Автор Тема: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки  (Прочетено 35025 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен trey

• Активен потребител
  • Публикации: 23
Отг: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки
« Отговор #180 : петък, 12 април 2013 г., 08:47 ч. »
Здравейте!
Понякога забелязвам, че златните рибки извършват нещо като "припърхване" с гръбните перки. Нормално ли е това?

Неактивен trey

• Активен потребител
  • Публикации: 23
« Отговор #181 : събота, 13 април 2013 г., 20:38 ч. »
 ???

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Публикации: 211
  • Нас. място: София
  • Златар/ка
« Отговор #182 : неделя, 14 април 2013 г., 13:30 ч. »
Ами, всъщност и да и не. Това което съм забелязала е , че преди да се прояви ихтиото моите доста често са потрепервали с перка. Предолагам, че при всеки дразнител правят това. Има и много случаи, в които просто го правят, без после да развиват някаква инфекция. Потреперването било характерно и за разните му газова емболия, ацидоза и др.,... но не мисля че е това.
Наблюдавай колко често пърхат с перки рибките ти, ако е много често може би да има проблем. Ако не е, значи просто се справят с дразнителите и сами:)
Rosi

Неактивен Diamond23

• Потребител
  • Публикации: 155
« Отговор #183 : понеделник, 27 май 2013 г., 13:48 ч. »
Здравейте!Моите още са малки и не пипат много, но имам един братовчед, който има и той златни прасенца и постоянно ги вади в ръката си и ги тръска-вади камънаци-казвам му, че да беше взел цихлиди по-добре ще да бъде, поне да продава поколението  :grin:  : :lol:
Аз съм на големи камъни така че няма проблеми!

Неактивен r_vasileva

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #184 : неделя, 23 март 2014 г., 15:06 ч. »
Здравейте на всички!
Току що се регистрирах тук, и за да не правя нова тема, реших да задам въпроса си в тази тема.
Вчера ми подариха златна рибка в кръгъл аквариум. До ден днешен не съм гледала рибки и си нямам и на идея какви грижи трябва да се полагат. Докато са я донесли (пътували са с влак хората) са й хвърлили доста храна и водата е ужасно мръсна и мътна, което ме пристеснява. Прочетох, че трябва да се сипва престояла вода минимум 24 часа, а аз нямам такава, пък ми се иска да й сменя водата.
Въпросът ми е, може ли да преваря вода и след като достигне стайна температура да й сипя? Без да я чакам да престоява.
Ще навредя ли на рибката, ако сменя всичката й вода и измия аквариумът? Защото не ми се струва много чист.
Трябва ли да купя някакъв филтър, помпичка или каквото и да било, за да се чувства по-добре животинчето? Аквариумът не е много голям и е кръгъл, не знам дали, ако сложа още нещо вътре, няма да заеме много място и да не остане рибката на тясно.

Знам, че зададох много въпроси, но ще бъда благодарна на всеки ваш отговор и съвет.
Благодаря ви предварително!

Поздрави :)))

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #185 : неделя, 23 март 2014 г., 15:30 ч. »
 Добре дошла!
Митът за щастлива златна рибка в купа/колба е точно това - мит. На златна рибка и трябват 30 литра самостовятелно в поне 75 литров аквариум. Стават до 30 сантиметра големи, като малък аквариум не спира растежа им.  Моят съвет е да я дадеш в първия срещнат зоомагазин.  Ако ти се занимава с хобито, свари си една кана хубав чай и седни да четеш форума.  Има много интересна и полезна информация за тепърва навлизащи в хобито, аз бих започнал от тук http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/.

По текущия ти проблем - не вари вода. Отдели в отворена бутилка или кофа вода да престои един ден и след това смени половината вода на купата. Прави това всеки ден, ако решиш да мъчиш животинчето.
 ПС:  Аквариумите купи в някои страни са забранени, защото се смятат за нехуманно отношение към животните.  В подобни кръгли "аквариуми" подрастващите златни рибки често плуват само в една посока и това им изкривява гръбнака.
 Успех!

