Автор Тема: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)  (Прочетено 119060 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен boro07

• Активен потребител
  • Публикации: 46
Отг: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)
« Отговор #90 : четвъртък, 19 ноември 2015 г., 11:49 ч. »
Имам съмнения че в аквата ми я имам бактерията.Има ли някакво профилактично лечение?
И дали моите настоящо обитатели са устоичиви на тази бактерия а като вкарам отвън нов рибок-той вземе че даде фира?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #91 : четвъртък, 19 ноември 2015 г., 12:55 ч. »
Не е бактерия. Рибите имат различна степен на устойчивост към паразита, но никоя не е напълно защитена. Ако го имаш в аквариума, ще имаш и болни риби.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен boro07

• Активен потребител
« Отговор #92 : четвъртък, 19 ноември 2015 г., 16:38 ч. »
Не е бактерия. Рибите имат различна степен на устойчивост към паразита, но никоя не е напълно защитена. Ако го имаш в аквариума, ще имаш и болни риби.

т.е. да разбирам че ако се съмнявам за наличност на бактерия - или предприемам лечение или изчаквам да съм сигурен за наличие на болестта.Няма нещо като  препарат в някакво съотношение което да се сложи профилактично?

Неактивен boro07

• Активен потребител
« Отговор #93 : четвъртък, 19 ноември 2015 г., 21:05 ч. »
Тц ,вече нямам и съмнение.Като се прибрах едната емберка с такова голямо бяло петно се беше украсила.Вече са под лечение с нистатин.

Неактивен boro07

• Активен потребител
« Отговор #94 : вторник, 24 ноември 2015 г., 14:40 ч. »
2 поредни дни слагах нистатин по схемата 1 хапче на 25литра,като подменям по около 20тина процената от водата всеки ден
3тия и 4тия ден  пауза и като че ли се поизчистиха всички рибки.Тук таме едно две петънца.Незнам дали финално да сложа на 5-6ден последна доза нистатин или това да им е?
Също така може ли да използвам темата тук да попитам за превантивна защита от тази зараза ( и не само тя)Освен с нови риби неминали през карантинен аквариум,може ли да се появи примерно с ново растение,с нови охлюви или е задължително и те да преминат през карантина?От видовете храни също дали е възможно да се заразят рибите?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #95 : сряда, 25 ноември 2015 г., 20:04 ч. »
С храна няма как да се вкара ихтиото. С растения от заразен аквариум - да, може.

Неактивен Geri

• Активен потребител
  • Публикации: 800
  • Нас. място: Несебър
« Отговор #96 : неделя, 13 декември 2015 г., 14:01 ч. »
Здравейте на всички които ме познават и на тези, с които все още не сме се запознали.
Искам да ви споделя нещо, което от една страна ме радва, а от друга натъжава.
Като млад акварист аз също се бях сблъскала с проблема "ихтио". Моят татко, беше от старата генерация акваристи. Тогава той ми беше казал начин по който да се справя с проблема, а думите му бяха "Направи го и рибите бързо ще се оправят." Аз обаче не се доверих, нали чичко Гугъл знае повече и всичко. Тогава лекувах с Костапур, метиленово синьо, Нистатин. Оправиха се наистина. Преди 2 дена, отново се сблъсках с това по невнимание. Пуснах 5 Геуфагус Суринаменсис дирекно след аклиматизация в общия аквариум. Бяха добре, но на 24 час -изненада. Ихтио. Късно вечер, нямах нищо под ръка. Сетих се за тати, който от 10 месеца..вече го няма между нас. Та той ми беше казал: На 10л. 1 с.л морска сол и 3 капки йод и температура около 31-33градуса. Направих го. Малко изтървах йода 5-6 капки. На 12-тия час, нямаше бели точки по рибите и се чувстваха добре. Тогава третирах така целия аквариум. За 330л. 33с.л.морска сол и около 130 капки йод
Рибите веднага спряха да се трият в корените и дъното. Нямат бели точки по тях, а днес е едва втория ден. Ще изчакам и после ще третирам още веднъж заради инкубационния период. Няма смъртен случай, всички се хранят и водата ми е чиста, с много лек жълто-кафяв отенък, както се получава от танина, отделян от корените. Дано ви бях полезна. След цялостното приключване пак ще ви информирам.
Поздрави!!! :)
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
    • Моите аквариуми
« Отговор #97 : неделя, 13 декември 2015 г., 15:51 ч. »
Лесно,евтино и интересно лечение.Пиши моля те как се е отразило лечението на анциструсите,растенията и охлювите ако имаш такива.Предполагам,че за повторна доза трябва 50%от водата да се смени...

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #98 : неделя, 13 декември 2015 г., 23:23 ч. »
Ехееее Гери здравей и добре дошла отново тук. То ако не стане нещо няма да се сетиш за нас...  :)
Защо рискуваш, а не вземеш някакъв препарат и да третираш с него? JBL Пунктол си върши идеално работата. Ако го няма при вас, онлайн ще пристигне за 1 ден. Дано не е късно само.
Поздрави!

