Автор Тема: План за стартиране на бавен аквариум  (Прочетено 5907 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен KanKubrat

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
План за стартиране на бавен аквариум
« : понеделник, 21 април 2014 г., 16:31 ч. »
Здравейте, имам аквариум, (95/50/18), който за момента не мога да стабилизирам и съм решил да го започна отначало. И в момента в него има доста растения, но нещо не успявам да спра водораслите, като една от причините е предполагам липсата на CO2 (няма удобно място където да сложа системата). Друга причина според мен е субстрата, който в началото въобще не беше замислян за такъв тип аквариум. Мисля да стартирам наново аквариума като бавен, както е описано  в доста теми. Въпросите ми са следните: какви растения ще са подходящи, какво осветление да сложа, защото въпреки малкия литраж височината не е малка и всякакви други съвети, които биха били от полза в случая. Приемам и конкретни идеи за оформелението и т.н. Пускам снимка, на която се виждат повечето растения в аквариума към момента, за да могат да бъдат включени в новия подбор. Предварително благодаря!

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
Отг: План за стартиране на бавен аквариум
« Отговор #1 : вторник, 22 април 2014 г., 07:26 ч. »
 Здравей, мисля че погрешно обвиняваш липсата на въглероден диоксит. Ако нямаш достатъчно растения да го усвоят водораслите ще свършат тази работа вместо тях. Те също фотосинтезират, не забравяй. Щом имаш много растения в аквариума, но продължаваш да имаш проблем с алгиите значи или храниш рибите прекалено много и/или рядко сменяш водата, за да се натрупат повече излишни хранителни вещества. Допълнително виновно може да е и осветлението ти. Ако караш на флуоресцентни лампи и не си ги сменял от година може да са си променили цветната температура и по този начин да стимулират растежа на водорасли. Последния вариант е аквариума да ти е изложен на директна слънчева светлина.
 Това са ми предположенията за текущите ти проблеми, ако не намериш от къде ти идват, те ще се повторят и във "бавния" вариант който замисляш. Почаквай с рестарта и издири причините, оправи проблема и виж дали след 1-2 седмици това е преборило водораслите, тогава можеш да бъдеш спокоен и да рестартираш.

Неактивен KanKubrat

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : събота, 26 април 2014 г., 19:30 ч. »
Въпреки широкия отзив по темата и многобройните съвети от страна на няколко "експерта" по темата, все пак реших да пробвам, пък каквото стане. За избора на растения се посъветвах със специалист (тук няма кавички), който подбра няколко подходящи, включих и част от моите и операцията започна. Извадих старите растения, извадих и аквариума от свръхнеудобната ниша, в която съм го вградил, изгребах наличния субстрат, измих старателно аквариума, дезинфекцирах и промих субстрата, пресях малко пръст от градината на съседа и наредих всичко обратно (с малки козметични промени). Предварително извадените рибоци държа в друг, временен аквариум, и за момента съм пуснал в рестартирания само 3 молинезии. Не съм промивал филтъра, мисля да го направя след утрешната 90-100% смяна на водата (според предписанието).

За утре остава смяната на осветлението, защото нямам готовност. Ако всичко е наред утре ще монтирам една 24W Silvania GrowStar и малко диодна лента (бяла). 
Бялата линия отдолу е дъното на аквариума, а тъмната лента под субстрата е съседската градинска почва. Съвети, препоръки, забележки .....?

Неактивен etrifonoves

• Активен потребител
  • Публикации: 49
  • Нас. място: Плевен
« Отговор #3 : неделя, 27 април 2014 г., 06:14 ч. »
Здравей колега,
Късно виждам темата, но все пак ще ти кажа за моя опит в метода Walstad. Колкото до "експерти", засега май няма още такива тук, защото доколкото знам само аз и skorpi zoo сме стартирали аквариуми по този метод.
Аз стартирах аквариум 200лт. и вече почти два месеца нямам никакви проблеми с водорасли или друго. Ако искаш разгледай профила ми.
Мойте съвети са: за дъното, почвата и грунда не трябва да са по- малко от 7/8 см. дебелина, осветлението не трябва да е по-вече от 0,5w на литър, подържай около 26 градуса температура на водата, и не пусакй силно филтъра, необходимо е само леко движение по повърхноста, все пак това е бавен аквариум. Според мен няма нужда на втория ден от 100% смяна на водата, аз смених около 70/80% и пуснах рибоците. Осветлението го подържай по 12 часа не денонощие, друго не се сещам за сега, ако имаш някакви конкретни въпроси с удоволствие ще ти отговоря.
Поздрави и успех в начинанието.

Неактивен KanKubrat

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : неделя, 27 април 2014 г., 08:43 ч. »
Благодаря за съвета, ще сменя 80% от водата и ще гледам какво ще стане. Дано всичко е наред. Ако имам въпроси - ще питам, засега всичко изглежда наред.
27.04.2014 г. - сменени са около 80-90% от водата, която си беше кристална. По принцип има място и може да бодна още някоя криптокорина...

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.