Автор Тема: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)  (Прочетено 119061 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен miroki

• Активен потребител
  • Публикации: 676
  • Нас. място: Варна
Отг: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)
« Отговор #75 : събота, 19 януари 2013 г., 11:39 ч. »
Егати лечението, на 09 първо слагане и вдигане от 26 на 29,5 градуса на водата и спиране лампите.
на 11 второ слагане, на 13 ти има още 3 то слагане, на 15 ти 4 то, на 17 ти пето. Днес май вече отминава. Сменям водата днес, ако има още продължавам с друг препарат. Как има половин шишенце Костапур на Сера. А не си купих нещо на JBL още ме е яд.
Едно предимство зелената брада почти я няма.
Недостатък, сигурно ще ми замине перлената трева тъкмо беше почнала да се хваща и имаше млади издънки.
Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Неактивен miroki

• Активен потребител
« Отговор #76 : събота, 19 януари 2013 г., 16:06 ч. »
Днес не намерих JBL и се снабдих с Тетра ContraSpot.
На едната неонка има още 2 точки.
Сменям водата и пак.
Малко ме притесни, че се слагат 5мл на 20 литра вода. Или 20 ml  за 80 литра. Което означава че за 5 дена както пише ще ми стигне цялото шишенце от 100 мл.
Костапура беше по 1мл за 40 литра. Което е 10 пъти по-малко. И се слага през ден което става 20 пъти по-малко.
Но прочетох в темата малко по-назад, че колега го е пробвал успешно.
Дано издържат растенията 15 дена без осветление.

Неактивен dari_cvet

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
« Отговор #77 : неделя, 03 февруари 2013 г., 11:26 ч. »
Здравейте, преди 2 седмици приключихме лечението на бели точки с Contra Spot. Лекувахме ги 5 дни, само вечер, с по-малко храна, намалена светлина и увеличена темп.- 30 градуса. След 3 дни сменихме водата на 50%, но сега пак забелязах, че някои риби имат (те не са точно като точки, а по-скоро стоят като парцалчета по опашката и страничните перки). Въпросът ми е може ли сега отново да лекувам рибите с препарат и пречи ли той на здравите рибки, понеже няма да ги отделям? И как да предпазя рибите от последващо бъдещо заболяване? Благодаря Ви!

Неактивен miroki

• Активен потребител
« Отговор #78 : неделя, 03 февруари 2013 г., 19:47 ч. »
А защо смени вода на 3 ти яден, аз не прочетох да пише така на КонтраСпот
При мен започват да се съживяват растенията, загубих обаче перлената трева, която тъкмо се бе захванала.
Не винаги минава с една доза.
При мен също след сера костапур повторих. И общо отидоха 15 тина дена, като загубих общо 2 кардинала, 2 неонки,  2 родостонуса- за които много ме е яд, че ги гледам повече от 2 години може и 3 да е, не помня и заминаха точно последният ден без никакви признаци. Допускам че е от медикаментът.

Неактивен dari_cvet

• Регистриран потребител
« Отговор #79 : четвъртък, 07 февруари 2013 г., 10:26 ч. »
Много лошо, жалко за рибките. Смених водата, понеже така ми казаха в магазина- преди и след лекарството да я сменям, дали е грешно? Сега пак ги лекувам с Contra Pur, вече 4-ти ден е, но точките все си седят. Започвам да си мисля, че е друга болест, може би някакви гъбички, незнам. Искам да попитам дали ще е проблем да слагам от лекарството не 5 дни, както пише, а например 6 или 7, докато видя резултат? Благодаря предварително  :)

Неактивен miroki

• Активен потребител
« Отговор #80 : четвъртък, 07 февруари 2013 г., 13:09 ч. »
Преди и след лекарството но след 5 ти я ден, т.е. на 6 тия.
Ами на повечето лекарства така пише, за това  5 дена слагаш без да сменяш вода, след като завършиш 5 тия ден на 6 тия сменяш водата и почваш пак.
Изгасяш осветлението напълно, 30 градуса на водата.
Както писах аз лекувах 3 цикъла подред докато се изчистят.
Лошото е, че едно шише Контраспод стига за 5 дена точно , колкото е курсът. ( за 80 литровият ми аквариум)
При Костапура е през ден лекарстово за 4 дена. Т.е. две слагания.
Аз повече не бих ползвал Контрапосд.

