Автор Тема: скалария "Nanacapuru"  (Прочетено 14305 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
скалария "Nanacapuru"
« : четвъртък, 21 юни 2012 г., 02:21 ч. »
 Това е следващия проект по който работим в нашата ферма.  След няколкомесечни опити накрая успяхме да получим потомство от смесен чифт от двете диви форми на скаларията: Manacapuru  и   Rio Nanay.  Интересното в случая е, че никой досега не е успял да получи поколение от два толкова различаващи се помежду си подвида, единия от които се намира в Бразилия, а другия в Перу. Аз лично се надявам новата скалария да приеме красивото оцветяване на родителите си. За формата  нямам съмнения, че ще е перфектна-"алтум  тип".  :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: скалария "Nanacapuru"
« Отговор #1 : четвъртък, 21 юни 2012 г., 03:33 ч. »
Браво! Зелен Алтум ли трябва да се получи, извинете мен лаика... :)

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 164
    • youtube канал
« Отговор #2 : четвъртък, 21 юни 2012 г., 16:21 ч. »
 Поздравления, както за конкретния успех, така и за методичния труд, който полагате! Браво!
 Понеже не съм се интересувал от скалариите задълбочено ме извинете, но ще задам и аз няколко въпросчета :)
- Описани ли са двете конкретни вариации вече като подвидове или все още са с търговските си имена и акваристите отново са на крачка пред учените?
- Какви са впечатленията ви от жизнеността на поколението?
- Родителите диви риби ли са или са аквариумно поколение от такива?
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

youtube канал - http://www.youtube.com/stasis333

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
    • LOTR chess set
« Отговор #3 : четвъртък, 21 юни 2012 г., 21:34 ч. »
Браво Райко, поздравления!
Много време се чудех кои риби да си взема - Нанай или Манакапуру. Ако успеете да съчетаете хубавите черти и на двете ще е страхотно (въпреки, че аз съм си много доволен от моите Манакапуру). Представям си една риба с издължени плавници, червен гръб, хубаво изразени дебели раета, и червеникави точки по тялто.
Стана ми интересно, че друг по света не е направил подобна кръстоска. Не са се опитвали или не са успявали? Ако наистина е така това е още по-голямо постижение. Браво!
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #4 : петък, 22 юни 2012 г., 00:38 ч. »
Благодаря за поздравленията! :)
Систематиката на скалариите още не е напълно избистрена и има много спорни моменти. Например според Хайко Блехер скаларията от Rio Nanay не е подвид а е отделен вид. В една от своите книги той описва 27 различни географски раси на скаларията.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=411886005498891&set=oa.234513233320836&type=1&theater

Явно тепърва ще има промени в тази област. На този етап е прието за отделните географски раси да се използват имената на реките в които се срещат,например:Манакапуру, Рио Нанай, Рио Негро, Рио Момон, Санта Изабел....Въпреки, че и това не е много прецизно, защото например има две различаващи се помежду си форми на червеногърбата Манакапуру скалария (най-вероятно едната форма се среща в езерото, а другата в реката).
Поколението от тези риби е много жизнено и е нормално да е така, защото родителите са със съвсем различен генотип и е невъзможно да се получи натрупване на рецесивни гени(характерно при инбридинга) и съответно да се изявят някои нежелателни последствия.
Едната риба от чифта е дива (Рио Нанай), а другата е F2 поколение от диви родители.
Доколкото следя публикациите в най-големия англоезичен форум за скаларии- TAF-II , няколко развъдчици работят с диви скаларии и правят кръстоски между тях и домашната скалария. Там все още няма публикация за директна кръстоска между две диви форми, които  се различават по фенотип в такава степен. Обикновено кръстоските са индиректни, чрез посредник домашната скалария.

