Автор Тема: Представиха "най-страшния хищник, живял на Земята"  (Прочетено 8385 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com

Череп, принадлежал на едно от най-големите морски чудовища за всички времена, вече е изложен за любопитните в британски музей, съобщава статия в Би Би Си. Звярът плиозавър е окачествен като най-страшният хищник, съществувал някога на нашата планета. Фосилите от чудовището са намерени в Дорсет, Великобритания. 18 месеца бяха нужни на специалистите, за да ги освободят от скалната им "опаковка", но главата на чудовището бе разкрита в невероятни детайли.

Учените допускат, че съществото, чийто череп е вече изложен в музея на Дорсет каунти, е представител на самостоятелен вид, а може би и на самостоятелен род. Първоначално вниманието на учените са привлекли купчината кости, които постепенно са освободени и събрани правилно след много ръчен труд. Според експерти черепът е 95% завършен. Освен един от най-големите, той е и измежду най-запазените черепи на плиозаври, намирани в света.

Останките отпреди 155 милиона години са разкрити първоначално от местния колекционер Кивън Шийхън, който в периода 2003 - 2008 година внимателно го изравял от скалите при Уиймаут. "Беше си явен късмет - призна той пред Би Би Си - седях си на брега и забелязах три къса. Не знаех какво представлявах, но упорствах да ги изровя. Оттогава се връщах всяка година и намирах ново парче".

В началото фосилите приличали повече на големи скални буци, отколкото на животински останки, но досадният процес на препарация, проведен от специалиста по фосилите Скот Муур - Файе, разкри фините детайли по останките. Сега е възможно да видим огромната сила на "хапещата машина" - плиозавъра. Той е изглеждал подобен на огромен крокодил, приемал стероиди, и е бил върховият хищник в океаните през периодите Юра и Креда. Вече се виждат ясно очните орбити, отворите, в които са били вложени невероятно мощните челюстни мускули, както и гнездата на острите като бръснач зъби, наредени по цялата дължина на муцуната. Палеонтологът Ричард Форест окачестви образеца като "един от най-забележителните, които сме виждали от много години". Той за напълно възможно плиозавърът да е най-страшният хищник, живял някога на Земята.

Масивното тяло на чудовището е било задвижвано от 4 перковидни крайника. Останки от него никога не са намирани, а може би и не са се фосилизирали. Все пак съвременна оценка на учените, базирана на големината на 2,4 - метровия череп, определя дължината на звяра на 15-18 метра от муцуната до върха на опашката.

По отношение на големината засега е трудно да се определи кой звяр е първенецът, тъй като учените не разполагат с цялостни фосили. Части от чудовища с пртенции за най-големи са намирани в Оксфордшир, а според останките черепът на вид австралийски плиозавър, наречен кронозавър, може би е достигал дължина от 3 метра. Претенденти са и намерените в Свалбард т. нар. "Чудовището" и "Хищник Х", както и мексиканското "Чудовище от Арамбери".

Притежаването на череп, ог който липсват само парче от върха на муцуната и малък фрагмент от долната челюст, обнадеждава учените, че ще задълбочат познанията си относно живота на древния хищник. Вече се изследват резултатите от проведеното компютърно-томографско сканиране на черепа. Сравняването с документацията на вече описани екземпляри, показва, че плиозавърът от Дорсет е по-масивен и мощен. Все пак определянето на това дали става дума за отделен нов вид е въпрос на специално и прецизно проучване, което неизбежно ще се проведе.

Фосилът е закупен от музея за 20 000 лири, като половината пори са получени от собственика на земята, а другата половина - от откривателя. Дейвид Тъкър, консултант към музея, призна, че фосилът напълно оправдава очакванията, и че е много вълнуващо да имаш в колекцията си най-големия напълно запазен череп от най-страшният хищник в света.

