Автор Тема: Въпрос относно смяна на вода при дискусите  (Прочетено 5152 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
Въпрос относно смяна на вода при дискусите
« : петък, 17 април 2015 г., 10:41 ч. »
Здравейте колеги!
Обръщам се към тези от вас, които имат достатъчно голям опит при отглеждане на дискуси.
Честно да си кажа мисля да махам шубункините, които ги имам в момента и имам голям мерак да си стъкмя аквариум с дискуси, обаче възниква проблем със смяната на водата. Ще обясня по-подробно- тъй като работата ми тук в Ирландия налага често да пътувам и отсъствам от дома (понякога 2 седмици, но рядко), възможно ли е дискусите да оцелеят след две седмична смяна на водата? Аквариумът е 200 литров, обитателите ще са 4 дискуса, по време на моето отсъствие ще бъдат хранени сутрин и вечер, филтрацията ще е с канистовър филтър.
 :drinks:

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
Отг: Въпрос относно смяна на вода при дискусите
« Отговор #1 : петък, 17 април 2015 г., 13:09 ч. »
Май няма да я бъде. Рискът е голям.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #2 : петък, 17 април 2015 г., 13:37 ч. »
Ако ги вземеш големи риби а не подрастващи малки няма да има проблем.Когато са на краен размер и едно хранене на ден е достатъчно а и не цапат толкова.Когато знаеш че ще заминаваш правиш смяна и по пестеливо хранене докато те няма,дойдеш ли си може да ги храниш по стабилно и така...Но като са краен размер не виждам смисъл от много хранене.Познавам хора които и месец не си сменят водата на дискусите и са си ок рибите,не че е правилно така но го има.И говорим за големи риби не малки пак казвам  :)

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #3 : петък, 17 април 2015 г., 14:25 ч. »
Ако ги вземеш големи риби а не подрастващи малки няма да има проблем.Когато са на краен размер и едно хранене на ден е достатъчно а и не цапат толкова.Когато знаеш че ще заминаваш правиш смяна и по пестеливо хранене докато те няма,дойдеш ли си може да ги храниш по стабилно и така...Но като са краен размер не виждам смисъл от много хранене.Познавам хора които и месец не си сменят водата на дискусите и са си ок рибите,не че е правилно така но го има.И говорим за големи риби не малки пак казвам  :)

Мерси много Димитър  :drinks: Това звучи обещаващо. В бъдеще ще видим как ще се стекат обстоятелствата. Мечтата ми е 1 чифт едри, красиви Дискуси, ято неони и оформление на аквариума в амазонски стил, семпло и стилно  ;)
 :drinks:

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #4 : петък, 17 април 2015 г., 14:45 ч. »
Е за чифт 200л са си добре,даже перфектно.Не знам дали си ограничен от към размерите но гледай да е с по голяма площ на дъното аквариума,да не губиш обем от височина  ;)

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #5 : петък, 17 април 2015 г., 17:08 ч. »
Е за чифт 200л са си добре,даже перфектно.Не знам дали си ограничен от към размерите но гледай да е с по голяма площ на дъното аквариума,да не губиш обем от височина  ;)

Аквариумът като висичина е перфектен, но от към площ не е както ми се иска. Ето го и него https://www.youtube.com/watch?v=isCBNE5ObdY Ще се купува нов грунд, няколко корена, растения- единствено валиснерия, без камъни. Фона допълнително ще се боядиса, разбира се черен цвят.
Относно готов чифт дискуси, едва ли ще намеря по зоомагазините, затова възнамерявам да купя около 4 бройки с цел да се оформи. Както казват руснаците- поживьом, увидим  :up:

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #6 : събота, 25 април 2015 г., 13:42 ч. »
Вчера обиколих всичките пет местни зоо магазина, а те са си големички и има сравнително добър запас от стоки. Открих  възрастни дискуси, но да си кажа честно доста мижави ми се видяха, нищо общо с прекрасните екземпляри по YouTube  :D затова пък в един от зоо магазините продаваха малки астронотусчета, хипер активни. Веднага ми грабнаха окото. Замислих се- с дискусите има определен риск, чуствителни рибки са, искат си грижите, а мен често с дни ме няма в квартирата, заради работата. Астронотусите са корави рибки, пък и аз все още съм на мнение, че това са магнетични, масивни рибки с характер и индивидуалност (старата любов ръжда не хваща  :drinks: ). В крайна сметка реших да купя 1 астронотус. Поне няма га го мисля по време на моето отсъствие от дома. И така купих най-едрото, червено, бойно астронотусче   :rocknroll: Още с поставянето му в аквариума почна да тормози хипостомуса, обаче хипостомусчето-хайванчето си чисти аквариума и хич пет пари не дава.
И малко подновяване на интериора на аквариума- старият грунд е махнат, а на негово кварцов пясък. Все още мисля да задържа анубиаса, но след време ще се маха, а на негово място валиснерия. За фона, за сега е черен, но мисля да пробвам с тъмно син, да видим как ще изглежда. Поживьом увидим  :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.