Автор Тема: Онлайн аквариумен калкулатор  (Прочетено 37953 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
  • Публикации: 57
  • Нас. място: Дряново
Отг: Онлайн аквариумен калкулатор
« Отговор #15 : неделя, 04 март 2012 г., 18:33 ч. »
Всъщност да си призная, този калкулатор го гледам още преди да напиша поста си в темата. Все пак с него започва  :) :)

На въпроса:
- там има различни мерни единици - не мисля да го въвеждам, понеже би било прекалено много работа, а и като че ли го правя само за Българи.
- форма на аквариума - формулите за геометрията са доста различни и също ще има известно количество работа. Не е невъзможно. Питам се обаче дали си заслужава. През живота си например не съм виждал шестоъгълен аквариум, а "кръгъл" е загадка за мен какво означава. Предполагам, че се има предвид сферичен. Проблема при тези форми е, че не знам как се оразмеряват якостно стъклата. Вариант е да пропусна якостното оразмеряване и да останат да се изчисляват само останалите параметри ... бих се радвал на мнения.
- Различни материали - т. нар. акрил. Би било хубаво наистина, да може да се сменя материала. Не знам какво представлява акрила, но ако някой може да ми даде физичните му параметри, ще го добавя като опция. Като отида на работа и аз ще се поинтересувам за този материал.
- Вид на грунда. Ще добавя и това като опция, но по-нататък. Причината е, че не разполагам с различни видове грунд. Ако някой може да ми каже плътността на различни фракции грунд и тяхната порьозност, бих ги добавил при първа възможност. С натрошени корали обаче не виждам как мога да се сдобия.
- Вид вода - всъщност не знам по какъв начин вида вода влияе на различните параметри. Всякаква информация би била добре дошла. С различна плътност ли е (ако да, може ли да се пренебрегне или не), с различна светлопропускливост ли е? Което би влияело на осветлението, което пък още не знам как се изчислява.
- Температура в помещението. За мен това е леко безсмислено. При всички положения нагревателя би трябвало да устиска забравен аквариум в зимно време на отворен прозорец, спряно парно и тем-подобни не толкова рядко срещани обстоятелства. Остава до болка открит въпроса обаче, как се изчислява мощността на нагревателя. Колкото обема на водата ли е?
- *** Количество препоръчително за 1 PPM - това ще бъде добавено (нищо че не знам за какво се ползва - предполагам за химиите, с които вие, професионалистите си блъскате аквариума  :P ).

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #16 : неделя, 04 март 2012 г., 18:46 ч. »
Аз само ти давам пример, не искам да ти давам наклон някакъв. Има още една програмка, която дава след подаването на параметрите триизмерна снимка как би изглеждал аквариума. Ако можеш да го вкараш и това ще е супер. Ето от тук я дръпни ако искаш:

http://rainbowfishbg.com/articles.php?id=88

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #17 : неделя, 04 март 2012 г., 18:51 ч. »
  Първо на мен не ми се отваря калкулатора и това за светлината какво точно ще мериш ?    Ето ти един доста добър калкулатор за всичко    http://www.theaquatools.com/

ъмм то пък и на мен не ми се отваря tools-овете нещо :) като си махнат грешките в php-то, ще го разгледам. Добрах се само до калкулатора, който изчислява дебелината и размерите на аквариума, но там не мога да си задавам сам размерите на стъклата, а трябва да гадая чрез safety фактора, и не е разписано за различните начини на лепене (с вписано дъно или не).

Останалите неща в Tools-а там не ми ги отваря пък намен. Само че грешката е при тях в php-то. Като го оправят, ще ги разгледам.

Предполагам, че не ти се отваря, понеже използваш стар Internet Explorer. Темата за браузърите и интернет е дъвкана на едно друго място много пъти и ми е до болка втръснала, та накратко - ако държиш да си ползваш Internet Explorer версия 8 и надолу, избора е твой :)

Целта ми е да има нещо достатъчно подробно и удобно, за да върши работа на българи, незапознати с английския език и тепърва навлизащи в материята. (Затова съм предвидил да добавя обяснителни бележки към всеки параметър)

Надявам се ония да си оправят грешките по-скоро :(

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #18 : неделя, 04 март 2012 г., 18:56 ч. »
Аз само ти давам пример, не искам да ти давам наклон някакъв. Има още една програмка, която дава след подаването на параметрите триизмерна снимка как би изглеждал аквариума. Ако можеш да го вкараш и това ще е супер. Ето от тук я дръпни ако искаш:

http://rainbowfishbg.com/articles.php?id=88

Схванах идеята. Не ми идва на ума обаче как да се реализира това само с JavaScript. Ще трябва да вкарам и PHP. По принцип не е проблем, ще го направя да се показва, но някой ако иска да го ползва на собствен хостинг, ще му трябва поддръжка и на php. Макар че това не касае редовните потребители. Ще бъде добавено, но ще ми трябват няколко дена предполагам.

