикации: 46
  • Нас. място: Антверпен
« Отговор #10 : сряда, 19 август 2015 г., 21:47 ч. »
Здравей
И аз имах огромен проблем с охлювите(физа е при мен). Купих два Хелена, които се скатаха някъде веднага след пускането им. За две седмици дали съм ги виждал и два пъти, не знам. Постоянно заровени някъде. Забелязах обаче доста празни черупки. Не знам с каква скорост се хранят Хелените, но физите видимо намаляха. До толкова, че сега ги събирам от малкия аквариум и ги пускам в големия. За да храня Хелените :grin: . При нас има и разни химии на все утвърдени фирми, които тровят охлювчета. Но така иникой не можа да ме убеди в "избирателното" действие на отровите, а и се опитвам да сведа употребата на препарати до минимум. Съвета ми и към теб е същия. Относно намалянето на храната - съгласен. При мен ефекта беше, че охлювчетата се прехвърлиха на криптокорината :D. Успех

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : четвъртък, 20 август 2015 г., 02:22 ч. »
нестатин. Абсолютно безопасен е за риби, скариди и растения. За охлювите обаче е пагубен.

Нестатина е антибиотик и не е толкова безвреден. За охлювите не знам колко е пагубен, но за азотния цикъл в един аквариум със сигурност е такъв. След това трябва да се третира с активен въглен и се почва наново, което си е почти рестарт. Не мога да се съглася с твърдението на колегата, че си заслужава всичко това, заради охлюви...

Неактивен crazy_bg

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #12 : сряда, 31 май 2023 г., 09:38 ч. »
bati temata otpredi 8 godini .Ta както и дае  на въпроса ми .И аз съм с 2,5кг охлюви планорбиси или какт там във 500литров със 6 трихогастера и 12 ардинала щото занулих дискусите . взех от приятел анубиас  една кофа  уш го изчистих от охви но сега  приличам на ферма за охлюви
ако нистатина  ще ме върне в каменната ера .дакажем че ги редуцирам до 20 %  с механични капани .охлявите ще посягата ли на хайвера на кардиналите и трихогастериците въпроса ми е по скоро на към хора с опит а не теоретични отговори благодаря
470л  6 боция,3 дискуси ,1 хипостомус, 99..анцистуси

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : събота, 03 юни 2023 г., 17:07 ч. »
Ако попаднат на хайвера няма да му простят, може да си сигурен. И да ти кажа. Прехранваш. затова имаш и толкова охлюви. Трябва да храниш така, че да не пада храна на грунда. Иначе охлювите имат храна и съответно популация.
Ако се надяваш да се излюпи хайвера в общия аквариум, също забрави. Няма как малките да оцелеят. Малките се люпят и отглеждат отделно и се прибавят към големите, когато не могат да бъдат налапани.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 112
« Отговор #14 : вторник, 06 юни 2023 г., 10:01 ч. »
Здравейте, вземете си охльови хелени 3-4 те ще Ви редуцират броя на другите охльови със сигурност.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.