Автор Тема: Артемия: Отстраняване на капсулата...  (Прочетено 4987 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Благой

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 128
 • Нас. място: София, Lulin Sity
 • Пол: Мъж
Артемия: Отстраняване на капсулата...
« : събота, 22 ноември 2008 г., 21:53 ч. »
Артемия: Отстраняване на капсулата, люпене, хранене, отглеждане и обогатяване

от David и Tracy Warland, Морска Служба Южно Австралийско Морско конче

Покрива техниките за отстраняване на капсулата (увеличава процента на излюпените), люпене, хранене, отглеждане и обогатяване на артемията или соленоводната скарида.

Отстраняване на капсулата

Външната повръхност на яйцето често е заразена с бактерии, гъбички или органична мръсотия. Отстраняването на капсулата е много препоръчително като дезинфектираща процедура преди люпенето на яйцата. Външната обвивка наречена Chorion, не може да се смели и не е лесно да се отдели от науплиите през остатъците.  Ако бъде погълната това може да е причина за смъртта на новоизлюпените рибки.

Когато отворите вашия пакет с яйца ще забележите, че всички са вдлъбнати. Яйцата се съхраняват и продават в дехидратирано състояние, първо трябва да хидратираме яйцата. Това се прави като потопим яйцата за около 2-3 часа в прясна вода. Добра работа върши пластмасово шише с отрязано дъно (виж фиг.1). Гумена тапа с дупка достатъчно голяма за мъркуче за въздух, може да бъде набутана в гърлото на шишето. Друго пластмасово шише, този път с отрязано гърло може да се използва за стойка която да държи другото шише.


Фиг.1 Обърнато срязано шише от безалкохолно може да се използва и за люпене и за отстраняваня на капсулата.

Повечето хора използват малки количества, ето защо следващото обяснение е за 10 грама дехидратирани яйца, което е приблизително 3 равни чаени лъжици. Налейте около 800мл чешмяна вода в шишето и добавете 10-те грама яйца и аерирайте за 1-2 часа или докато яйцата станат със сферична форма.

Sodium hypochloride с 12.5% w/v активна съставка (120 грама/литър) с желаната концентрация на активен хлор до 22 грама/литър. Основно белината съдържа само 4% m/v (42 г/л) активна съставка и клони към пяна, моето предложение е придобития sodium hypochloride да се съхранява в тъмна кутия на студено и сухо място. Активната съставка намалява с около 1% на месец, затова поръчвайте в малки количества, така няма да ви се наложи да правите сметките за да компенсирате този факт. Така аз бих използвал 800мл чешмяна вода с 55мл sodium hypochloride. Необходима е слаба аерация.

Така, вече сте аерирали яйцата в 800 мл вода за около 1-2 часа и те са станали сферични, сега добавете 55 мл  sodium hypochloride. Тази белина е причина яйцата да станат кафяви, след около 2 минути ще станат бели. Сега трябва да гледате внимателно тъй като яйцата ще станат оранжеви. Използвайки пипета вземайте малка проба всяка минута и проверявайте цвета на яйцата – когато имате приблизително 95% оранжеви яйца е време да ги изплакнете. Този процес трябва да отнеме приблизително 5-7 минути. Аз винаги имам таймер в готовност за съветник, запомнете не съдете за люпилото по време, винаги използвайте очите си за да определите процента на оранжевите яйца. От голяма помощ е ако разполагате с микроскоп. Запомнете хлора все още действа, изплакнете яйцата през сито, с размер на решетката 105µm,  с вода от чешмата докато миризмта на хлор не изчезне (обикновено 5-10 минути са достатъчни). Не са бавете много, действайте възможно най-бързо.
 

Сухо (отгоре) и хидратирано (отдолу) яйце.


Хидратирани яйца.