Неактивен митко

• Активен потребител
  • Публикации: 376
  • Нас. място: Barking
  • -Почивай в мир Jeff Hanneman.
Отг: Представиха "най-страшния хищник, живял на Земята"
« Отговор #1 : вторник, 12 юли 2011 г., 20:53 ч. »
И като се сетим колко от земята е била покрита от вода,значи това си е върховен хищник!
A. jacobfreibergi "Otter Point"
A. Rubescens"Ruby red"
A. Stuartgranti"Chilumba"
A. sp."Red dragon"
A. sp."German Red"
O.lithobates"Zimbawe"
O.lithobates"Sulfur head"
L.sp. "Yellow Collar" (Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress"
C.Moori
S. fryery"Iceberg"
C.borleyi (Kadango)
N.polystigma
L.caeruleus

Неактивен liubo3258

• Активен потребител
  • Публикации: 91
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #2 : понеделник, 23 април 2012 г., 14:24 ч. »
Колко да не е била покрита...колкото сега  :lol: просто тогава е бил мега континента Пангея...тя водата не може да изчезе, иначе това не би ли трябвало да се казва Леоплеородон, Еласмозавърът мисля, че беше с дълга шия като Плезиозавърът  :dance:
Животът е кратък, изкуството вечно.

Неактивен bandita

• Активен потребител
  • Публикации: 733
  • Нас. място: Стара Загора
  • бандита забавя,но не забравя
« Отговор #3 : понеделник, 23 април 2012 г., 16:34 ч. »
Колко да не е била покрита...колкото сега  :lol: просто тогава е бил мега континента Пангея...тя водата не може да изчезе, иначе това не би ли трябвало да се казва Леоплеородон, Еласмозавърът мисля, че беше с дълга шия като Плезиозавърът  :dance:

абе ти все много знаеш бре,все трябва да сечеш някой....не бива така.
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен митко

• Активен потребител
  • Публикации: 376
  • Нас. място: Barking
  • -Почивай в мир Jeff Hanneman.
« Отговор #4 : понеделник, 23 април 2012 г., 19:00 ч. »

Абе, тя темата е на година вече. :drinks:
A. jacobfreibergi "Otter Point"
A. Rubescens"Ruby red"
A. Stuartgranti"Chilumba"
A. sp."Red dragon"
A. sp."German Red"
O.lithobates"Zimbawe"
O.lithobates"Sulfur head"
L.sp. "Yellow Collar" (Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress"
C.Moori
S. fryery"Iceberg"
C.borleyi (Kadango)
N.polystigma
L.caeruleus

Неактивен liubo3258

• Активен потребител
« Отговор #5 : понеделник, 23 април 2012 г., 19:16 ч. »
Ванка, никой не сеча бе брат... чел съм много книги и съм бил супер запален по динозаврите, дори още им знам на доста имената, дори като малък исках да ставам палеонтолог... та мисля, че няма лошо да го поправя, който не вярва книги има, дори в ''гуглето'' може си направи кратка справка  :highfive:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #6 : понеделник, 23 април 2012 г., 22:26 ч. »
Ванка, никой не сеча бе брат... чел съм много книги и съм бил супер запален по динозаврите, дори още им знам на доста имената, дори като малък исках да ставам палеонтолог... та мисля, че няма лошо да го поправя, който не вярва книги има, дори в ''гуглето'' може си направи кратка справка  :highfive:

Подкрепям.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен bandita

• Активен потребител
  • Публикации: 733
  • Нас. място: Стара Загора
  • бандита забавя,но не забравя
« Отговор #7 : понеделник, 23 април 2012 г., 22:50 ч. »

извинявам се.....любчо приемаш ли ми извинението  :drinks: ;)
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен liubo3258

• Активен потребител
« Отговор #8 : вторник, 24 април 2012 г., 08:23 ч. »
Разбира се ;):P

Неактивен stanislav

• Активен потребител
  • Публикации: 32
  • Нас. място: София
« Отговор #9 : вторник, 04 септември 2012 г., 18:30 ч. »
Чудничко,форумът не е да си натриваме носа кой колко е чел.В момента върховният хищник във водата е косатката-млекопитаещо , а не риба.Ако бяхме достатъчно богати.....Това е като спорът за кокошката и яйцето-в момента не е нужно да си гений и да посочиш-яйцето....
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

Aqua World 55 Astario