Тъй като при мен лампите са доста слаби, нямам капак и аквариума ми е в средата на стаята и няма фон, за всяко снимане ми се налага да наредя една доста сложна схема от подръчни материали върху и около аквариума за да мога да снимам.
Снимам с Nikon D90 и 2 обектива - 50 1.8 D и 18-70 3.5-4.5 AF-S.
Използвам евтина светкавица на фасунга, завинтена на една най-обикновенна нощна лампа с щипка за защипване на плоскост. Светвам я дистанционно посредством фото клетка и PC кабел, като фото-клетката е буквално сложена върху вградената светкавица на апарата. Поставям върху 2те напречни лампи на аквариума плоскост за окачен таван, бяла, която обира доста голяма част от силата на светкавицата. Правя го по 2 причини - 1. Получавам силно дифузна светлина отгоре, 2. Светкавицата няма контрол на мощността, и поради тази причина загубата на светлина не ме притеснява, дори ме улеснява.
Поставям светкавицата на около 40см над аквариума перпендикулярно, а около горния ръб на самия аквариум слагам няколко много тънки черни PVC плоскости, които не позволяват светлината от светкавицата да се отразява из цялата стая и да ме осветява когато съм пред аквариума. За фон използвам парче черен картон, което защипвам за гърба на аквата с 2 щипки за пране.
От там нататък залягам пред аквариума и дебна. Винаги имам някоя идея, която ми се струва хубава, но никога не мога да я реализирам по начина по който искам. Доста често пропускам момента защото не успявам да отгатна навреме поведението на рибите, не се е заредила светката, или просто съм се заблял... Докато снимам забелязвам различни ъгли, различни отражения и ситуации и така снимам докато ми се снима. После избирам 3-4 кадъра от последния месец снимки и от тях се опитвам да избера такава, която ще се хареса.
Когато избора ми е труден, питам приятели какво мислят за дадени снимки, между които се двоумя. Тази с повече одобрения от страничните наблюдатели, макар и да не е моя фаворит я пускам за конкурс. Този месец си направих експеримент и пуснах снимката, която се хареса най-много на жените
Другия конкурс ще пусна тази, която беше моя фаворит
Да се надяваме, че ще стъпи на почетната стълбичка