Неактивен Geri

• Активен потребител
  • Публикации: 800
  • Нас. място: Несебър
« Отговор #99 : понеделник, 14 декември 2015 г., 14:18 ч. »
Ехеее.. Привет на Варна :)
Цецо, те се оправиха с това и затова го написах, ако мога да помогна на някой. Понякога ситуациите ни сварват неподготвени и в неподходящо време. Верно, макар и да го знаех преди, не бях го пробвала, но сега знам че действа.
Asito, здравей и на теб ( някъде ми е изчезнал половината пост по трасето, ще редактирам)
Та... За трети път... Имам само едно коренче криптокорина, което за сега е добре. Нямам охлюви и анциструси за съжаление. Имам курипера, диамантена и конго тетра, въпросния геофагус суринаменсис и един чифт кили. Принципно сменям 80% вода на 2-3 дена. Сега обаче нямам идея колко и кога. Затова ще направя друго. Обичайна смяна на вода и няма да сложа нищо за да видя колко аджеба е ефективно всичко това. Ако не се появи нищо, ще добавя едно рибче за да видя какво ще стане.
Поздрави на всички
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Неактивен tini4ka

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #100 : понеделник, 16 януари 2017 г., 15:26 ч. »
Гери, сподели как да сменям водата и колко дълго продължава лечението, че не ми стана ясно. Благодаря предварително!

Неактивен Десислава Йорданова

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #101 : сряда, 03 март 2021 г., 18:15 ч. »
Здравейте!  :D
Нова съм в сайта, затова ми е малко неясно как стават нещата тук, все още.  :dontknow:
Та,моят проблем, както и на повечето хора в тази тема, която между другото изчетох до края, се оказва ихтиото. Пуснах без карантитен период в аквариума си 5 малки червени неонки, от които съответно плъзна тази напаст. :diablo: >:( Тъй като четох доста за този нистатин, реших да взема от аптеката, за да започна лечение. Точиците ги забелязах вечерта на 27.02.21, като  още на следващия ден вече се бях заредила с лекарството,че и бях сложила от дозата в аквата. Аквариумчето ми е малко - 15 литра е, затова разделих хапченцето на малки частички-точно толкова,колкото ми трябваше за третиране за първи път. След първата доза, преди която не бях хранила рибките и бях завишила температурата на 29 градуса, смених около 20 процента от водата и поставих още една доза от хапчето. Проблемът е, че това нещо хич не минава... то взе да става още по-зле :(, а подобрения няма никакви върху нито една от рибките. :hmm: Сега вече са покрити почти целите с точици, а се чудя дали да сложа още от хапчето, тъй като ефектът за сега е нулев.Четох, че продуктите на sera са доста ефективни - конкртено sera costapur и sera ectopur, но тъй като по някакво голямо чудо нямаше такива в зоомагазина,в който бях днес, реших,че няма да се бавя и си взех tetra medica contralck. което пак ми го препоръчаха за този вид гадинки.
Много бих била благодарна,ако някой сподели опит от подобен случай, в който нистатина се оказва недобро решение, тъй като наистина не бих искала да си загубя рибоците, а вече е 4 ден от забелязването на болестта и не знам дали изобщо имам шанс да ги спася.
Благодаря предварително!  :bow:

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #102 : четвъртък, 04 март 2021 г., 14:07 ч. »
Рибите ви имат ли изкривяване на тялото?
Добре би било да качите снимки с прилично качество на рибките.

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Нас. място: София
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #103 : неделя, 07 март 2021 г., 17:22 ч. »
Според мен не е пречило да пуснеш цяло хапче разчупено на две.
Мисля че нямаше да им навреди малко по голяма доза, при моето лечение температурата беше увеличена на 30 градуса и трябваше да минат 10 дена за да се излекуват, до колкото си спомням до 6-7 ден имаше по някой от рибите още точици. В тази тема по напред съм описъл лечениео горе долу подробно.

Неактивен Gento

• Активен потребител
  • Публикации: 28
« Отговор #104 : неделя, 31 октомври 2021 г., 18:56 ч. »
Да споделя и аз взех 6 червени неона при пускането в аквариума(80л.) при другите рибки най-дребния сдаде багажа. След ден или два по 3 от неоните забелязах бели точки не се чесаха по предмети в аквариума не се и разпространи по другите риби (6 тернеции и 2 анцитруса и 2 скариди червени "секуро"). Мислих да пробвам с Нистанин като четох тук и в последния момент купих Sera Omnipur. Това ми препоръчаха в зоомагазина. След около 20на часа източих около 15~20л вода и добавих още 22капки от препарата. През цялото време аквариума беше затъмнен нацяло с хавлия и вътрешен филтър без гъба въртеше водата за аерация, самоделката с керамиката го изключих. Забравих скаридите ги изкарах и ги сложих в буркан. След около 24~36 часа нямаше следа от точките. След което източих около 20л. Вода и сложих престояла и върнах скаридите (оцеляха) и пуснах и другия филтър , като във вътрешния сложих активен въглен. След около 24ч работа на филтрите водата все още леко зеленее но не е мърна. По другите растения не видях поражения само роголисника умря останаха му само връхчетата, а и водата леко щипе на ранички по ръцете още. А забравих водата беше около 28~30 градуса. В крайна сметка свърши работа нищо че трябваше да третирам с Костапур както по късно прочетох но нямаше такъв да го сменя. За Костапур пише че има 160мг. Метиленово зелено а в Омнипур 79мг. Т.е по ниска концентрация.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.