Автор Тема: Скандален проект за ВЕЦ в Бразилия може да предизвика екокатастрофа в Амазонка  (Прочетено 11782 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com

Правителството на Бразилия одобри изграждането на оспорвана водноелектрическа централа и язовир на един от притоците на р. Амазонка, съобщи Би Би Си. Това ще е третия по големина подобен проект в света с мощност 11 000 мегавата.

Интерактивна карта на язовирите в Амазония
Президентът Луиш Инасио Лула да Силва подписа договора за язовира "Бело Монте" на река Ксингу с консорциума "Норте енергия". Заради няколко забавяния бизнес обединениeто, в състава на коeто е държавната компания "Хидро електрика до Сао Франсиско", направи три опита да подпише контракта.

Проектът е от решаващо значение за регионалното развитие и ще създаде много работни места, твърдят властите. Противниците на язовира и хидроцентралата обаче изтъкват, че строителството може да увреди местните екосистеми и да остави без дом 50 000 души, основно туземци.

По план хидровъзелът трябва да снабдява с електричество 23 млн. домакинства, но някои експерти се опасяват, че това едва ли ще е възможно. Различното количество валежи през годината ще попречи на "Бело Монте" да работи ефективно.

Според природозащитниците преграждането на Ксингу заради дългия 6 км язовир може да наводни около 500 кв. км. От консорциума заявиха, че са заделили 800 млн. долара за опазване на околната среда. Изграждането на цялата хидросистема ще струва между 11 и 17 млрд. долара.

"Бело Монте" ще е третата по големина водноелектрическа централа в света след "Трите клисури" в Китай и "Итайпу", който се управлява съвместно от Бразилия и Парагвай.                                                                           

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
!

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
Aз драснах петицията надявам се да ги спрат, че човечеството се оля вече 

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Напиши  линк ,къде е тази петиция? :)

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
http://amazonwatch.org/ на края на видеото са и останалите сайтове пуснах и във фейсбук

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Земята е нашата планета- как звучи, А.........Подкрепа и от мен :bb:

Неактивен karrenrex

• Активен потребител
  • Публикации: 33
Струва ми се, че не си дават сметка, че Амазонка не им принадлежи - защото не само те, ами и цялото човечество ще страда ако продължават да я унищожават така поголовно! Ако вземат, че наистина реализират тоя БЕЗУМЕН проект, то резултатът ще може да се състезава твърде успешно за титлата "Най-голямата катастрофа в съвременната история".

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Не мисля, че някой в тази дискусия изобщо се доближава до реалните мащаби на проблема. Всъщност си говорим за конфликт на интереси. Интересите на хората в региона, които имат нужда от прехрана, енергия, работа срещу нашите интереси, за които всички говорите. Няма как децата ти да гладуват, а на теб повече да ти пука за екологията и за притесненията на някого си на 10 000 км от теб. Пирамидата на човешките потребности на Маслоу може и да е опростенчески модел, но обяснява доста добре нещата в случая.
Проблемът тук е другаде - не е в Бразилия или Малави, Египет или Бангладеш. Проблемът е в САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Холандия, Белгия и... България (последната мизерна държавица я слагам за по-голямо внушение, не за друго).  Купувате си китайски потничета за 2 лв или маратонки от Коста Рика за 15? Ето ви го проблемът - не вие плащате за тези неща. Плащат ги нещастниците в Бразилия, Китай, Индия и други такива. Плащат ги с труда си, потта си, кръвта си, живота и здравето на децата си.
А ние искаме да им говорим за екология. Е, няма как да стане. Кръгът е толкова порочен, колкото изобщо е възможно да бъде. Спомнете си го следващият път, когато си купите блузка "Мейд ин Бангладеш".
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
Ако спрат да се множат като пилци може и да си отгледат децата,това не е оправдание.И ако ги нямаше колонизаторите,до сега нямаше да има и едно дърво в амазонка.Всичко е въпрос на интелект,в Русия или в Босна като гладуват или умират/ли от глад хората да не са си изсекли горите и избили животните.Все едно да се търси оправдание на тези в столюпиново защо замърсяват Марица с какви ли не мизерии,защото гладували.Гладуват и на 18 имат по три деца и всяка вечер пият по кило ракия и пушат цигари,работил съм там и знам какво е.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Ако спрат да се множат като пилци може и да си отгледат децата,това не е оправдание.И ако ги нямаше колонизаторите,до сега нямаше да има и едно дърво в амазонка.Всичко е въпрос на интелект,в Русия или в Босна като гладуват или умират/ли от глад хората да не са си изсекли горите и избили животните.Все едно да се търси оправдание на тези в столюпиново защо замърсяват Марица с какви ли не мизерии,защото гладували.Гладуват и на 18 имат по три деца и всяка вечер пият по кило ракия и пушат цигари,работил съм там и знам какво е.

