Методи за борба с Планариите и Хидрите в аквариумИма много вредители, които можете да намерите във вашият аквариум. Все пак, има два по-специални хищници и паразити като:
Planaria и
Hydra. Тази статия се отнася до използването на Fenbendazole - фенбендазол / противопаразитно лекарство, за безопасно и ефективно убиване на Planaria и Hydra във вашия аквариум.
FenbendazoleФенбендазол е лекарство за борба със стомашно-чревни паразити намерени в много животни. Той се използва от земеделските производители, собствениците на домашни любимци, акваристи, както и много други, да се борят срещу паразити при животните си. Фенбендазол се продава под някои търговски имена като
Panacur и
Safe Guard. Съобщава се, че фенбендазол може трудно да се разтвори във водата и това може да предизвика леко спадане на рН. Важно е, да не се предозира това лекарство срещу борба с паразити, тъй като това може да доведе до потенциални проблеми. По-долу ще намерите успешен опит на любители-акваристи и приложено от тях това лекарство в техните аквариуми със скариди.
Успешен опит на Мат Патрик:Забелязах
Hydra в моя аквариум след като там гледам младо поколение от
Snowball Shrimp. След внимателно проучване намерих няколко Hydra на термометъра и стигнах до извода, че Hydra е убила новородените скариди Snowball. Аз нямам доказателства, тъй като всъщност не виждам кога скаридите ми раждат, но видях как Hydra ужилва мои скариди, това е един прост извод в резултат на смъртността на скаридите ми и реших да се опитам да използвам фенбендазол, за да се отърва от
Planaria и
Hydra в моят аквариум. Според пакета, всеки грам прах съдържа 222 mg на фенбендазол така 0.1gm ще съдържа 22.2mg.
Бях притеснен за въздействието върху скариди и затова направих един малък експеримент, за да намеря минималната доза, необходима за борба с Planaria и Hydra. На 5 септември, аз добавих 0.1gm от фенбендазол (
~ 0,6 PPM) на моя 10 галонен Амано / Blue Shrimp аквариум. Той имаше Planaria и Hydra. На следващия ден (6-ти септември), Planaria изглежда е изчезнала, но няколко Hydra-и все още висят по стените му. По-късно същата вечер аз добавих още 0.1 гр от фенбендазол, когато пуснах осветлението на сутринта (на 7-ми септември) всички Hydra сякаш бяха изсъхнали и мъртви. Скариди, охлюви, и две Rasbori в този аквариум всичко се чувстваше добре. Надяваме се, че аз не съм намерил лек за Planaria и Hydra в моят аквариум със скариди.
Внимание:Ако искате да опитате това, и да имате успех в борбата с Planaria или Hydra ви съветвам да използвате това лекарство (
Fenbendazole,Panacur и Safe Guard) много внимателно. Този вид лечение е предимно експериментален. Все още не е потвърдено на 100% безопасно в дългосрочен план. Предлагам само с помощта на този метод, ако имате сериозен проблем с Planaria или Hydra да използвате въпросните лекарства. По-някога просто смяна на водата в аквариума и по-малкото хранене, може да намали или премахне заразяване с този вид хищници или като се вдигне температурата на водата до 30-32 градуса (хидрите не обичат резките промени).
Забележка: Статията не е преведена цялата. Превел съм само нужното според мен в нея, като дозирането на препарата (
лекарството -
Fenbendazole).
Източник: www.planetinverts.comПревод и редакция: Борис Пащрапански