Автор Тема: Бавен аквариум - съвет ?  (Прочетено 3937 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен KalataKoki

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
Бавен аквариум - съвет ?
« : неделя, 15 май 2016 г., 22:12 ч. »
Здравейте мастъри на подводния свят.. Днес стартирах втория си аквариум 80 л. Имам някакви минимални познания, но това което направих ме вкара в големи размисли дали да продължа по напред или да правя нов старт. Положението е следното: 80 л чешмяна вода, вътрешен филтър 300л/ч, помпичка за въздушна стена, и около средно 5-6см слой грунд от кварцов пясък фракция 1-3 мм.Няколко големи камъка в средата.  За осветление засега само 8вата пура по 9 ч светоден.
Това за което търся помощ е да ме ориентирате е дали филтрацията е достатъчна, осветленито какво трябва да стане.
И по-важния въпрос ми е, с този ситен грунд 1-3мм и обем вода какво да гледам вътре. Към какви риби бихте ме насочили. Растения някакви мога ли да сложа и евентуално някакви препарати за стабилизиране на аквариума. Предварително благодаря за съветите.

Неактивен KalataKoki

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
Отг: Бавен аквариум - съвет ?
« Отговор #1 : понеделник, 16 май 2016 г., 17:05 ч. »
Ето и снимка..

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : вторник, 17 май 2016 г., 05:31 ч. »
Аранжиран по този начин, в този аквариум можеш да гледаш само цихлиди. Но пък обема му е малък, така че и за това не става. Евентуално живородки. Те обичат по-твърда вода. С кварцовия пясък и камъните тя би трябвало да е твърда.
Филтрацията ти е слаба за каквото и да било обаче. Или вземи нещо около 7-800 литра на час или някакъв малък външен филтър, най-добре. За растения няма да се получи с това осветление и с този грунд. Евентуално можеш да гледаш някакво цихлиди джуджета, но чифт макс на този литраж. Което едва ли ще ти хареса.
Моя съвет е да сложиш живородки. Гупи, някой и друг хелер, молинезия, плати.

И нещо важно. Не прави това веднага. Изчакай да се сформира азотния цикъл и тогава. Отнема около месец. И заселваш постепенно. Първо един чифт, после полека добавяш риби през една-две седмици. Не преселвай.

Неактивен Asen

• Активен потребител
  • Публикации: 536
  • Нас. място: София/Габровица
  • Северума ми е много по- от Северума ти...
    • Профилът на Asen
« Отговор #3 : вторник, 17 май 2016 г., 12:35 ч. »
Аранжиран по този начин можеш да гледаш от много неща до каквото си поискаш. Те и аквариумите със зарзават не са за дискуси, ама на... определени личности им се радват, че и си ги хвалят  ;)
Още малко папрат, някой друг Анубиас, мъхче тук там, 1 мъжко и няколко женски/2-3/ цихлиди джуджета, 7-8 тетри, 1 корен за цвят и си ти.
Ако си от София, дори и с камъните няма да ти е кой знае колко твърда водата, макар че ако ги смениш да не са такива бели ще е малко по-добре сякаш  :)
За осветлението и техниката вече са ти обяснили...
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.