Знаеш ли, че има пряка корелация между жизнения стандарт, шансовете за образование и броя деца? Когато си беден, си принуден да имаш повече деца по две причини - първата и непосредствена е да има по-голям шанс за оцеляване на няколко от тях, а втората - за да може семейството да се издържа чрез повече работна ръка. Твоят собствен пра-пра-дядо е оцелял така. Седемте братя и сестри на прадядо ти не са били по-глупави от теб или мен.
Циганите са малко (но не много) по-различни. Как очакваш някой да се "стегне" и да се хване на работа, при положение, че от най-ранна детска възраст никога не е виждал дядо му или баща му да си закопчае ризата и да отиде в 8 сутрин на работа? Тези хора са не само генетично, но и социално обременени и ние споделяме поне до известна степен вината за това. Да, и на ме не ми е приятно да плащам помощите на младия татко на 12 чавета, както и детските на последните и точно това е причината нещо да трябва да се направи. Ако си стоим и чакаме да отмине, след 10-15 години ще ни залеят и удавят. Интеграцията не е измислица на журанлистите, а толкова жизнено необходима, колкото изобщо е възможно.
Но не това е темата. Въпросът е какво се случва, когато цели общества са експлоатирани до степен да не могат да се възползват от собствните си блага и да са принудени да прибягват до крайни мерки като гореспоменатия ВЕЦ. Няма нищо хубаво в него. Лошото е, че проявяваме голяма доза лицемерие, като си чешем езиците срещу това, без дори да го осъзнваме.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител

На скоро имаше един дето беше превзел на ДискавъриТВ със следните искания.
[size=medium]http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:wRb2N5UYIwAJ:www.savetheplanetprotest.com/+savetheplanetprotest&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=us&client=firefox-a[/size][/color]

Че поста ми изглежда подобен - за мен е безумие да се упрекват хората че се множат като пилци.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Така е ... Старите хора казват: - Прост народ - слаба държава.
Основният проблем на тези хора е тоталната неграмотност и от там идва и мързела и поредицата от глупости, които може се сътворят, както от тях, така и от политици и  "защитници" на техните права (съответно никой не говори за задължения).Най- гадното е, че богатите държави го знаят и това им изнася, вероятно след като извлекат своите дивиденти ще се окичат с лаврите на Спасители в нощта :boom: .
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
Boby дядо ми са били повече деца,защото такова е било мисленето а също и сексуалната интелигентност.При тях презервативи и свършване навън е нямало,просто такова е било месленето.Не е било заради работната ръка гарантирам ти.Така са и ромите,споменах че съм работил с тях и имам доста познати.Има и много готини хора,но като цяло и те мислят така за секса,всичко вътре.Gilgalath планетата страда от пренаселване и съм не 100 ами 200% зад това че се множат като пилци.Не случайно страните с повече интелектуален матерял са създали закони и санкции за хората с повече от едно дете,по местата където пренаселването е осезаемо.Макар че и в Индия е живарник,а нямат такива въпреки че там уж има големи умове.Но пък са дълбоко религиозни,което е и разковничето за това.

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
Проблема не е в пренаселването ами в това, че се въртим в кръг и не еволюираме. Тая пазарна политика на комсумация ни прави живи зомбита. Купуваме ползваме изхвърляме. Колкото и да рециклираме не можем да затворим кръга. И все повече и повече изтощаваме планетата. И тук идва и проблема а именно - политиката на комсумация, която е присъща за всеки от нас, защото ние хората обичаме да имаме.