Неактивен SlyRunner

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #186 : събота, 25 октомври 2014 г., 22:25 ч. »
Дали ще е проблем ако ги храня временно с телешки и свински дроб понеже в магазина са се объркали със сърце ?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #187 : вторник, 28 октомври 2014 г., 05:42 ч. »
Защо просто не ги храниш с храна от магазина? Пълно е с всякакви гранули, люспа и т.н. специализирани за Златни. Да не са вълци да им даваш тези неща?  :eyes:

Неактивен siuzis

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #188 : вторник, 04 ноември 2014 г., 21:31 ч. »
Здравейте! Много съм разтревожена за златната си рибка. Aз също имам подобен проблем...    От три дни насам забелязвам, че има разкъсвания по плавниците и опашката, които стават все повече, въпреки че я отделих от другите рибки (също златни). Поддържам добра филтрация и темература в аквариума (18- 20 градуса). Отглеждам в 100 литров аквариум 4 златни рибки, които в момента са около 7  см. Сменям водата два пъти месечно, като задължително е престояла 24 часа, добавям и капки. Жизнена е и се храни нормално, но тези разкъсвания много ме притесняват! Надявам се някой да може да ми помогне с добър съвет, тъй като от скоро отглеждам рибки и не съм достатъчно компетентна в това отношение. Благодаря!

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #189 : сряда, 05 ноември 2014 г., 14:14 ч. »
Здравей!
Хубаво би било ако прикачиш някоя снимка за по-добра представа. Информацията, която си дала е доста оскъдна.
Първо да попитам, има ли по цепнатите перки на рибката бели или белезникави петна, кървави петна? Има ли частично окапване на перките, т.е. има ли разпадане на перките? Това са симптоми на болестта Гниене на перките. Получава се най-вече при лоши параметри на водата, комбинирано с неправилно хранене (прекалено малко или много, плюс липса на някои важни хранителни вещества) и слаба имунна система. Лечението става с лекарства за външни паразити, примерно със Sera bactopur. Естествено болната рибка трябва да се отдели в карантинен аквариум. Аз лично не бих прибързал с използването на лечение и медикаменти. Подобри качеството на водата и храни умерено с качествени храни за златни рибки, дай възможност на рибката чрез имунната си система да се справи с проблема, да речем за 1-3 дена с надеждата да се подобри положението и евентуално ако няма подобрение, тогава минавай към лечението на рибката. Междудругото е добре да сменяш ежеседмично около 50% от аквариумната вода, примерно аз сменям около70%-90%. Златните рибки цапат в пъти повече в сравнение с тропическите рибки.
Друга причина за разкъсани перки, за която се сещам е по време на процеса на хвърлянето на хайвер ;) Мъжките доста активно гонят женската и в гонитбата цепват тук-там перката на женската. По природа ние мъжете сме си грубияни  :D

Неактивен belika

• Активен потребител
  • Публикации: 27
« Отговор #190 : петък, 05 декември 2014 г., 07:42 ч. »
Да се похваля, че мисля, че моите 4 дечица златни вече наближават тийн възраст. Черното телескопче, много миролюбиво, кротко и приятелско рибенце от вчера преследва другите рибки, които не му обръщат никакво внимание. Няма точки по хрилните капаци и липсват всякакви данни дали наистина е момче - възможно е просто да си търси компания, а не свалки, но се залепва до някоя рибка, плува успоредно, до и зад нея - съвсем плътно, той е доста по-бавен от двете фантейлки, които го траят по половин минута и после се шмугват и си отплуват на далеч, без черньо да може да ги догони. :D

Неактивен White Wolf

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #191 : събота, 23 септември 2023 г., 12:24 ч. »
Искам да попитам подходящо ли е да сложа корен от азалия в аквариум със златна рибка? Имам го от години, много ми харесва много искам да му е мястото в аквариума а не да събира прах върху шкаф, обаче все ме е страх рибока да не закачи някоя перка и да не си нарани тялото... :sorry:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #192 : неделя, 24 септември 2023 г., 11:55 ч. »
Не би трябвало да има проблеми. Давай смело.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.