Здравейте, да благодаря за темата . От месец имам 150л. аквариум. И от голямо желание и малко опит след стартирането на аквариума седмица по-късно сложих първите му обитатели 2 трихогластера,2 хелера и 2 калихта.
Всичко беше наред една седмица и в неделя реших да добавя още рибки в аквариума - 6 молинези - жълти , 2 черни молинези и два калихта. Още от внимателното им климатизиране и пускане в аквариумът черната молинезия се беше стресирала и странеше от другите риби. Лежеше скрита между растенията на дъното. Два - три дни по-късно забелязах няколко малки бели точки на молинезията. Взех контаихтио, затъмних аквариумът и повиших температурата на 28. Започнах по схема описана на опаковката капка на литър първи ден 150капки,нямаше видимо подобрение . Втори ден смяна на водата -30л. сложих 150 капки малко по-малко точки имаше молинезията, но другите рибки започнаха да имат и те точки по опашката, а сомчетата бяха с изключително много точици . Забравих да спомена намалих храненето на един път на ден. Пусках осветлението преди поредното слагане на лекарството, за да огледам рибите. Лечението продължаваше, но забелязах свиване на перките и по-летаргични ставаха рибите. На третия ден смених по-голямо количество вода - 50литра сложих им последно лекарството и ги оставих .
На петия ден като видях че няма резултат от проведеното лечение смених тактиката.
Взех нистатин от аптеката . Смених водата в аквариумът 50-60 литра . Светнах осветлението по 10 часа на ден.
1 ден сложих 8 таблетки направо в аквариумът разделени на две , повиших температурата на 30 градуса.
Резултатът на следващият ден беше невероятен всички риби бяха разперили перки и плуваха на всякъде. Точиците започнаха да намаляват , но не бяха изчезнали.
2 ден сложих отново 8 таблетки , преди това отново смених 40 литра вода. Растенията бяха добре , единствено тук -там по дъното имаше умрели охлювчета.
3 ден нищо не съм правила в аквариумът , само наблюдение и хранене два пъти на ден. Рибите са много добре имат страхотен апетит и нямат точици. Единствено сомчетата имат останали няколко точици , но определено има ефект лечението.
Днес е четвърти ден рибите са добре за сега.
Мисля утре да сменя част от водата и да сложа последната доза нистатин.
Растенията за сега са добре , тук -там има по някое повредено листо вероятно от затъмнението, но като цяло са добре растенията.
Като цяло резултатът от нистатина е супер, трябваше да започна направо с него вместо да се мъча с това контраихтио.
При мен подейства исках да споделя това с автора на статията.
А следващият път новите риби първо в карантинен аквариум , после в общия.
Приятен ден на всички!