Автор Тема: 3D фон, запечатване и безвредни материали  (Прочетено 3281 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Nightologyst

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
3D фон, запечатване и безвредни материали
« : събота, 15 октомври 2016 г., 19:46 ч. »
Здравейте!

Стартирам аквариум с предимни тетрови рибки, малко зеленина и тук там някоя мидичка.
Понеже съм фен на самоделните изпълнения започнах да си правя фон. Изгледах часове видеа в youtube и изчетох доста публикации, но никъде не намерих безвредния материал с който запечатват/оцветяват купешките декорации. Виждам, че от достаа време не е повдигана темата за това и реших да Ви попитам, дали някой е разбрал за такъв материал.

Фонът ми е готов, само трябва да го запечатам и да действам по стартирането.

Последното покритие е фугин, просто имах останал от ремонта в банята. Силикон за финиш не ми върши работата, защото се вижда прекалено много. Не искам да поръсвам с пясък, защото  pH-то ще избухне. Втвърдителя за смолата+смола не е също решение. Ако има смола, която не е безвредна, моля Ви споделете я и да приключвам :)

Другата опция беше Гелкоат за лодки, който уж е безвреден за околната среда.

Давайте съвети и питайте, ако пропускам нещо.
Ще кача и снимки

Неактивен trifon ynev

• Активен потребител
  • Публикации: 200
  • Нас. място: Раднево
Отг: 3D фон, запечатване и безвредни материали
« Отговор #1 : неделя, 16 октомври 2016 г., 17:54 ч. »
Фоновете който съм правил  винаги съм ги запечатвал с епоксидна смола,само последния на големия аквариум не го запечатах понеже е около 5,5 квадрата а с епоксидната смола се работи трудно.Първо го минах с три ръце аквамат после го пооцветих на места с фугиращи смеси.Майката му е много миене след това(аз сменях водата 4-5 пъти през 3-4 дена),От година имам риби вътре и съм нямал проблеми.

Неактивен Nightologyst

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : неделя, 16 октомври 2016 г., 21:30 ч. »
Trifon, Много ти благодаря за реакцията!

Ето такъв човек търсех, който да ми каже, че го е пробвал и няма проблем. Току що ми писаха и от една фирма, която произвеждат фонове, но не споделиха, каква точно смола са ползвали.

Сподели моля те, каква точно смола използва? Епоксидна най-обикновена или някаква друга? Еднокомпонентна, двукомпонентна с втвърдител?

Това, което ми казаха от тази фирма е, че ползват смола, която след втвърдяване ставала неутрална (каквото и да значи това) и не била вредна и от 8 години правят фонове и не са имали проблеми. Дали е еднокомпонентна или двукомпонентна (с втвърдител) не ми споделиха.

Аз разпитах преди време по АРТ магазините и ми препоръчаха тази - http://smilehobby.net/catalogue/product/crystal-resin-150ml-5651. На сегашния курс на стерлинга, мога да я взема доста по-евтина за около 35лв. за 300мл.

Дай ми малко повече подробности по твоят фон?

Аз моя го направих със стиропор, после 2 ръце теракол и 3 ръце фугин защото се опитах да го оцветявам и се оказа, че не е толкова лесно и после го минах 4ти път за да го върна в нормален вид.
Остава ми само да го запечата и започвам.
Времето не ме бърка, защото ще го кисна поне 10тина дни и ще пусна канистъра да върви на макс.

Неактивен trifon ynev

• Активен потребител
  • Публикации: 200
  • Нас. място: Раднево
« Отговор #3 : понеделник, 17 октомври 2016 г., 20:43 ч. »
Запечатвал съм ги с обикновена епоксидна смола.Втвърдителя е отделно и се смесва със смолата преди работа(смолата е добре да се загрее до към 40 градуса .Става по течна).Трябва да се работи бързо понеже започва да втвърдява след 15-20 мин.

Неактивен Nightologyst

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : понеделник, 17 октомври 2016 г., 21:07 ч. »
Това ми беше нужно!
Благодаря ти! :beer:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.