Автор Тема: Аквариумът в Барселона - телефонен фоторепортаж  (Прочетено 7048 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Мястото на действието е Барселона, а времето - един прекрасен юнски следобед, в който всеки нормален човек би се насладил на чудните плажове с фин бял пясък или поне на мързелива разходка в стария град. Да, но вашият скромен разказвач далеч не е нормален човек, а един дълбоко разстроен от факта, че си е зарязал фотоапарата у дома и тежко болен от акваристична треска индивид, който оставя Саграда Фамилия и другите прелести на Барселона за по-късно и се насочва право към претъпкания, тъмен, горещ и задушен аквариум. За мен толкова. Сега за самото съоръжение. Таксито ни оставя почти пред входа на аквариума и вече си личи къде сме. Стена с флагове и рисунки на подводния свят е първият ясен знак какво предстои:

Това подсказва и още нещо - целият аквариум е ориентиран към децата. Нещо, което лично аз не съм виждал никъде другаде. Но ето, че стоим пред същинския вход на аквариума:

Опашката пред касата за билети се вие и създава неприятното усещане, че ще се налага да чакаме доста време, но при три работещи с огромна скорост гишета, които ти прибират 17,75 евро за билетче, всъщност целият процес отнема не повече от 4-5 минути:

Веднага след входа ни посреща неочаквана гледак - градина с бамбук и висящи от тавана огромни детски рисунки на морски обитатели:

Дървените пътеки ни отвеждат в същинския търбух на звяра, където първите гледки не са особено впечатляващи:

Светлината е оскъдна, а хората - много:

Използването на светкавици (естесвено) е забранено. Първите стъпки разкриват факта, че съоръжението е замислено като лабиринт, в който следвате определена посока и нямате избор на различни маршрути, както на други места. Пътеката между аквариумите не е права, а се вие и криволичи между средиземноморски и студеноводни морски съдове.

Следва рязък десен завой, който ни извежда пред аквариум с едни от най-интересните същества в колекцията - сепии:

Няколко аквариума с пасажни риби и един коридор със стадни бозайници между тях:

Малко по-натам - един емблематичен аквариум, посветен на средиземноморските червени корали, чието трагично положение подсказва за огромната заплаха за цялата екосистема в Средиземно море:

След това - няколко рифови аквариума:

Точно тогава, когато вече сме започнали да се уморяваме от безкрайния брой различни по размер съдове, идва нещо, което никак не може да се нарече съд:

Триметрови акули мързеливо плуват в огромен басейн, достоен за филм по Дискавъри ченъл:

Аквариумът е толкова огромен, че дори през кристално прозрачната вода отсрещният му край едва се вижда:

А водата е кристлана заради филтрация с големи мащаби. За съжаление нямах достъп до "кухнята", но все пак обръщам внимание на неща, които едва ли вълнуват обикновения посетител:

Както вероятно сте се досетили, аквариумът с акулите и едрите риби се

разглежда от тунел с подвижна пътека на пода:

Не само пред нас, а и над нас плуват акули и други едри морски риби:

Тунелът завива и продължава обратно от другата страна на аквариума:

Следват още няколко средиземноморски аквариума:

Освен сепиите, виждаме (а и биваме видени от) други интересни мекотели:

До октоподите има рифов аквариум с "пейзаж" и осветление, които трябва да наподобяват тропически остров:

Ефектът, разбира се, се разваля от ухилен тип в черна тениска, но понеже съм си довлякъл задника до Барселона и съм си платил входа, мога да си се снимам, щом искам:

Тук някъде вече си мислим, че всичко е приключило. Късо стълбище ни извежда на панорамна покрита тераса, от която се вижда задната част на яхтеното пристанище:

Нещата обаче не стоят точно така. Самото стълбище е оформено като синя подводница:

На този етаж има няколко атракциона за децата. Например тунелче, в което малките пълзат под златните рибки и ги гледат отдолу:

Водопади и "рекички":

Огромни фигури на риби и земноводни с пръснати видео-стаи между тях:

След детския кът вече наистина очакваме да излезем навън, но и този път сме изненадани. Попадаме в огромна кръгла тъмна зала на два етажа:

В средата стои аквариум с "плоски" дънни риби, на втория етаж има редица от екрани, на всеки от които вървят изображения на видените вече морски обитатели с информация за тях. Най-интересното обаче виждаме, когато погледът ни се отправя наляво - пингвини:

До пингвините стои най-големият аквариум с дискуси, който очите ми са докосвали:

До тук аквариумите следват извивката на залата. До дискусите - по-малък съд със скаларии:

Извивката се променя, а следващият аквариум е с пирани - както колосома, така и червени:

До тях - американски цихлиди:

Обратната извивка на аквариумите ни извежда към по-светъл коридор с интерактивна карта на стената:

Срещу каратата стои поне четириметров и доста разчупен като форма аквариум с малавийски цихлиди Мбуна:

След тях обаче коридорът води към тоалетните, затова се връщаме в залата, за да погледнем и сплесканите" морски обитатели. Първо плоска акула:

