Автор Тема: Малко информация относно сладководните баракуди  (Прочетено 4717 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен MakiZa

• Активен потребител
  • Публикации: 28
  • Нас. място: София
Малко информация относно сладководните баракуди
« : четвъртък, 05 април 2012 г., 22:26 ч. »
Здравейте,на скоро ми изпадна сравнително евтин голям аквариум.
И тъй като винаги съм се възхищавал на хищните риби и техният биотоп,реших да се оглеждам за нещо което е красиво като риба и същевременно аквариума в който ще живее да бъде красив с много водорасли,дънери и тн.

Доста се рових и се спрях на няколко рибета:
Acestrorhynchus falcatus (Spotted Cachorro) , Ctenolucius hujeta, и Hemiodus gracilis.
Важно за мен е да са от един и същи регион за да са си в естествена среда ако мога така да се изразя.

Поради неопитност нямам идея тези риби дали могат да се намерят в България и евентуално кои техни подобни разновидности могат да попълнят колекцията.
Четох,че съжителстват естествено с няколко големи вида цихлиди,но не искам да пускам цихлиди.
Аквариума ми е 140 см. дълъг- 55 см.широк-100см.висок. Идеята ми е да го пълня до 80-тия сантиметър максимално.Което ще рече 600 литра.
Гледам рибите да не са по-големи от 25 см.при възрастен екземпляр,за да не се мъчат като пораснат.
Не можах да си избера подходящи сомове.Много ми се искаше и една змиорка,но не намерих подходяща за такъв размер аквариум и да си пасва с  баракудите.
Виждам,че тук има бая опитни акваристи и ако някой може да ми нахвърля няколко идеи за риби и растения ще съм много благодарен.
Аз не бързам за момента защото те първа ще се прави шкаф,капак с осветление трябва да се изръся стабилно и за филтри,нагреватели и тн..

поздрави

Неактивен bandita

• Активен потребител
  • Публикации: 733
  • Нас. място: Стара Загора
  • бандита забавя,но не забравя
Отг: Малко информация относно сладководните баракуди
« Отговор #1 : четвъртък, 05 април 2012 г., 23:15 ч. »
здр.колега,от тези видове който си изброил няма да ги намериш в България,може да си ги поръчаш от вносител,лично не съм запознат с видовете,и аз мислих да взимам преди баракуда,но се отказах,нямат красив външен вид :),този втория вид(Ctenolucius hujeta)това е от щуките,но най-дребния вид,не е толкова хищен дори,по добре си вземи lepisosteus platyrhynchus,аз лично имам два броя,и съм много доволен,не са риби който да ти правят поразии,ядът всичко,растат много бавно,тоест до 30 см бързо,след това бавноооо :)активна риба е,казвам ти тази щука,защото е много по хубав вид от тази която ти си посочил,за този размер аквариум може да си вземеш от сомовете гибицепси,можа да ти препоръчам и други видове,но те стават по метър :),може да се спреш и на някой вид channa,а този аквариум мислиш ли как ще го обслужваш?моя е 65см висок и честно да ти кажа бъркам целия,до рамото....
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен MakiZa

• Активен потребител
« Отговор #2 : петък, 06 април 2012 г., 09:20 ч. »
Здравей,bandita190 точно от това се опасявах,че няма да мога да намеря това което ми харесва.
Препоръчваш ми lepisosteus platyrhynchus,аз ги разгледах тези риби ако може да се нарече риба този крокодил.Но по мои изчисления след година-две ще станат толкова големи,че ще се наложи да ги подарявам (ако въобще има на кой) или да купувам аквариум с някакви невъзможни за мен размери.
А колкото до "channa"-та,разгледах им профила и ми харесаха.Благодаря ти за съвета.
А на въпроса ти как ще се чисти и поддържа този аквариум да ти кажа честно и аз съм се замислял,но с дълги сифони за грунда и с щипки за пренареждане на растенията може би ще имам някакъв успех.
За съжаление не можах да намеря майстор който да се навие да го разлепи и да среже стъклата така,че да стане по нисък.

Засичал съм из нета и доста красиви представители на костурите но не мога да намеря никаква информация за тях за да преценя дали ще се справя с тяхното отглеждане и по важното,дали ще ми хареса профилът им.

поздрави

Неактивен bandita

• Активен потребител
« Отговор #3 : петък, 06 април 2012 г., 11:48 ч. »
щуките са много хубави риби,не са агресивни към вида си,този който ние отглеждаме в аквариумите си стават до 60см,но в голям аквариум,така че за 2-3 години тези ще станах по 40см,расте много бавно,а за змиеглавите риби,съм направил профили,има около 20 вида който стават по 20-30см,и са много красиви,изключваме големите който стават по метър.http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=483 за тези кустури ли говориш?красиви риби,отглеждат се с други големи риби.
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен MakiZa

• Активен потребител
« Отговор #4 : петък, 06 април 2012 г., 15:29 ч. »
Да,за тези костури става въпрос ама като чета колко са взискателни към водата . нещо май няма да се справя с отглеждането  :-[
За по големите екземпляри се препоръчва бракична,което ще е в разрез с другите обитатели.

