Ехаааа, става много добре според мен. Това за зависимоста от разликата между температурата на аквариума и околната температура мисля, че го има в първия калкулатор, който ти дадох. За ЛамПите ми се струва малко по-трудно. Там ще трябва да има дали е гъсто залесен аквариума, светолюбиви растения, подаваш ли Со2 и така нататък. Ще дадем на Вили задачка-закачка. Или да се изчисляват лумени според литража... Тя ще каже. На триизмерната картинка сякаш ме дразни червената рамка за краищата, на нищо не пасват. Знам че е бял кахър ама да си кажа.
Ще стане хубав калкулатора.
Ампутиран съм откъм чувство за естетика. Който пръв каже цвят за рамка, слагам такъв. Ще го сменя на черен засега.
--------
Относно температурата и мощността на нагревателя - там го видях отдавна, но нямам достъп до сорс кода и не знам как се изчислява. Каква е формулата? Като ми остане време, ще се пробвам да я налучкам от онзи калкулатор. Плановете ми са в таблицата с настройки да се задават два параметъра:
температура на околната среда - първоначално да е 5 градуса (за да няма изненади)
температура на водата - първоначално да е 26 градуса (което предполагам е добра отправна точка)
и в главната таблица да се появява изчислената мощност на нагревателя.
Или вместо две температури, да се настройва само температурна разлика? Кое е по-добре за крайния потребител - само един, но по-трудно "смилаем" параметър, или два, по-лесно разбираеми параметъра?
Според
тази тема пък 1.5 вата на 2 литра вода би трябвало да е достатъчно
--------
за осветлението
От статиите които съм чел по този форум и препратки, по-точно
тази статия положението за осветлението е следното:
- 0.25 вата на литър - слабо осветен
- 0.5 -1.0 вата на литър - средно, обикновения случай
- > 1.0 вата на литър - скоростен
Единият вариант е да разпиша и трите варианта като отделни позиции в главната таблица. Този вариант не ми допада много, понеже се получава излишно много информация. Другият вариант е да задам ватовете на литър да се задават като параметър в настройките с някаква стандартна стойност - да речем 0,4, а изчислените ватове да се появяват в главната таблица. Разбира се говорим (засега) само за луминесцентно осветление.
------------
Според
тази тема дебитът на филтъра трябва да е около 5 пъти обема на аквариума
------------
Идеята е потребителя да настройва колкото се може по-малко неща. А ако въведе само и единствено външните размери на аквариума (една средностатистическа блондинка трябва да може да се справи поне с това) надолу да се разпишат разумни и подходящи параметри за един средностатистически не много претенциозен бъдещ аквариум. И от там нататък вече да може да си нагласи специфичните изисквания, според вече създаден такъв, ако е необходимо.