Неактивен dari_cvet

• Регистриран потребител
« Отговор #81 : четвъртък, 07 февруари 2013 г., 18:26 ч. »
Да, така направих преди- 5 дни лекувах и после чак след 3 дни смених водата. Много лекарства ще им стане на рибките, ако продължа и направя трети курс. Моят е 50л и имам още от Контра спота, но ако трябва да купувам нещо следващият път мисля да е нещо за гъбички, гледах едно- My copur, дано то ми помогне. Ама все пак се притеснявам дали ще издържат на толкова лекарства, не съм запозната доколко е вредно, понеже не всички риби в аквариума са болни

Неактивен chef4o

• Активен потребител
  • Публикации: 23
« Отговор #82 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 19:48 ч. »
Съвсем скоро претърпях и аз инцидент с ихтио... вкарах го с едни неончета, на 1-я ден, в който го забелязах бяха 2 точки върху едната рибка и беше засегнала 3 рибки до вечерта, всички с по няколко точки... много бързо се разпространи. Веднага увеличих на 31 градуса , насочих флейтата на помпата към повърхността на водата за повишаване на аерацията и края на вечерта температурата беше достигната. На втория ден сутринта веднага купих Sera costapur и ectopur, изхвърлих химичния филтър на филтриращата система и добавих ectopur в дозировка чаена лъжичка с леко връхче на 10 л. вода, разтворена в чаша аквариумна вода, плюс costapur по 11 капки на 20 л. вода. На третия ден добавих още 11 капки на 20 л. вода, като към този момент вече нямаше нито една бяла точка по никоя от рибките. На 5-я ден вечерта намалих температурата на 28 градуса, а на 6-я ден по обед смених около 40% от водата, като нормализирах температурата на 26 градуса. Добавих отново същата доза Sera ectopur като при първия ден на лечението, сложих нов филтър с активен въглен и започнах третирането с JBL Denitrol според оказанията (1 ml на л. вода първия ден и по 1 ml на 30 л. вода следващите 7 дни), за подпомагане възстановяването на изгубените полезни бактерии.

През цялото време на лечението съм поддържал нормалния 8 h/ден режим на осветлениеи температура 30-31 градуса, като само намалих храненето на половина (колкото могат да изядат за около минута). В момента всички рибки са здрави и жизнени (ден 6 след края на лечението) , като не забелязвам и особени аномалии при растенията, освен леко пожълтяване на долните листа на Кабомба-та, което започна да преминава вече). В аквариумът ми съжителстват неони, молинезии и анциструси, не знам дали това лечение ще е благоприятно при същите параметри и за други видове аквариумни обитатели... Надявам се да съм бил полезен.

Неактивен Христо

• Активен потребител
  • Публикации: 76
« Отговор #83 : събота, 16 февруари 2013 г., 21:07 ч. »
Януари и аз се борих с ихтио. Ползвах нистатин. Първо слагах по 1 хапче на 25л вода(за 100л вода сложих 4) но нямаше кой знае какъв напредък. На третия ден смених 30% от водата и сложих 5 хапчета, на 4тия ден сложих още 3 и само по един неон останаха точки. Преместих го в 10л аквариум и слагах по 1 хапче за 10те литра. Така общо 4 дни като добавях по 1 хапче всеки ден и сменях по 20% от водата. В крайна сметка лечението на всички риби премина успешно и се оттървах от охлювите(планорбиси)  :grin: Забелязах, че охлювите си живуркаха добре при дози от порядъка на 1хапче на 25л вода, но когато завиших дозите си заминага :)

