Автор Тема: Всичко за Hypancistrus zebra (L046) Zebra Pleco  (Прочетено 4401 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен T_H_A1984

• Активен потребител
  • Публикации: 74
  • Нас. място: Свищов / Хасково
Всичко за Hypancistrus zebra (L046) Zebra Pleco
« : четвъртък, 02 юли 2009 г., 00:43 ч. »
 Това е възможно най-изчерпателната статия, която намерих в интернет за тези рибки. Надявам се, че ще отговори на голяма част от вашите въпроси, макар и не на всички, защото човешкото любопитство няма граници. Статията е писана от норвежеца McEve, който се занимава с тези рибки от години и има челен опит с тях.

Надявам се, че статията ще е интересна, както за начинаещи, така и за професионалистите, защото не знам някой да е внасял от тези рибки в България, макар че съвсем на скоро един познат спомена, че работи по въпроса, но докато не стане факт, считайте, че няма внос.

Това е сайт посветен на тази рибка: http://www.zebrapleco.com/

За тези, които искат да четата статията в оригинал на английски: http://www.zebrapleco.com/article2.php

А за останалите приятно четене!

Зебрата се чувства добре във вода с доста широки параметри: GH 5, PH 6 - 7,5 и температура от 26 - 30C. Рибката живее в бързо течащи реки с много висока концентрация на разтворен кислород. Нивото на обогатен кислород трябва да е 8. То обаче трудно се достига при толкова висока температура на водата и този баланс е много трудно постижим.

Аквариумът трябва да бъде декориран с пясък, тъй като те обичат да копаят и “почистват” около своите пещери. Едрозърнестият пясък не им влияе добре на стомаха, затова аз препоръчвам финният пясък. Имат нужда от много камъни и укрития, плочките от шисти са идеални, за да имитирате тяхната естествена среда, където изобилства от процепи и пукнатини, които рибките използват, за да се крият и да си сформират територия. Аз добавям и растения към декорацията им. Това не е задължително, но рибките ядат остатъци от растения, като растителна добавка към тяхното основно, месно меню. Те НЕ ядат водорасли!

Те живеят до 30м дълбочина и там няма много водорасли, затова е съвсем естествено, че те не ядат водорасли. Лично съм ги виждал как атакуват малък охлюв вместо да пасат водорасли!  Тетра Дискус, жива замразена храна или любимите им домашно направени скаридки. Рибките ядат и храна на пелети и люспи, но лично аз не им давам, не защото е нездравословна за тях, а защото мога да им предложа много по-добра алтернатива. Определено основното меню на рибките трябва да е богато на протеини. И обратно на общоразпространената заблуда, тези рибки с удоволствие си хапват по малко от естествените, блатни корени, които им поставяте в аквариума за декорация. Снимката показва част от корен, който е бил в аквариум само и единствено със зебрички.

Те живеят на компактни общности в естествената среда, затова минималното количество за отглеждане в аквариум е 6 броя, но някой селекционери отглеждат и по 30 броя в един аквариум. Аз лично отглеждам 6 в моя аквариум, но съм им осигури дифузер за да съм сигурен, че ще успея да поддържам изискуемото високо ниво на разтворен кислород във водата, защото лично според мен, това е най-важният фактор за успешното им отглеждане в аквариум.

Те нямат нужда от много голям аквариум, като имате в предвид, че максималната им дължина е едва 10см. От личен опит ви казвам, че 120л. аквариум е напълно достатъчен за 6 броя, като непременно го декорирате с множество укрития, за да могат те да си оформят територии. Те са миролюбиви рибки и спокойно могат да се отглеждат с други риби, единствените им дразги са вътрешновидовите, но пък ако ги отглеждате с цел да изкарате поколение, ако не задължителен, то поне препоръчителен е видовият аквариум. Зебричките не са много добри в съревнованията за храна, така че имайте го в предвид ако решите да ги отглеждате с други дънни рибки.

Полов диформизъм

Не е лесно да се определи пола на Зебрата, но все пак това може да бъде направено. Не е необходимо рибката да е достигнала полова зрялост, за да определите пола им. Важното е да внимавате за повече от един знак, за да не се заблудите и да се объркате. Женската може да покаже характеристика или типично държание за мъжки, което да се дължи на много фактори, така че бъдете много внимателни.

Форма на тялото
По правило женската има по късо и по здраво тяло – погледнато отгоре – от мъжкия. Но формата на тялото зависи от това колко добре са хранени рибките, всяка една по отделно, защото мъжкият понякога също може да покаже късо и здраво тяло, ако например е натрупал мазнини по време на размножителния период. Иначе казано формата на тялото не може да бъде сигурен индикатор за половия диформизъм.

Nr1 показва “нормалната” форма на тялото на мъжкия.
Nr2 показва “нормалната” форма на тялото на женската.
Nr3 показва пълничък мъжки, който може да бъде объркан с женска.

