Автор Тема: Сънят на един разстрелян делфин  (Прочетено 11007 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Сънят на един разстрелян делфин
« : вторник, 13 септември 2011 г., 11:56 ч. »
В края на август стана известна една история, която потресе  общественото мнение, но, както всяка новина, вече е на път да заглъхне. Признавам си, че имах намерение още тогава да я споделя тук, но някак не ми остана време, което, разбира се, не ме оправдава. Става дума за случаите на убити делфини по южното ни черноморие. За първи път се вдига толкова шум, което от една страна е обнадеждаващо. Наред с това обаче става ясно, че няма държавна институция, която да реагира адекватно на очевидното престъпление.
За да не преразказвам, ще поместя линк - там има доста информация. Прочетете и ви моля да си кажете мнението, особено колегите, които живеят там.
Ето - http://www.clubextreme.org/node/370
Позволявам си да използвам заглавието на един от материалите там... просто няма какво да добавя.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Сънят на един разстрелян делфин
« Отговор #1 : вторник, 13 септември 2011 г., 12:07 ч. »
А всъщност филмът не е шведски, а съветски...

Нито този, нито други делфини по нашето черноморско крайбрежие са разстреляни с огнестрелно оръжие. Убиват ги рибари, а дупките са от канджите, с които ги откачат от мрежите си. Често се случва делфини да се заплетат в таляните в преследване на рибни пасажи.
Факт е, че това не прави нещата по-добри, а само по-лесно обясними - няма маниак с АК-47, който гони делфините, за да стреля по тях (представяте ли си как точно ги открива и стига до тях, между другото - абсурдна история от началото до края си). Има само конфликт на интереси между местните рибари, залагащи таляни и делфините, които се хранят от същите пасажи. Дори рибарите не преследват целенасочено делфините, а само убиват онези, заплетени в мрежите им, вместо да ги пускат на свобода. На всичко отгоре много често дори не им се налага да ги убиват - делфините са вече удавени, когато бъдат открити. Не мисля, че мащабите на проблема са такива, че да изискват подобна медийна истерия и дори някаква по-специална реакция.
Забраната на таляните и намаляването на промишления риболов в Черно море биха били едно добро решение на този и на още няколко свързани с него проблема. Но това едва ли ще се случи в близко бъдеще, защото е замесено препитанието на не чак дотам малка група от хора.
Мисля, че е по-добре да си запазите ентусиазма и праведния гняв за неща, които ги заслужават. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен DanyGod

• Активен потребител
  • Публикации: 545
  • Нас. място: Варна
  • Divolino.com
    • Divolino.com
« Отговор #2 : вторник, 13 септември 2011 г., 12:38 ч. »
Ами Боби, може и да си прав, а може и да не си. Трябва да има хора които да се занимават с това! Нещо като зоополиция. Един специалист ще може да каже с какво е убито делфинчето - а от там - да се търси и кой е извършителят. Но като казвам зоополиция включвам и други животни - защото домашния котарак на свекърва ми беше 2 пъти прострелян с пушка - докато накрая от втората стрелба умря. А същия този идиот поставяше примки за уличните кучета - а като се хванеше някое - го убиваше и него. Просто има ужасни хора, които заслужават да бъдат наказвани. Но за целта трябва да има закони и хора, които да следят за спазването им! Но това в нашата Българийка не виждам как ще стане...
Divolino.com

Неактивен criminal

• Активен потребител
  • Публикации: 160
  • тежко се живее сред глупци
« Отговор #3 : вторник, 13 септември 2011 г., 12:58 ч. »
В случая Боби е прав , делфините наистина не са застреляни , поне тези които аз видях по медиите .
  Ако беше използвано автоматично огнестрелно оръжие  страната , на която са изходните рани образувани от преминаването на проектила през плътта на животното щеше да е напълно раздробена . На снимките се виждат само няколко  рани с напълно кръгла форма , което само по себеси изключва използването на автоматично огнестрелно оръжие . Входните рани  , които са в резултат от такова оръжие от близко растояние , не са с идеално кръгла форма , силата предавана на проектила от въртеливото му двжение върху плътта причинява разкъсване по контура на входящата рана . Това е и причината полицаите да не разследват усилено  въпросното престъпление , макар че по смисъла на НК бракониерството също е престъпление .
Най-умното решение според мен е да се направи дългосрочна стратегия за опазването на Черноморските делфини , в която да се проучат местата  , които обитават и там риболовът да бъде забранен .

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : вторник, 13 септември 2011 г., 13:26 ч. »
Най-умното решение според мен е да се направи дългосрочна стратегия за опазването на Черноморските делфини , в която да се проучат местата  , които обитават и там риболовът да бъде забранен .