Тези яйца могат да бъдат излюпени веднага или съхранени в хладиник до една седмица.
За по-дълго съхранение могат да бъдат дехидратирани с наситен солен разтвор. Този разтвор може да се приготви като използвате чешмяна вода и готварска сол. Добавете 350г сол към 1л вода. Сложете обработените яйца в обърнатата бутилка с 500 мл от наситения солен разтвор и аерирайте около 2 часа, всички дехидратирани яйца трябва да потънат на дъното,  отцедете и съхранявайте в хладилник, в пресен наситен солен разтвор, така яйцата може да се съхраняват до 3 месеца. Когато са нужни за люпене просто извадете необходимото количество и го изплакнете с чешмяна вода някоко пъти преди да ги поставите в морска вода да започнете люпенето.

Запомнете че теглото на яйцата се е променило! Дехидратираните яйца имат 0% влага, яйца с отстранена капсула съдържат около 70% влага и дехидратирани, с отстранена капсула яйца съдържат около 45% влага. Това е важно защото когато люпите яйца по мярката от 3г на литър вода трябва да вземете под внимание тази влага особено когато претегляте яйца за люпене. Ако люпите 5г на веднъж, просто разделете яйцата на две. Измерването с лъжица не се променя драстично.

Люпене

Можете да използвате същото шише в което отстранихте капсулата (разбирасе измито) за да излюпите яйцата. Температурата трябва да е около 25-30 Со, морска вода със стойност 35ppt, ниво на кислорода над 2мг/л е препоръчително (следете за големи балони или пяна тъй като задържат яйцата – за да предотвратите поява на пяна изплакнете яйцата с прясна вода или ги накиснете за 5-10 мин).   
       
Около 18-24 часа са необходими за да се излюпят яйцата, въпреки че може да са неоходими до 48 часа за нискокачествени яйца или неподходящи условия за люпене. Подходящо осветление (60W) помага за по-бързо озлюпване. Трябва да наблюдавате първото люпене за да остановите необходимото време.

Изключете аератора и осветете отстрани шишето с лампа (фенерче) трябва да може да наблюдавате новоизлюпената артемия (Instar I). Тази артемия може да бъде изплакната през мрежа с размер на дупките 105µм. Лесен начин да предпазите от остатъци е като затъмните горната част на шишето, и пуснете силна светлина близко до шишето, след около 5-10 мин. всички науплии ще бъдат привлечени от светлината. По това време остатъците и неизлюпените яйца падат на дъното, внимателно отстранете тези остатъци, тогава започнете да прецеждате науплиите, запомнете - прецедете само половината вода. Ако изчакате още 5-10 мин. можете да направите второ събиране.

Новоизлюпената артемия (Instar 1) има жълтъчни резерви и все още развива храносмилателния си тракт, те не могат да бъдат хранени на този етап. Хранителната стойност на артемията се променя докато растът. Преди да станат възрастни и когато са възрастни те са бедни на мазнини и богати на протеин, докато науплиите са богати на мазнини и бедни на протеини. Хранителната стойност на артемията може  да се промени с употреба на микроалги и специално разработени обогатители като DC Super Selco®.

Хранене и отглеждане

След като се излюпи артемията става Instar I; те все още имат жълтъчни резерви, но все още не са развили храносмилателен тракт, поради което са неподходящи за обогатяване. Навършили два дни науплиите се изменят и стават Instar II, нямат жълтъчни резерви и са започнали да се хранят и да развиват своите храносмилателни пътища. За да се повиши хранителната им стойност, те са обогатени или натоварени в чревата с основни компоненти, като силно ненаситени мастни киселини. Instar II и Instar III бързо губят тегло и хранителна стойност и трябва да бъдат хранени. Науплии, държани гладни, изобщо нямат хранителна стойност.


Етап Instar I.

Артемията се храни неселективно, като филтрира водата, те ще погълнат всякакви частици храна, стига да е с правилния размер (<50 - 60μm). Повечето микроалги са с подходящ размер и могат да се дават на артемията, добри хранителни източници са Isochrysis, Tetraselmis, Chaetoceros и Dunaliella. Пасти от сушени микро водорасли и прахове работят най-добре, когато се добавят към морска вода и се пасират за 3-5 минути. Чревното натоварване, на Instar II артемия, отнема около 12-18 часа, докато при възрастни артемии може да се постигне за 6-8 часа.