Неактивен crazy_bg

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
  • Нас. място: Враца
« Отговор #84 : понеделник, 04 март 2013 г., 16:49 ч. »
Здравейте .Аз съм следващия с Ихтио. >:(
Преди 10 дена купих 7бр. - 3см боция клоун + 3бр обикновен анциструс  2см които пуснах в 20 литров карантинен аквариум .След 5-6 дена забелязах  че най-малката  боция  се застоява в укритията  и не играе с останалите,хванах  я да се утрива в корена  по-време на сутрешното хранене.Забелязах  зад гръбната перка първата точица . Не намерих никакво лекарство налично  против Ихтио във Враца .Вдигнах тепературата на 32градуса+ една лъжица сол, и се зарових в форума така попаднах на настоящата статия , към 20 '00 в Неделя взех да обикалям аптеките за Нистатин. към 20'40  Махнах гъбата на ареатора , счупих 5/6 от хапче нистатин 500 (за боция  навсякъде препоръчват 1/2 или 3/4  от нормалната  доза)  натроших и хвърлих във водата в резултат анциструсите се спуснаха да го хапват, за сега без проблеми+ 4 капки малахитово зелено .Втория ден от лечението вечерта забелязвам голямо количество пяна на 3/4 от повърхноста  на водата (предполагам от нистатина) ,  има леко-мътен вид направих смяна на 30% със престояла темперирана до 30  и поставих  почти цяло хапче нистатин , ред-черито  са наситено-червени и похапват, анциструсите  тичат насам-натам, след оглед с LED-фенерче из дупките  , виждам на една от другите също слабичка   3 точки върху опашката (започвам да имам съмнения за оодиниум но след разговор с приятели се затвърдява мнението за Ихтио) .Днес е трети ден ,  на обяд боциите хвърчат из аквариума  включително и заразените които още са с точки  дадох съвсем малко храна . 4 ден вечерта без да сменям водата целия горен слой е покрит с балончета от ареатора , стривам почти цяло хапче Нистатин в лъжица и разтварям в малко вода, останах да наблюдавам  30 минути  , малко се расърдиха като ги обля облака от нистатина . 5 ден  на опашките точките са изчезнали  остават две с по 2 точки по гърбовете  плавниците отоново са с ярък червен цвят и дори имаше битки , първоначално си помислих че терморегулатора ми цъка и  надникнах  ,оказа се че цъкането е от клоуните дето се биеха за една тръба ( явно се оправят щом мислят за глупости) .Анциструсите са добре  но явно са преяли с Нистатин понеже им е бяло акото . Скардите са живи .Температурата е 32 градуса вече 5 ден, Меланийте мърдат тук-там но не-виждам вече по стъклото Корените на Limnobium laevigatum изглеждат като варени и размити .  6 ден  нямам и следа от точки 2-те най-малки и най-поразени  имат правилно телодържане  и активно се хранят .Интересно  тези без признаци на ихтио са малко по-едрички и плуват на отделен пасаж .След 3 дена бавно  започвам да свалям температурата до 27 и сменям 30%.
Но ще останат още 1  месец в карантинния  преди пускането в големия .8Ден  лимнобиом напълно унищожен меланиите напълно унищожени, една скарида (най-малката изчезна)
 , от 32 градуса съм на 29 50% смяна на вода и едно хапче нистатин  спирам чушката като слетобедна закуска и давам половин скилидка чесън леко попарена (колкото да падне на дъното)
 Ще продължа лечението с Нистатин по описания тук начин, но днес  си поръчах Пунктол Ултра 100mg 11лв + Protazol 25mg 19лв
притеснва ме че дори в описанието му пише за  Боция  и Ножовете трудно понасят лекарството,поръчах  защото е ефтин но иначе съм се спрял на Протазол .
470л  6 боция,3 дискуси ,1 хипостомус, 99..анцистуси

Неактивен Териер

• Регистриран потребител
« Отговор #85 : понеделник, 22 април 2013 г., 11:28 ч. »
Пети ден лекувам с Нистанит като съм сложил общо 3 пъти / веднъж течен и два пъти таблетки/,ефект никакъв освен измрели охлюви и миди, даже бавно се разпространява и увеличава. Питах на Подуене и ми казаха че лекува други болести с подобни на ихтиото симтоми, но не и него самото поради това че ихтиото не се влияе от Нистатина.

Неактивен Териер

• Регистриран потребител
« Отговор #86 : вторник, 23 април 2013 г., 14:54 ч. »
 Добавих по 1мл на 40 литра Sera costapur  и по пет капки йод /5%/ на 100литра вода и за 36 часа всичко изчезна.