http://www.angelfish.net/VBulletin/showthread.php?t=28244

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
    • youtube канал
« Отговор #5 : петък, 22 юни 2012 г., 08:53 ч. »
 Действително много интересно!  За "бъркотията" в систематиката ми е ясно - за пълни изследвания са нужни много време, пари, материал с доказан произход, наблюдения и опити - твърде много неща за некомерсиален проект, така че скоро няма да има единна и ясна трактовка. А в същото време нуждата от някаква систематичност кара хората да ползват главно морфологични признаци за разграничаване на раси, подвидове и видове, а това е доказано непълен и ограничен (понякога дори грешен) подход в систематиката и таксономията... Но реалностите са такива :) В този ред на мисли, нямах предвид инбредна депресия при този крос, а факта, че понякога силно отдалечени във време и място популации, дори на един вид могат да бъдат с частично несъвместими геноми и поколението им да е в различна степен непълноценно. Явно при скалариите "расите" са млади и този проблем още не съществува, още повече, че цветовите различия не са гаранция за географска или репродуктивна изолация - често устойчиви цветови варианти съществуват съвместно в рамките на една популация! И отново пздравления! Методологията ви е и проста и елегантна и находчива! Ще е интересно да се анализира F2 на кроса ви, но и на това ще му дойде времето :) Браво!

" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #6 : петък, 22 юни 2012 г., 15:02 ч. »
Аз вчера се запалих и попрочетох в ТАФ2. Има една тема за поколение 50% Манакапуру и 37.5% Нанай. Явно там е имало и домашна скалария.
Хареса ми идеята за феромоните.
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #7 : сряда, 11 юли 2012 г., 00:39 ч. »
Засега рибките от поколението се развиват отлично.  :) ...   Тялото им е с перфектни пропорции.   Надявам се, че и оцветяването им ще е красиво, но това ще стане ясно след няколко месеца.  :up:

Manacapuru x Rio Nanay generation

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
    • youtube канал
« Отговор #8 : сряда, 11 юли 2012 г., 07:17 ч. »
Красиви и хармонични рибета! Браво!
                                                                                                          Айнщайн

Неактивен Миро

• Заслужил потребител
  • Публикации: 708
  • Нас. място: София
  • Tanganyika man....
« Отговор #9 : сряда, 11 юли 2012 г., 07:48 ч. »
Страхотни :).Браво.
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен mnogozull

• Активен потребител
  • Публикации: 267
  • Нас. място: Sofia Jungle
  • wanted dead or alive
« Отговор #10 : сряда, 11 юли 2012 г., 12:25 ч. »
СУПЕР СА! :up:
Фифти фифти. Фърст хаф-вери гуд.Секънд хаф-айм но лайк......

Неактивен Stafix

• Активен потребител
  • Публикации: 20
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #11 : сряда, 11 юли 2012 г., 18:30 ч. »
Raiko аз съм от Стара Загора и съм голям привърженик на скаларите,можели да се чуем 0888491589 Стефан.Подържам около 5000литра вода.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #12 : сряда, 11 юли 2012 г., 22:44 ч. »
Райко, знаейки какво правиш - свалям шапка за желанието и труда в тази дейност! :up: :clapping:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #13 : четвъртък, 12 юли 2012 г., 00:06 ч. »
Благодаря ви!  С малко търнение и късмет е възможно да се получат доста интересни риби в резултат на тази кръстоска. За съжаление селекцията на скалариите ангажира голям брой аквариуми и е нужно доста време за достигане на полова зрялост на рибите. Ще се опитам да направя каквото зависи от мен. :up:
... В този ред на мисли, нямах предвид инбредна депресия при този крос, а факта, че понякога силно отдалечени във време и място популации, дори на един вид могат да бъдат с частично несъвместими геноми и поколението им да е в различна степен непълноценно....

Да, явно го има и този момент. Пример за това са опитите на един от най-добрите развъдчици на скаларии в САЩ,  Pete Villanueva (City of Angel Fish) от Пенсилвания. Той  на два пъти успява да излюпи поколения от кръстоска на дивите форми Rio Nanay и Santa Isabel.  И в двата случая поколенията не успяват да заплуват и загиват.
Аз вчера се запалих и попрочетох в ТАФ2. Има една тема за поколение 50% Манакапуру и 37.5% Нанай. Явно там е имало и домашна скалария....

Да, в TAF2 има подобна тема, но тя е за поколение 50% Манакапуру и 37,5% Рио Негро. Получените риби са наистина много красиви, но тези две популации са от Бразилия и не са толкова отдалечени една от друга каквито са примерно Манакапуру(в Бразилия) и Рио Нанай(в Перу). За първи път тези риби са получени от известния селекционер от Хаваите ,  Neil Oyama.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #14 : вторник, 20 ноември 2012 г., 21:01 ч. »
Райко, може ли да пуснеш снимки на пораснали Нанакапуровци. Много ми е интересно как са се оцветили. Имат ли червен гръб, петна, райета и т.н.?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.