Забравих да отговоря на въпроса за светлината - идеята ми е, ако искам да си направя аквариум, да знам какво осветление да предвидя, в зависимост от това колко светлолюбиви растения ще гледам. Ще вкарам и трите възможности, като редове в табличката, като за всеки ред, ще има обяснителна кутийка, за какво се ползва това осветление. Абе да стане като за идиоти като мен  :crazy:

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : неделя, 04 март 2012 г., 19:47 ч. »
За съжаление не мога да помогна със съвет относно реализацията защото материята ми е тъмна. С идеи обаче... Убеден съм, че можем да направим нещо добро, всички заедно.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 578
« Отговор #20 : неделя, 04 март 2012 г., 19:51 ч. »
ъмм то пък и на мен не ми се отваря tools-овете нещо :) като си махнат грешките в php-то, ще го разгледам. Добрах се само до калкулатора, който изчислява дебелината и размерите на аквариума, но там не мога да си задавам сам размерите на стъклата, а трябва да гадая чрез safety фактора, и не е разписано за различните начини на лепене (с вписано дъно или не).

Останалите неща в Tools-а там не ми ги отваря пък намен. Само че грешката е при тях в php-то. Като го оправят, ще ги разгледам.

Предполагам, че не ти се отваря, понеже използваш стар Internet Explorer. Темата за браузърите и интернет е дъвкана на едно друго място много пъти и ми е до болка втръснала, та накратко - ако държиш да си ползваш Internet Explorer версия 8 и надолу, избора е твой :)

Целта ми е да има нещо достатъчно подробно и удобно, за да върши работа на българи, незапознати с английския език и тепърва навлизащи в материята. (Затова съм предвидил да добавя обяснителни бележки към всеки параметър)

Надявам се ония да си оправят грешките по-скоро :(

Въобще не ползвам експлорър , ползвам мозила като повечето хора  :)  Аз ти го дадох за да взаимстваш нещо , ако можеш да направиш по-добър .  Явно всеки ще си ползва каквото има .

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #21 : неделя, 04 март 2012 г., 20:54 ч. »
Дайте вместо да спорим кой с какво е, да бъдем малко по-конструктивни и да направим нещо полезно, викам аз. Много бързо се отказваме.

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #22 : неделя, 04 март 2012 г., 22:25 ч. »
   Въобще не ползвам експлорър , ползвам мозила като повечето хора  :)  Аз ти го дадох за да взаимстваш нещо , ако можеш да направиш по-добър .  Явно всеки ще си ползва каквото има .

За което съм ти много благодарен - ще крада от там - няма спор  :D :D
Ако не ползваш експлорер ... тогава имам проблем. Ще те помоля да ми кажеш с коя версия на firefox си и какво имаш предвид под "не ми го отваря".

Всъщност за да не цапаме темата, ако някой има технически данни, които няма смисъл да се обсъждат от повече хора, да ми ги праща директно на лични. Както прецените.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #23 : неделя, 04 март 2012 г., 22:31 ч. »
  С 10-та версия съм , автоматично ми се актуализират джаджите .  Не ми го отваря отникъде , мъчи се 10сек и край .

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #24 : понеделник, 05 март 2012 г., 13:17 ч. »
Обновено

http://insecteater.newchancedryanovo.eu/tools/aqualculator/
а2
 - Добавена картинка за пропорционален изглед на аквариума (вече е необходима php поддръжка на хостинг-а)
 - Добавен параметър "Необходимо количество за  1 ppm"
 - Добавена обяснителна кутийка за параметъра "Необходимо количество за  1 ppm"
 - Добавена обяснителна кутийка за параметъра "Порьозност на грунда"
 - Добавена обяснителна кутийка за параметъра "Коефициент на сигурност"
 - Оправена дребна грешка, водеща до лошо функциониране в някои браузъри

Някой може ли да измисли формула за изчисление на необходимото (луменисцентно засега) осветление, в зависимост от литрите и височината на аквариума? Ако имате идея и за светодиодно, още по-добре. А и за нагревателя също - например в зависимост от разликата между температурата на аквариума и околната температура?

На адрес http://www.theaquatools.com/electric-equipment-calculator доста надолу има една графика, за която пише, че била базирана на аквариумит на Такаши Амано. Но ми се струва, че неговият случай е по-встрани от нашата ширпотреба.

Мога и аз да си ги изсмуча от пръстите  :grin:, но все пак идеята е да е нещо достоверно и проверено от хора с опит.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : понеделник, 05 март 2012 г., 14:52 ч. »
Ехаааа, става много добре според мен. Това за зависимоста от разликата между температурата на аквариума и околната температура мисля, че го има в първия калкулатор, който ти дадох. За ЛамПите ми се струва малко по-трудно. Там ще трябва да има дали е гъсто залесен аквариума, светолюбиви растения, подаваш ли Со2 и така нататък. Ще дадем на Вили задачка-закачка. Или да се изчисляват лумени според литража... Тя ще каже. НА триизмерната картинка сякаш ме дразни червената рамка за краищата,  :) на нищо не пасват. Знам че е бял кахър ама да си кажа.
Ще стане хубав калкулатора.  :bow:

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #26 : понеделник, 05 март 2012 г., 15:41 ч. »
Ехаааа, става много добре според мен. Това за зависимоста от разликата между температурата на аквариума и околната температура мисля, че го има в първия калкулатор, който ти дадох. За ЛамПите ми се струва малко по-трудно. Там ще трябва да има дали е гъсто залесен аквариума, светолюбиви растения, подаваш ли Со2 и така нататък. Ще дадем на Вили задачка-закачка. Или да се изчисляват лумени според литража... Тя ще каже. На триизмерната картинка сякаш ме дразни червената рамка за краищата,  :) на нищо не пасват. Знам че е бял кахър ама да си кажа.
Ще стане хубав калкулатора.  :bow:

Ампутиран съм откъм чувство за естетика. Който пръв каже цвят за рамка, слагам такъв. Ще го сменя на черен засега.
--------
Относно температурата и мощността на нагревателя - там го видях отдавна, но нямам достъп до сорс кода и не знам как се изчислява. Каква е формулата? Като ми остане време, ще се пробвам да я налучкам от онзи калкулатор. Плановете ми са в таблицата с настройки да се задават два параметъра:
температура на околната среда - първоначално да е 5 градуса (за да няма изненади)
температура на водата - първоначално да е 26 градуса (което предполагам е добра отправна точка)
и в главната таблица да се появява изчислената мощност на нагревателя.
Или вместо две температури, да се настройва само температурна разлика? Кое е по-добре за крайния потребител - само един, но по-трудно "смилаем" параметър, или два, по-лесно разбираеми параметъра?
Според тази тема пък 1.5 вата на 2 литра вода би трябвало да е достатъчно
--------
за осветлението
От статиите които съм чел по този форум и препратки, по-точно тази статия положението за осветлението е следното:
- 0.25 вата на литър - слабо осветен
- 0.5 -1.0 вата на литър - средно, обикновения случай
- > 1.0 вата на литър - скоростен

Единият вариант е да разпиша и трите варианта като отделни позиции в главната таблица. Този вариант не ми допада много, понеже се получава излишно много информация. Другият вариант е да задам ватовете на литър да се задават като параметър в настройките с някаква стандартна стойност - да речем 0,4, а изчислените ватове да се появяват в главната таблица. Разбира се говорим (засега) само за луминесцентно осветление.

------------
Според тази тема дебитът на филтъра трябва да е около 5 пъти обема на аквариума
------------

Идеята е потребителя да настройва колкото се може по-малко неща. А ако въведе само и единствено външните размери на аквариума (една средностатистическа блондинка трябва да може да се справи поне с това) надолу да се разпишат разумни и подходящи параметри за един средностатистически не много претенциозен бъдещ аквариум. И от там нататък вече да може да си нагласи специфичните изисквания, според вече създаден такъв, ако е необходимо.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #27 : понеделник, 05 март 2012 г., 17:07 ч. »
   Аз продължавам да не го виждам твоя калкулатор , но съм за това да може човек да си настрои възможно най-много индивидуални параметри , т.е. най-сложния вариант  :)   Знам , че не ти е много лесно , но нали трябва да стане по-добър от другите ?   

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #28 : вторник, 06 март 2012 г., 14:05 ч. »
   Аз продължавам да не го виждам твоя калкулатор , но съм за това да може човек да си настрои възможно най-много индивидуални параметри , т.е. най-сложния вариант  :)   Знам , че не ти е много лесно , но нали трябва да стане по-добър от другите ?

:( Не знам защо при теб се получава така. Създавам го на Firefox 10. Пробвал съм го досега на 4 различни компютъра с различни браузъри де що намеря. Валидиран е както трябва ... Ако искаш, ще ти пратя снимка поне да го видиш  :tongue2: ... Ще "видим" тая работа ....  :hmm:

http://insecteater.newchancedryanovo.eu/tools/aqualculator/
a3 (06.03.2012)
 - Добавен параметър "Дебит на филтъра"
 - Добавена секция "Електрооборудване"
 - Параметърът "Дебелина на силиконовия шев" може да се отключва за редактиране
 - Премахнат параметър "Земно ускорение" - вече е зададен твърдо в сорс кода на 9.81 (в близките 50 години няма да правим аквариуми на други планети)
 - Добавени обяснителни кутийки за 11 параметъра

Сега се боря с нагревателя и осветлението. Намерих в нета някакви сорс кодове на калкулатори за нагревателя, но там свят да му се завие на човек - гледат топлопроводимостта на основата, върху която седи аквариума, дали дъното е върху нея или е "висящо" - затворен ли е или не, изчисляват топлопроводността на стените, за колко време ще нагрее водата .. луда работа. Все пак търсим ориентировърен параметър, а не изчисляваме медицинска апаратура.
С осветлението и там ще е забавно...

Някой ако има по-простички и достатъчно точни формули, да почерпи с тях, моля  :burp:

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #29 : вторник, 06 март 2012 г., 14:23 ч. »
   Нека да напишат и други хора дали могат да го отворят .  То само 3-ма пишем в тая тема  :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.