Неактивен crazy_bg

• Регистриран потребител
  • Нас. място: Враца
« Отговор #87 : вторник, 06 май 2014 г., 17:25 ч. »
Здравейте 3-4 месеца след лечението загубих най слабата боция която беше първо заразена  но другите от тогава са  в добро здраве
Прилагам док.материал

470л  6 боция,3 дискуси ,1 хипостомус, 99..анцистуси

Неактивен toniaslavova

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #88 : вторник, 28 октомври 2014 г., 11:45 ч. »
Здравейте, да благодаря за темата . От месец имам 150л. аквариум. И от голямо желание и малко опит след стартирането на аквариума  седмица по-късно сложих първите му обитатели 2 трихогластера,2 хелера и 2 калихта.     
Всичко беше наред една седмица и в неделя реших да добавя още рибки в аквариума - 6 молинези - жълти , 2 черни молинези и два калихта. Още  от внимателното им климатизиране и пускане в аквариумът черната молинезия се беше стресирала и странеше от другите риби. Лежеше скрита между растенията на дъното. Два - три дни по-късно забелязах  няколко малки бели точки на молинезията.  Взех контаихтио, затъмних аквариумът и повиших температурата на 28. Започнах по схема описана на опаковката капка на литър  първи ден 150капки,нямаше видимо подобрение . Втори ден смяна на водата -30л. сложих  150 капки малко по-малко точки имаше молинезията, но другите рибки започнаха да имат и те точки по опашката, а сомчетата бяха с изключително много точици . Забравих да спомена намалих храненето на един път на ден. Пусках осветлението  преди поредното слагане на лекарството, за да огледам рибите. Лечението продължаваше, но забелязах свиване на перките и по-летаргични ставаха рибите. На третия ден смених по-голямо количество вода - 50литра сложих им последно лекарството и ги оставих .
На петия ден като видях че няма резултат от проведеното лечение смених тактиката.
Взех нистатин от аптеката . Смених водата в аквариумът 50-60 литра . Светнах осветлението по 10 часа на ден.
1 ден сложих 8 таблетки направо в аквариумът разделени на две , повиших температурата на 30 градуса.
Резултатът на следващият ден беше невероятен всички риби  бяха разперили перки и плуваха на всякъде. Точиците започнаха да намаляват , но не бяха изчезнали.
2 ден сложих отново 8 таблетки , преди това отново смених 40 литра вода. Растенията бяха добре , единствено тук -там по дъното имаше умрели охлювчета.
3 ден нищо не съм правила в аквариумът , само наблюдение и хранене два пъти на ден. Рибите са много добре имат страхотен апетит и нямат точици. Единствено сомчетата имат останали няколко  точици , но определено има ефект лечението.
Днес е четвърти ден рибите са добре за сега.
Мисля утре да сменя част от водата и да сложа последната доза нистатин.
Растенията за сега са добре , тук -там има по някое повредено листо вероятно от затъмнението, но като цяло са добре растенията.
Като цяло резултатът от нистатина е супер, трябваше да започна направо с него вместо да се мъча с това контраихтио.
При мен подейства исках да споделя това с автора на статията.
А следващият път новите риби първо в карантинен аквариум , после в общия.
Приятен ден на всички!

Неактивен MartinStz

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #89 : сряда, 23 септември 2015 г., 07:48 ч. »
Здравейте,вчера се прибрах след 4-ри дневната почивка и забелязах на една от рибите няколко бели точки по перката на опашката.Днес сутринта ходих до аптеката да си купя нистатин след като прочетох за успешното лечение с него,но след като пуснах лампата видях че точките почти ги няма или по-скоро има останали леки следи на тяхно място.Въаможно ли е да се е завъртял вече един жизнен цикъл и в момента да плуват в водата стотици паразитчета които търсят своя гостоприемник?Да предприемам ли лечение в момента за ихтио или да изчакам ден два?По другите риби в аквариума няма следи(засега) всички са жизнени не се търкат по грунда или растенията.Поразената риба  е малко по-слаба от другите коремчето и дори след хранене не се издува леко а стои равно(не вдлъбнато) не знам дали може да има някакво значение това но това са наблчденията ми.Приемам съвети как да процедирам от тук нататък.Обитателите са ембер тетри галаксита и макулата както и много ред чери скаридки .

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.