Малко стара тема ама сега я видях и реших да споделя моя опит. Когато бях малък (около 16-17 год.) имах съшия проблем - как да извадя тубифекса от тинята и измислих следния бръз и безотказен метод - тубифекса се вади на 99% за около 1 час(може да беше и по-кратко вече съм забравил).:
1. Гледаш в реката къде има тибифекс и просо пълниш една кофа с тиня от мястото, където е бил в най-голяма концентрация. Като я пълниш визможно най-бързо, че гадинките са доста бързи. Не е нужно да правиш абсолютно нищо друго с тинята на този етап.
2. Слагаш тинята в пласмасова кофа. Пълниш един леген с вода и слагаш кофата в легена с водата. Вземаш един мощен бързовар(едно време имаше едни керамични с открити реотани) и го слагаш в легена с водата. Като започне да се загрява водата - тинята в кофата се загрява от вънка към средата и всички червеи се събират на топка по средата на повърхността на кофата(тинята). Когато вадите топката не е нужно да бързате - тубифекса е в плътна топка и не бяга(и къде да бяга наоколо е горещо). Вади се на няколко пъти като първата топка тубифекс е най-голяма и след това се събират още два три пъти докато решите, че тубифекса е изчерпан. Тубифекса е толкова нагъсто, че се вади почти идеално чист само леко се изплаква. Трябва разбира се да се следи да не се свари, аз говоря за кофа от 20 литра, ако тинята е по-малко разбира се и процеса ще е доста по-кратък. По този метод съм вадил килограми тубифекс за няколко часа. Метода е изпитан и съм го показал на много запалянковци, които го ползват и до ден днешен. Ами това е и съм сигурен. че ще спестя доста главоболия на такива като теб, които си добиват тубифекса сами. Още нещо да добавя като почне да се събира топката изключете бурзовара --> водата е загрята вече достатъчни и не искате да сварите тубифекса преди да е стигнал средата на тинята, където, съгласно сдравата логика е най-студеното място от тинята. Както сами ще се убедите миризмата на варена тиня не е много приятна и за това го правете на открито или на място дете лесно ще проветрите след това, за да избегнете проблемите с тези около вас.
Поздрави на всички.