Инертни храни като мая, пшенично брашно, оризово брашно и дори яйчен жълтък, понякога се използват за отглеждане на артемия, за съжаление тези храни водят до проблеми свързани с качеството на водата и е необходимо да се увеличи количеството подменяна вода. При отглеждане на артемия най-добре е да използвате контейнер с конична форма и централно да подавате въздух (не използвайте камъче за въздух-големите въздушни мехурчета са за предпочитане). Кислородното ниво трябва да надвишава 2 mg/литър, рН трябва да се поддържа между 8-9, по-ниски или по-високи нива могат да бъдат смъртоносни. Поддръжането на всички параметри в близост до морските нива подпомагат растежа. Артемията могже да търпи доста високи нива на амоняк, въпреки че това е силно непрепоръчително. Ежеседмична подмяна на част от водата подпомага за добрите показатели на водата.

Артемията трябва да се храни 2-3 пъти дневно, малко но на често, винаги е по-добре отколкото едно голямо хранене веднъж дневно. Аз храня с около 2 грама (1/4 лъжица),инертна храна, на литър вода за ден. Най-лесният начин да се определи количеството е като наблюдавате прозрачността на водата, особено при използване на водорасли. При използване на инертни храни или водорасли на паста или прах те трябва да се смесят с морска вода и да се бъркат около 3-5 минути.

Добра идея е всеки ден да спирате подаването на въздух, така че отпадъците да се утаят; лесно може да сифонирате дъното, артемията плува близо до повърхността. Това спомага за качеството на водата и гарантира, че артемията няма да се хване в никакъв плаващи остатъци. Артемията трябва да достигнат размер на възрастни и да започнат да се чифтосват на около 3-4 седмица.

Хигиена е много важна и трябва да се внимава, изключително важно е регулярно да мием цялото оборудване в топла сапунена вода и след това да го изплакнем в течаща вода. Преди повторното използване на контейнерите в които сме отглеждали артемия е препоръчително да се изтъркат хубаво.

Изплакването на артемията в течаща вода или прясна солена вода преди хранене осуетява трансфера на нежелани бактерии или паразити. Ciliates често замърсяват културите и могат да бъдат вредни за морките кончета, изплакването с течаща вода намалява този риск.

Обогатяване

DC Super Selco® от INVE Aquaculture е предпочитан от мен обогатител. Обогатяването може да се извършва и в бутилката използван за люпене, в съотношение 1/8 чаена лъжичка на литър вода. Това също трябва да се разбърка за 3-5 минути. Обогатяване отнема около 6-8 часа при възрастн артемия и 12-18 часа за Instar II науплии, оптималната температура за обогатяване е около 25°C.

Преди хранене, артемията трябва да се постави в подходящо по размер сито и да се измие с течаща вода в продължение на няколко минути. Обогатяващите продукти могат да се влошат качеството на водата в аквариума, така че трябва да се измие преди да се даде като храна. Въпреки че DC в DC Супер Selco®, означада дезинфекцира непрекъснато, е най-добре да бъдете предпазливи и да изплаквате всички храни преди да храните морски кончета, или в течаща вода или в чиста морска вода. Ако има каквито и да е бактерии по този начин ги намалявате до минимални размери.

Хигиената е приоритет, всички използвани съдове трябва да се измият преди употреба, измийте ги с топла сапунена вода след употреба и ги изплакнете старателно. Бактериите растът и се развиват в хранителните контейнери. Ние препоръчваме всеки хранителен източник да бъде измит или в прясно течаща вода или в прясна морска вода за намаляване или премахване на бактериите.


70l, 2x18W

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Артемия: Отстраняване на капсулата...
« Отговор #1 : неделя, 23 ноември 2008 г., 00:42 ч. »
Благодарим!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Благой

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 128
 • Нас. място: София, Lulin Sity
 • Пол: Мъж
Отг: Артемия: Отстраняване на капсулата...
« Отговор #2 : сряда, 26 ноември 2008 г., 13:40 ч. »
Статията е завършена. Едно към едно е с оригинала, само съм добавил снимка на хидратирани яйца и Instar I.
Ако забележите нередности в статията свиркайте за да ги отстраня. :)

70l, 2x18W

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.