Единствения ни изход е да се насочим към съседните планети. По този начин пре-популацията няма да е проблем. Ще си точим нови блага и прочие и прочие. Само, че повтарям ние не еволюираме в тази насока, ние тъпчем на едно място и скоро света ни наистина няма да го има. Както каза Джордж Карлин Планетата не отива никъде, ние си заминаваме  :D   

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Ще ви напомня за земетресението в Хаити, което накара света да се вгледа в тази нещастна държавица и да открие - какво? - че хаитяните са унищожили напълно горите си, населението гладува... не знам дали се множи като пилци. Гледах едно предаване по една от телевизиите - кадри от въздуха над граничната област между Хаити и Доминиканската република. Личеше си къде свършва едната държава и започва другата. Районът е един и същ, условията са едни и същи. Едната държава има адекватно и отговорно управление, другата е една от най-бедните в света...
Та на въпроса. Нека Боби обясни на всички с какво този безумен проект ще помогне на бедните и гладните в Бразилия. И дали заради тях ще се строи огромният язовир?
Колкото до интеграцията на ромите... Много е модерна темата, но се замислете - дали те искат да бъдат интегрирани? Искат ли да стават в 7 и да тичат всеки ден на работа? Искат ли да са равни по отговорности с българите, да плащат сметки, да си купуват билети, да си пращат децата на училище, а не по кръстовищата? Да планират семейство с толкова деца, колкото могат да осигурят, да бъдат нормални граждани? Или предпочитат да я карат както досега - на социални помощи, кражби, насилие, безотговорност? Това второто е доста по-лесно. Как ще стане интеграцията - насила ли?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
Както е тръгнало ще стигнем до изводите на др. Малтус :viking:
Надявам се, че щом става дума за Амазонка ... няма да бъде допуснато това безумие със съмнителен икономически ефект  :pray:

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Е, хе яко се е задълбала темата. По въпроса за четенето- колкото повече, толкова повече.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
В интерес на истината темата се дискутира в почти всички по-сериозни форуми за акваристика по света. Въпроса е сериозен, Не толкова заради самия проект, а какво ще произлезе от него. Отварянето на такива проекти ще залеят и много други райони, ако този се допусне. Ромите и популацията са една друга тема...

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
Произлиза катастрофа в района. Катастрофа и занаселението и за околната среда. До това заключение стигнах аз. Безработица, болести, подсилване на рудодобива, изчезване на редица ендимиди и най вече дестабилизация на цялата река, която е едно от чудесата на природата и според мен този проект е Проблем за цялата планета не само за района. Както каза Цецо, ще има още такива ако този просъществува. 

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Още преди първия тур на президентските избори в Бразилия си мислех, че изборът на "нашия човек" всъщност вероятно е лошият избор за Амазонка. Този избор вече е факт. Дилма Русеф сигурно ще продължи политиката на досегашния президент, още повече, че е свързана с енергийните проекти. Явно много хора се опасяват от подобни перспективи, тази вечер пристигна писъмце от Amazon Watch и бързам да ви го покажа, а и се надявам много от вас също да са го получили. В него все пак е изказана надежда, че Русеф ще зачете 20-те милиона бразилци, които гласуваха за кандидата на Зелената партия Марина Силва и които на балотажа подкрепиха Русеф. 

* amazon.jpg (183.75 kB. 1110x742 - видян 326 пъти.)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
Аз ги подкарах във Фейсбука  ;)

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
На скоро гледах, че по много от притоците на Амазонка вече има изградени внушителни язовири.
Тези реки с дебит подобен на Дунав са не по - маловажни в екологично и акваристично отношение. Забелязах, че някои от тези изскуствени водоеми се захранват от деривции, като поне в сезона на валежите,  речните корита  са пълни.
Надеждата ми е съоръжения от този тип винаги да стават с разумни решения, които обаче, за съжаление се вземат само под натиск, протести, хиляди пазарлъци и уговорки.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.