А колкото до избора нещо започвам да вдигам ръце .. много трудно се търси из нета нещо с което не съм запознат.Чета до припадък и после се оказва,че не може да се намери по нашите магазини.
Явно ще трябва да се консултирам с някой магазин и там да ми дадат по точна информация.

Неактивен bandita

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 06 април 2012 г., 17:30 ч. »
този твоя аквариум защо не го направиш един биотопен с корени и тук там някоя криптокорина,анубиас,и да сложиш 10 бройки channa bleheri(rainbow snakehead)тези рибки ще те радват много,не толкова хищни,хранят се от раката ти,и много красиви,с невероятни цветове,тези рибки достигат размер едвам за възрастен екземпляр 20см.ето и една снимка.
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен MakiZa

• Активен потребител
« Отговор #6 : събота, 07 април 2012 г., 17:04 ч. »
Много красива рибка колега.Благодаря.
Вчера на лична доста си поговорихме за хищници и обмислям вариантите които ми предложи все още.
Аквариума все ми се струва тесен с неговите 55 см.
Може би ще стартирам с него за сега пък при първа възможност ще се сменя.

Неактивен MakiZa

• Активен потребител
« Отговор #7 : събота, 14 април 2012 г., 02:01 ч. »
Колеги,продължавам да си троля темата.
Че ще се гледат големи хищни риби това вече е факт заложен в проекта.
Спрях се последно на аквариум с размери : 160х70х70.
Аквариума замислям да е нещо като биотопен.
Ще има здрави корени,укрития и високи растения.
Растенията още не съм проучил точно какви ще са но ще трябва да покриват и повърхността на водата за да създават подходящия комфорт на обитателите.
В други теми пуснах запитване за възможен избор на филтър,но моля ако някой е запознат да драсне и тук ако желае.

За момента главно ме интересува какви достатъчно здрави и жилави растения да подбера,имайки предвид,че няма да се пускат никакви системи за CO2,поради факта,че аквариума няма да е силно аериран.
Минималната аерация си я обеснявам с факта,че ще се гледат : Lepisosteus Gar , 2xChanna pleurophtalma , 2xPolypterus delhezi и най много още 1-2 бройки по-дребни дънни риби.

Растенията ще си набавят нужния CO2 от рибите а съответно на тях ако не им достига въздух ще си го набавят по естествения за тях начин.

Също така не мисля и много интензивно да филтрирам (изключвам периодите през които ще се пуска жива храна),но тук ще ми е нужна вашата помощ за да добия бегла представа колко ще трябва да е поне минималния дебит преминаващ през филтрите.

Моля за съвети относно целия проект като цяло и евентуално някакви напътствия как да се осъществи.

Не искам да бъда разбран погрешно.А именно искам да създам едно кътче което ще приюти малко количество хищни риби на които да им бъде предоставен максимален комфорт и се надявам да си разгърнат поне до някъде потенциала като такива.

Ако някой намира проекта като тотална катастрофа моля да сподели,за да знам какво да правя.Или да продължавам да не спя по цяла нощ  :fool:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #8 : събота, 14 април 2012 г., 05:24 ч. »
Здравей от мен.
Ще стане хубав аквариум с този размер. Като начало, бих казал, че 70 см височина си множко. Труден е за обслужване. Ако трябва да вземеш с ръка нещо от дъното, ще си намокриш брадата, освен ако не си по издълженичък, или имаш ръце, които ти стигат до коленете.  :) Моят съвет е да го направиш възможно най-дълъг а височината да е примерно 60 см максимум. Което ще рече, че ако имаш място е по-добре да бъде с размери например 170/70/60 височина.

Аквариума замислям да е нещо като биотопен.
Ще има здрави корени,укрития и високи растения.

Това е чудесно. За растения обаче, не мога да те посъветвам нищо, докато не стане ясно осветлението на аквариума. За хищници обаче няма смисъл да слагаш кой знае какво осветление и растения. Гигантска криптокорина, Егерия денса за начало и малко наяс ще е чудесно.
предвид,че няма да се пускат никакви системи за CO2,поради факта,че аквариума няма да е силно аериран.

Тук бъркаш. Ако пуснеш Со2 и силна аерация, тя ще изкарва газа на повърхността веднага и си губи смисъла цялата игра. Затова Со2 се пуска в неаерирани аквариуми само. За хищници е необходима по-силна аерация, така че помисли за някакви въздушни завеси или да разклатиш повърхността на аквариума добре. По този начин, водата се аерира най-добре. Хищниците цапат много, така че филтрацията е особено важна за тях. За съжаление, никога няма достатъчна филтрация, така, че там не трябва да правиш икономии. За около 720 литра, колкото ще ти е реалния литраж на водата, ще ти трябват поне 4000 литра на час филтрация. Като казвам поне, смятай че това ти е абсолютния минимум, особено имайки предвид, че става въпрос за хищници. Ако направиш всичко това, ще имаш аквариум с щастливи питомци вътре.
Поздрави и успех!

Неактивен MakiZa

• Активен потребител
« Отговор #9 : неделя, 15 април 2012 г., 08:00 ч. »
malomir,много благодаря за съветите  :clapping:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.