Автор Тема: Лечение на ихтио със Seachem Polyguard???  (Прочетено 2058 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен mr_opp

• Активен потребител
  • Публикации: 66
  • Нас. място: София
Лечение на ихтио със Seachem Polyguard???
« : неделя, 12 март 2017 г., 23:14 ч. »
Здравейте,

Изведнъж забелязах много бели точици по повечето червени неони. Всичко стана мигновено. Днес сутринта не забелязах проблем, а вечерта вече имаха точки. Изглежда ми като ихтио. Смених 30 л вода, засилих нагревателя на 30 градуса (още не съм ги постигнал) и сложих Seachem Polyguard- само това имам, а го хвалят че лекува почти всичко. Затъмних аквариума, защото съм чувал, че е по-добре за мелахитовото зелено - по дълго действало уж.
Някой има ли опит с този препарат при ихтио или да тичам утре за Нистатин 500 мг?
Diversa 80 - 112 литра
JBL Cristal Profi E901 900 л/ч
2х18 W 6500K, 9 часа на ден
CO2 не подавам.
Глутаралдехид - 1,6 мл/ден
Profito - 1,6 мл/ден

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
  • Публикации: 185
Отг: Лечение на ихтио със Seachem Polyguard???
« Отговор #1 : понеделник, 13 март 2017 г., 09:19 ч. »
Здравей,
аз лично съм лекувал с Нистатин,и съм доволен.Само махнах керамиката от филтъра и спазвах дозата и третирането.Не забравяй че избива охлювите в аквата и ако имаш такива ги отдели.Изчакай до 6 ден за да изчезне напълно последните точици.
Успех
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен mr_opp

• Активен потребител
« Отговор #2 : понеделник, 13 март 2017 г., 13:08 ч. »
Май всички са доволни от Нистатин. Поне аз не прочетох различно мнение из нета.
Въпреки това Polyguard според производителя лекува и ихтио уж. Реших да "рискувам" с него и се надявам да съм доволен. Това е най безобидното лекарство и не вреди на мекотели и др. чувствителни обитатели. Посъветваха ме (опитен акварист от управата на форума) да намаля температурата в нормалните граници, защото стресира рибите допълнително, а целта й е просто да ускори процеса. Ще пиша тук за добро или за лошо в случай, че някой друг също се интересува.
Diversa 80 - 112 литра
CO2 не подавам.
Profito - 1,6 мл/ден

Неактивен mr_opp

• Активен потребител
« Отговор #3 : неделя, 19 март 2017 г., 11:44 ч. »
Днес стават точно 7 дни от заболяването и съответно лечението.
Според мен имам успех.  :) Рибите нямат вече характерните бели точици за ихтио, възвърнаха си цвета, а апетита просто не са го губели. За съжаление обаче забелязвам щети по перките - опашна и гръбна перка. Все едно са загнили или нещо ги е изяло - просто липсват парченца от плавниците. Забелязвам го само по няколко риби - не е при всички.
Жертви от рибите нямам, но 2 Ампуларии гушнаха букетчето. Едната излезе от черупката и се превърна в нещо като топка бяла слуз, а другата почина у дума - в черупката. Не съм сигурен дали Полигард ги уби или високата температура която вдигнах и поддържах 24 часа - 32,5 градуса. Други 3 бр Ампуларии оцеляха и се държаха съвсем нормално.
В крайна сметка съм доволен от резултата. :clapping:  :dance3:  :drinks:
Diversa 80 - 112 литра
CO2 не подавам.
Profito - 1,6 мл/ден

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
  • Публикации: 185
« Отговор #4 : неделя, 19 март 2017 г., 12:09 ч. »
Аз с ампулариите също имах жертви когато лекувах с Нистанин.Някъде се споменаваше че дишат с кожата си или нещо подобно и може би в съставките на лекарства против Ихтио има нещо което ги мори.За температура незнам но при мен с дискуси виреят на 29-30 без проблем и се плодят яко.Предполагам че перките ще се възстановят както при мен с хелери стана.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен ludko