Морски котки:

Морска лястовица:

Отсреща има аквариум с риби-спусък:

В задния край на залата стои огромен кашалот, вероятно в естествен размер, чиято долна челюст представлява стълбище. Там обаче не влязохме. Изходът от залата ви води през коридор, "снабден" с поредната информационна стена, този път на историческа тематика:

Краят на малкото пътешествие идва в магазин, пълен със сувенири и рекламни материали от аквариума:

Излизам изпълнен с лека завист, че ако искам да доведа моите деца да видят това прекрасно съоръжение, трябва да се изръся едно малко състояние, но и обогатен с впечатления, както и бесен на прибързаното
решение да не нося фотоапарат на това пътуване. :) Е, за разказ като този и телефон върши работа. Надявам се, че съм успял да споделя с вас поне частица от преживяването, макар и с подобни нискокачествени снимки.

А магазинът ми "предложи" и още нещо интересно - купих си HD филмче за аквариума, което скоро смятам да "рипна", да кача на някой торент-трекер и да ви предложа за гледане. :)

Междувременно за финал ето нещо по-различно от статичните снимки - клипче от един по-малък аквариум с чернопери и други акули:

Aquarium Barcelona

П. П. Между другото,  докато редактирам и преглеждам репортажа, ми се струва, че поне част от снимките далеч не са толкова трагични, колкото може да се очаква от "телефонна фотография". :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Отг: Аквариумът в Барселона - телефонен фоторепортаж
« Отговор #1 : неделя, 19 юни 2011 г., 20:40 ч. »
Ето и обещания филм:

http://p2pbg.com/index.php?page=torrent-details&id=4018152c9e6dbee8d040a6c3ac1166569376f1de

Всъщност филмите са повече от един.

The Dream Of L'Aquarium / Сън за L'Aquarium

Описание:
Пътешествие из дълбоководните морски тайни през очите на едно дете -
един свят, пълен с живот, цветове и магия. Светът на аквариума в Барселона.

Съдържание:
L'AQUARIUM BARCELONA - A Night With the Sharks.avi - Основният филм, който ни развежда из целия аквариум.
Mediterranean Aquarium.avi - Клип за живота в средиземноморския аквариум.
Tropical Aquarium.avi - Клип за живота в тропическия аквариум.
Shark Aquarium.avi - Клип за аквариума с акулите.

Моля ви когато някой го изтежли, да оставя сийд поне за няколко дни, за да може и други да се възползват. :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #2 : понеделник, 20 юни 2011 г., 16:33 ч. »
Не разбирам защо скромничиш. Следващия път може да си вземеш фотоапарата, но и снимките от телефона са добри. Знам доста за този аквариум, но за първи път виждам толкова подробен репортаж.
Я ни "светни" какви са тези мрежи пред дънните риби.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #3 : понеделник, 20 юни 2011 г., 17:44 ч. »
Не разбирам защо скромничиш. Следващия път може да си вземеш фотоапарата, но и снимките от телефона са добри. Знам доста за този аквариум, но за първи път виждам толкова подробен репортаж.
Я ни "светни" какви са тези мрежи пред дънните риби.

Мрежата не е пред, а над дънните риби. Посетителите вървят по перваз покрай ръба на басейна, в който са рибите и ги гледат отгоре. Целта на мрежата е да отдели първите от вторите в интерес и на двете групи. :D

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #4 : сряда, 03 октомври 2012 г., 09:07 ч. »
Ето и обещания филм:

http://p2pbg.com/index.php?page=torrent-details&id=4018152c9e6dbee8d040a6c3ac1166569376f1de

Всъщност филмите са повече от един.

The Dream Of L'Aquarium / Сън за L'Aquarium

Описание:
Пътешествие из дълбоководните морски тайни през очите на едно дете -
един свят, пълен с живот, цветове и магия. Светът на аквариума в Барселона.

Съдържание:
L'AQUARIUM BARCELONA - A Night With the Sharks.avi - Основният филм, който ни развежда из целия аквариум.
Mediterranean Aquarium.avi - Клип за живота в средиземноморския аквариум.
Tropical Aquarium.avi - Клип за живота в тропическия аквариум.
Shark Aquarium.avi - Клип за аквариума с акулите.

Моля ви когато някой го изтежли, да оставя сийд поне за няколко дни, за да може и други да се възползват. :)

Няма сийдъри за това филмче.Можем ли да направим нещо по въпроса да си го сваля?

Неактивен miroki

• Активен потребител
  • Публикации: 676
  • Нас. място: Варна
« Отговор #5 : сряда, 03 октомври 2012 г., 13:15 ч. »
Като ходих 98 година за съжаление посетих само входа до касите, и купих поне филмчето. Видях само от там колкото се вижда :) Най-вероятно е по-различно и видеото вече.
Групата се отказа да влиза и не ми даде време да вляза аз с партньорката ми. И трябваше да тръгваме за Гауди.
Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.