Проблемът е в това, че заради прекомерен риболов и замърсяване рибните пасажи намаляват. Затова и делфините са принудени да се приближават все по-често до таляните. Защитени райони не могат да решат точно този проблем - делфините следват рибата и не се ограничават само до определени места.
Трябва да се мисли по-глобално - делфините са само част от проблема. Докато кенефите на половин България и цяла Румъния се изливат в морето, докато Нефтохим и Девня бълват отпадъци, докато риболовът не се намали драстично, нещата не само няма да се подобрят, ами ще продължат да се влошават.
А на всичко отгоре вместо да правим нещо по въпроса, ние сме готови за някакви си жълти стотинки да продадем националния интерес на България за сметка на този на руските петролни интереси и да пуснем през територията ни да минава петролопровод или дори два...
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #5 : вторник, 13 септември 2011 г., 14:24 ч. »
Имам познати които са били свидетели как пияни мутри стрелят по делфин с пистолет от малка яхта...Моите познати са били на друго малко фериботче...България е пълна с комплексари и олигофрени,изобщо не би ме учудило да е гърмяно и с АК по делфин..мамка им.

Неактивен msp

• Активен потребител
  • Публикации: 301
« Отговор #6 : вторник, 13 септември 2011 г., 15:07 ч. »
Проблемът е в това, че заради прекомерен риболов и замърсяване рибните пасажи намаляват. Затова и делфините са принудени да се приближават все по-често до таляните. Защитени райони не могат да решат точно този проблем - делфините следват рибата и не се ограничават само до определени места.
Трябва да се мисли по-глобално - делфините са само част от проблема. Докато кенефите на половин България и цяла Румъния се изливат в морето, докато Нефтохим и Девня бълват отпадъци, докато риболовът не се намали драстично, нещата не само няма да се подобрят, ами ще продължат да се влошават.
А на всичко отгоре вместо да правим нещо по въпроса, ние сме готови за някакви си жълти стотинки да продадем националния интерес на България за сметка на този на руските петролни интереси и да пуснем през територията ни да минава петролопровод или дори два...

По-точен анализ не би могъл да се направи в няколко изречения!
Поздрави Боби!

--------------------
memento mori ...

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 578
« Отговор #7 : вторник, 13 септември 2011 г., 17:11 ч. »
  Аз работя на плажа и всяко лято морето изхвърля по няколко мъртви делфина , почти всички са малки .  Заплитат се в рибарските мрежи и се давят .  Не съм виждал и чувал някой нарочно да ги гони и убива . Доколкото съм чувал , в момента има свръхпопулация на делфини и явно по-смело си търсят храна . Идват на по 20-30м. от брега въпреки , че има хиляди хора на плажа .  Разбира се не изключвам споменатия делфин да е застрелян , но това е по-скоро някакво изключение .   Разстрелват се много повече хора , ако това може да ви успокои  :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #8 : вторник, 13 септември 2011 г., 20:45 ч. »
Цитат
Вече се предлага "под масата" и за "наши хора" делфинско месо по кръчмите покрай морето. Тази година ми предложиха и на мен , но бях с децата - те се скандализираха и отказахме (аз за идеята да се опита - така и така са го утрепали животинчето, сигурно щях да си взема ). Кръчмарят сподели, че за негова голяма изненада, видиш ли, руснаците категорично отказвали "деликатеса", а едни попочерпени даже му налетяли на бой - "`бах ти природозащитниците се извъдили". Подробно ни беше обяснено как това е "напаст", "друг вид", "китайски делфини" били и щели да изядат всичката риба, както рапаните ликвидирали стридите и са на път да ликвидират и черната мида, ако "не се вземат мерки". Даже са си намерили лоби - евродепутатката Индиана Идиотова ли се казваше, Илияна Йотова - наскоро се опитала да лобира в Брюксел, че трябва да се разреши ловът на делфини...
Та, мнението ми е, че този простреляният (защото според мен е прострелян), просто е бил обект на "лов", но е потънал и не са могли да го извадят, затова го е изхвърлило морето.

Това е цитат от друг форум. Знам, че има много по-глобални проблеми, но нека не загърбваме и по-"дребните". Говорим за защитен вид. Поведението на крайбрежните ресторантьори и търгаши е повече от скандално, ако това е истина. Повтарям - убийството на делфин е престъпление, независимо с какво оръжие е убит, а за престъпленията трябва да се носи отговорност.
Е, дали има право свидетелят от горния цитат? Предлагат ли се делфинови деликатеси вече?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 13 септември 2011 г., 21:05 ч. »
   Аз не вярвам да се предлага по заведенията , не си струва риска .  Тоя си противоречи сам , уж за наши хора само , а го предлагали и на руснаци .   Даже , ако някой изрично иска делфин ще му набутат друго , примерно акула с някоя подправка  :)   