• Регистриран потребител
  • Публикации: 5
  • Акваентусиаст
« Отговор #5 : четвъртък, 05 януари 2023 г., 13:10 ч. »
Здравейте, темата е доста стара, но не намирам много информация за лечението със Seachem Polyguard.
При мен ситуацията е идентична - червени неони с ихтио, но очевидно и нещо друго, защото перките и опашките им са зле. Именно затова ми препоръчаха този препарат. Сложил съм първа доза, утре ми предстои втора, вдигнах температурата на 28 градуса, както ми препоръчаха. Това което ме притеснява е, че след отстраняване на филтриращия елемент с активен въглен (филтърът работи само с гъбата сега) водата взе да става зле, а ми казаха да не я сменям за времето на лечение. Появиха се белезникави нишки, плуващи в нея, зелените нишковидни водорасли започнаха да растат усилено (тези неща може и да са от температурата). По въпросите относно смяна на вода и температура в упътването на препарата нищо не пише, а ако трябва да не сменям водата 2 седмици, каквато е препоръчителната продължителност на лечението, нещата съвсем ще отекат. Притеснява ме и че тази температура ще повлияе на растенията. Те не са най-претенциозните - егерия, сагитария и нимфоидес, но до момента се развиваха съвсем прилично. Не съм спрял да светя.
Макар и на втория ден, мисля че лечението има ефект, защото общото състояние на рибките се подобри. Все още имат бели точки, но по-малко. Предполагам перките ще се възстановят по-нататък.
Като цяло питанката ми е за смяна на вода, температура, осветление при лечението с Полгирад на Seachem.
Това, с което може би трябваше да започна:
Аквариумът е 54 л. Marina Hagen със стандартното оборудване (вътрешен филтър Marina Jet 80 380 л/ч гъба и активен въглен). Стартиран е на 20.11.2022.
Живи растения - описаните по-горе.
Рибки:
7 червени неона (бяха 10, но 3 от тях болестта  ги отнесе);
5 медни тетри (на тях нищо им няма)
1 звезден анциструс (и той е здрав).

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : четвъртък, 05 януари 2023 г., 18:26 ч. »
Няма да има особен проблем за растенията на 28 градуса. Успех с лечението.

Неактивен ludko

• Регистриран потребител
  • Публикации: 5
  • Акваентусиаст
« Отговор #7 : понеделник, 09 януари 2023 г., 17:15 ч. »
Благодаря за отговора!
Лечението определено дава резултат. Няма повече жертви и белите точки изчезнаха. Според мен препаратът си заслужава, въпреки по-високата цена, още повече, че същият може да се ползва и профилактично, а изразходваното количество от опаковката в моя случай не е голямо. Водата през време на лечението не се сменя (намерих допълнителна информация в страницата на производителя). Предполагам, че благодарение на растенията засега нещата са поносими, но чакам с нетърпение момента, в който ще мога да почистя и сменя част от нея.
Понеже лекарството се препоръчва за профилактика при пускане на нови риби в аквариума, се чудя дали да не използвам момента. Ще ми се да възстановя броя на неоните или да пусна 4-5 гупи ендлер, както и да добавя 1-2 нови растения. Идеята ми е вместо да пускам нови риби и да третирам отново с препарата, да ги пусна сега, докато го прилагам за лечение. Отделно не знам какво ще вкарам с растенията - след стартиране на аквариума излязоха планарии и планорбиси, които не желая отново да завъдя.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #8 : вторник, 10 януари 2023 г., 10:41 ч. »
Профилактика на нови риби се прави в отделен карантинен аквариум. Тези лекарства съсипват малко или много азотния цикъл в общия аквариум, затова препоръчвам да се третира там, когато наистина се налага. Ако толкова искаш, сложи отделно 20-30 литров карантинен аквариум с една гъба вътре и когато имаш нови рибки третираш там. После пускаш в общия. Да не завъдиш охлювчета с нови растения е почти невъзможно. Те се продават със снесени яйца върху листата, които няма как да видиш, когато купуваш.
Евентуална баня с калиев перманганат би помогнала, но така рискуваш и самите растения.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.