Автор Тема: Конкурс за снимка на аквариумни обитатели - XX кръг (класиране)  (Прочетено 2975 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Представяме ви класирането в двадесетия кръг на конкурса за снимка на аквариумни обитатели:

Победител: ogogogo
Оценка: 7,5926
Заглавие: -

Второ място: Rhyan
Оценка: 7,2099
Заглавие: Огледалце, огледалце

Трето място: belcho
Оценка: 7,1852
Заглавие: -

Можете да видите цялото класиране ТУК, а коментарите на гласувалите - ТУК
.

Благодарим на всички участници и гласували!

Вече можете да коментирате участниците, класирането, гласуването и всичко друго, свързано с конкурса.

Екипът на AQUAPORTAL.BG

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Има хора, които са си абонирани за призовите места, когато участват.
Поздравления на спечелилите, снимката на Оги ми беше фаворит, макар че този път не гласувах.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Честито на победителите! И аз този път пропуснах да гласувам, но смятам, че точно трите най-добри снимки се оказаха в тройката, което се случва рядко.
Малко ме изненадва доброто класиране на снимките на четвърто и пето място - първата е много шумна и с лош фокус и за малко да не я допуснем изобщо до участие, а другата е обработена доста неумело - прешарпена и пресатурирана до степен да се увреди изображението. Тя също беше на границата на влизането сред финалистите, както и още няколко снимки, но като цяло този път материалът беше сравнително малко и с доста ниско качество, така че нямахме особен избор кого да допуснем.

Искам и да отправя една молба към авторите на първите три снимки - ogogogo, Rhyan и belcho. Моля ви, кажете няколко думи за това с каква техника са правени снимките, случайно ли са се получили или сте "дебнали" момента, подготвяли ли сте предварително и други подробности, които решите да споделите. Сигурен съм, че ще е много интересно за останалите потребители! :)

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
Благодаря на всички гласували(не само за моята снимка).
Снимам с едно старо куче Сони А100 и  с няколко обектива но тази снимка
с кой точно беше снимана не помня.При мен лично подготовка няма,просто
хващам камерата и снимам.Светкавица не използвам но с няколко Лед модула
разположени подходящо си осигурявам достатъчно светлина за да мога да
затворя блендата поне на 5,6 и да държа скорости на затвора 80-100/1.
Единственото ми предимство пред много други участници е богатия избор на
"модели" (около 50 вида) и свободното време.
Относно конкурса искам да кажа че последните два са доста слабички и оргнизаторите трябва да измислят начин да стимулират повече участници за участие и гласуване(не им завиждам)
Поздрави.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
Тъй като при мен лампите са доста слаби, нямам капак и аквариума ми е в средата на стаята и няма фон, за всяко снимане ми се налага да наредя една доста сложна схема от подръчни материали върху и около аквариума за да мога да снимам.

Снимам с Nikon D90 и 2 обектива - 50 1.8 D  и 18-70 3.5-4.5 AF-S.
Използвам евтина светкавица на фасунга, завинтена на една най-обикновенна нощна лампа с щипка за защипване на плоскост. Светвам я дистанционно посредством фото клетка и PC кабел, като фото-клетката е буквално сложена върху вградената светкавица на апарата. Поставям върху 2те напречни лампи на аквариума плоскост за окачен таван, бяла, която обира доста голяма част от силата на светкавицата. Правя го по 2 причини - 1. Получавам силно дифузна светлина отгоре, 2. Светкавицата няма контрол на мощността, и поради тази причина загубата на светлина не ме притеснява, дори ме улеснява.

Поставям светкавицата на около 40см над аквариума перпендикулярно, а около горния ръб на самия аквариум слагам няколко много тънки черни PVC плоскости, които не позволяват светлината от светкавицата да се отразява из цялата стая и да ме осветява когато съм пред аквариума. За фон използвам парче черен картон, което защипвам за гърба на аквата с 2 щипки за пране.

От там нататък залягам пред аквариума и дебна. Винаги имам някоя идея, която ми се струва хубава, но никога не мога да я реализирам по начина по който искам. Доста често пропускам момента защото не успявам да отгатна навреме поведението на рибите, не се е заредила светката, или просто съм се заблял... Докато снимам забелязвам различни ъгли, различни отражения и ситуации и така снимам докато ми се снима. После избирам 3-4 кадъра от последния месец снимки и от тях се опитвам да избера такава, която ще се хареса.

Когато избора ми е труден, питам приятели какво мислят за дадени снимки, между които се двоумя. Тази с повече одобрения от страничните наблюдатели, макар и да не е моя фаворит я пускам за конкурс. Този месец си направих експеримент и пуснах снимката, която се хареса най-много на жените ;) Другия конкурс ще пусна тази, която беше моя фаворит :) Да се надяваме, че ще стъпи на почетната стълбичка :)

Неактивен dido1

• Активен потребител
  • Публикации: 414
Първо честито на всички :ok:

Незнам дали е разисквано и писано, не съм се ровил, но има ли вариант да се изписват истинските имена на обитателите в конкурса, защото не всеки знае каква е животинката на първата снимка напр. и може да му бъде интересно да се разрови и прочете нещо повече за нея ;)
544 л. Малави Мбуна

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Първо честито на всички :ok:

Незнам дали е разисквано и писано, не съм се ровил, но има ли вариант да се изписват истинските имена на обитателите в конкурса, защото не всеки знае каква е животинката на първата снимка напр. и може да му бъде интересно да се разрови и прочете нещо повече за нея ;)

Точно за тази цел има и поле "Описание", което се вижда, когато се уголеми снимката на страницата с класирането. Само че много малко хора пращат дори заглавия, камо ли описание на това какво са снимали. :)

Неактивен dido1

• Активен потребител
  • Публикации: 414
Точно за тази цел има и поле "Описание", което се вижда, когато се уголеми снимката на страницата с класирането. Само че много малко хора пращат дори заглавия, камо ли описание на това какво са снимали. :)

Много лесно може да се реши проблема :D
В правилата за участие може да се вмъкне следното нещо:

1. Условия и начин за кандидатстване
a. ......
b. ......
с. Кандидатстването за участие става, чрез изпращане по електронната поща на адрес ....... или чрез ЛС с тема ....... до ........ . Не забравяйте, че писмото или ЛС-то трябва да съдържа потребителското име на участника, заглавието на снимката, латинското наименование на обитателя и линк/прикрепен файл с изображение.
ВАЖНО: Участници, които не са посочили потребителските си имена и латинското наименование на обитателя ще бъдат дисквалифицирани.

:highfive:
Но това само като предложение, пък Вие решавате ;)
544 л. Малави Мбуна

Неактивен belcho

• Активен потребител
  • Публикации: 66
  • Нас. място: Бургас/Русе
Здравейте на всички и благодаря за гласувалите ( не само за мен ) и поздравления за колегите спечелили 1-во и 2-ро място.
Снимам с CNANON 450D
Допълнителна техника - като светкавици и други обективи не ползвам. Снимам с базовия обектив на апарата който е - EFS-18 - 55mm.

Апарата   може да се каже , че винаги ми е под ръка. Забележа ли удобна позиция на някой от обитателите ( най често скаридките ) грабвам апарата и снимам. Ако се получи получи - от около 30 снимки излизат 1 максимум 2 читави.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.