Неактивен NJB

• Активен потребител
  • Публикации: 923
  • Нас. място: Бургас
  • Николай Жеков.
« Отговор #10 : вторник, 13 септември 2011 г., 21:08 ч. »
 Предлагат ли се делфинови деликатеси вече?, не съм чувал Вили, но деликатес от татуирана ръка на МУТРА бих хапнал. и нека знаят в казармата съм бил снайперист, дано да не зърна някой такъв, чревоугодник.
Имаш ли вода около теб, влизаш в историята, нямаш ли, чакаш отвън :)

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #11 : вторник, 13 септември 2011 г., 21:39 ч. »
До преди няколко години не се чуваше нищо относно делфините,но след като популацията им се увелечи рязко те станаха обект на внимание.По последни данни в Черно море те са между 1,5 и 2 милиона което за мен е много преувеличено,но и да са десет пъти по-малко те пак са заплаха за риболова защото всеки делфин изяжда до една десета от теглото си.Това означава че афал с тегло 150 килограма изяжда 15 килограма риба за ден.Виждал съм стадо делфини как заграждат пасаж платерина и буквално я изхвърлят на брега и след като рибата е зашеметена я изяждат като излизат почти на пясъка.Делфина е най-силния хищник в Черно море който няма естествен враг.Дядо ми е бил професионален делфиноловец с което не искам да се хваля,но преди да напишете нещо си помислете защо в Черно море е имало делфиноловство.

Неактивен NJB

• Активен потребител
  • Николай Жеков.
« Отговор #12 : вторник, 13 септември 2011 г., 21:55 ч. »
То само платерина остана за ловене по югоисточната ивица, и попче чука рядко, така че делфините не са заплаха за риболова. Рибарите са по голямата заплаха според мен, а аз съм виждал как риболовни лодки пълни до дупка, излизат и продават риба на черно, на търговци които ги чакат на брега всеки вторник вечер.

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #13 : вторник, 13 септември 2011 г., 22:01 ч. »
То само платерина остана за ловене по югоисточната ивица, и попче чука рядко, така че делфините не са заплаха за риболова.

Е какъв "чеп"ядат тогава делфините?Да не са прояли морски пясък?

Неактивен NJB

• Активен потребител
  • Николай Жеков.
« Отговор #14 : вторник, 13 септември 2011 г., 22:07 ч. »
Е тук не искам да одговарям.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #15 : вторник, 13 септември 2011 г., 22:33 ч. »
То само платерина остана за ловене по югоисточната ивица, и попче чука рядко, така че делфините не са заплаха за риболова. Рибарите са по голямата заплаха според мен, а аз съм виждал как риболовни лодки пълни до дупка, излизат и продават риба на черно, на търговци които ги чакат на брега всеки вторник вечер.

Е , нали са рибари ? Какво да продават друго  :)   Те не вредят , вредят рапанджиите с траловете .

Неактивен Lan

• Активен потребител
  • Публикации: 150
« Отговор #16 : събота, 15 октомври 2011 г., 12:40 ч. »
          В темата „Бяла акула влюбена в рибар” (в раздела „Знаете ли че...”) се разказва за южноавстралийски рибар, който спасил от смърт не кого да е, а бяла акула – създание, смятано ако не за враг на човека, то поне опасно за него. Край българския бряг рибари убиват безнаказано и без замисляне делфини – интелигентни бозайници, които са защитени от международните закони и убийството им е престъпление. Прстъпление по смисъла на закона. С канджи или автомати  „Калашников” е без значение. Дори бих казал, че с автомата е ако не по-безболезнено, то поне по-бързо и следователно – по-милостиво, и следователно – по-хуманно...
          Очевидно тези неща са показателни за едно – въпреки че календарът ни е един и същ, живеем в различни векове. За мен далеч по-необяснимо е друго – как и защо хора, които с жар и настървение разискват дали 1-2 градуса в повече на водата не нарушава комфорта на няколкото рибета в аквариума им, дали липсата на CO2 не стресира растенията в него (забравяйки вече за рибите и че многото въгледвуокис може да стресира пък тях), с такова безразличие (приемете това за евфемизъм – точната дума е бездушие) могат да оправдават убийство и да ни успокояват с обяснението, че рибарите всъщност убиват само заплелите се в мрежите им делфини...
          Бих могъл да пожонглирам с това „само”, за да покажа докъде може да (всъщност ще) ни заведе, но не ми се пише. Още повече, че е безсмислено – никого в нищо няма да убедя, само ще разлая кучетата (без помощта на Дъстин Хофман и Робърт де Ниро). Също толкова безсмислена е и конфронтацията човек - делфин. Единствената смислена конфронтация е друга. Съвсем друга. Но това е и друга тема.
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.