Както сами се убедихте, формата на тялото не може да бъде сигурен белег при определяне на пола, но все пак може да бъде жокер заедно с другите по-долу описани характеристики.

Форма на главата

Погледнат отгоре, мъжкият има по-широка глава от женската, която пък е по мършава в областта на хрилете. Това всъщност е недоразвитият, при женските, орган interopercular odontodes, който при мъжките е много добре развит и това ни  води към следващия белег.

Дължината на мустачките

И двата пола имат мустачки, основните израстъци са по пекторалните им перки и между хрилете. Погледнати отгоре, женската много рядко, но все пак има вътрешни израстъци, които приличат на косъмчета и започват много назад, чак от основата на хрилете.

Това е снимка на доста космата дама.

Но погледнати отгоре ясно се вижда, че мустачките са доста по-къси при женските, от колкото при мъжките.

Плавници

Гръдният (пектуралния) плавник на женските е с формата на сърп, за разлика от мъжките. Някой специалисти само при един поглед на пекторалния плавник определят дали една рибка е мъжка или женска. Аз лично никога не го правя и предпочитам да гледам и тазовия плавник. Мъжкият има по-голям тазов плавник от женската. Това също е знак, който си има обяснение с поведението на рибката. Това е така, защото мъжкият ползва този си плавник да чисти постоянно пещерата, а когато пази хайвера той ползва плавника, като ветрило, за да ги обогатява с кислород и да ги почиства. На мен ми се струва съвсем логично тазовият му плавник да много по-развит от този на женската, защото все пак той го ползва за много важни дейности. Първият лъч на пектораният плавник е по-дебел при мъжките, от колкото при женските.

Женската е в ляво.

Всички снимки тук са на възрастни екземпляри. При по-малдите понякога е дори по-лесно да се определи пола, най вече по поведението им, а не по външния им вид. В тази възраст мъжкият си избира пещера, охранява я и рядко я напуска, докато женската се крие под камъни и корени и доста често се разхожда из аквариума, за да се хареса на мъжкия и постоянно си сменя местообитанието.
Най-лесно е да се определи, кой е доминиращият мъжки, по-трудно е да се различат женските от другите мъжкари, защото там белезите не са така ясно изразени. Често някой от другите мъжки бива объркан с някой от женските, но ако използвате гореописаните знаци ще можете по-лесно да определяте пола на рибките си. Всъщност май най-вжното е опита. Колкото повече ги наблюдавате, толкова по-лесно ще стане за вас определянето на пола.

Размножаване

Щом веднъж сте определили пола на рибките идва времето за размножаване, нали? Зебричките не се размножават никак трудно. Трудното е да подберете подходяща групичка за размножаване за първи път! Щом го направят за първи път, няма да им е необходимо много насърчение, за да го направят всеки следващ път. И те ще дарят дълги години радост на своя собственик, под формата на малки Зебрички! Аз лично знам за една група зебрички, който са продуктивни вече 10 години и продължават да създават поколение без проблеми. А рекордът държи една групичка рибки, които се размножават успешно вече 15 години и продължават да го парвят, но за този случай не мога да потвърдя, защото не съм ги виждал лично, за разлика от другите.

Една малка групичка може да се състои нормално от 1 мъжки и 3 женски рибки.

За да ги предразположите да се размножават е важно да ги накарате да си мислят, че е настъпил дъждовния сезон. Така, какво се случва когато настъпи дъждовния сезон.? Ами плътносста се повишава, температурата спада, твърдостта се понижава и РН-то се понижава. За да симулирате тези условия, започнете ежедневна смяна на водата в продължение на една седмица, на малки порции, като постепенно смъкнете температурата от стандартните 29С до 24С и направите киселинността от ниво7 на ниво 6, като същевременно добавяте по-мека вода. След това добавате една филтрираща глава за 1-2 седмици, за да симулира бурно течение и после я махнете. Някой селекционери дори вземат фотоапаратите си и снимат аквариума отгоре със светкавица, за да стимулират буря със светкавици. Аз не съм го правил, но те казват, че това стимулира рибките. Идеята е да имитирате дъждовен сезон и да накарате рибките да повярват, че той, най-накрая, е отминал. Щом се уверят, че дъждовният сезон е приключил те започват да хвърлят хайвер.  

След първия път дори нормална смяна на водата може да стимулира рибките да хвърлят хайвер, така, че ако всичко описано по-горе ви е обезкоражило, не се отчайвайте. След първия път става по-лесно. Само един мъжкар има право да бъде “алфа мъжки” в групата и да се размножава. Ако случайно някоя женска одостои с присъствието си някой от другите мъжки и се опитат да се чифтосат, то доминантният мъжки ще направи всичко възможно, за да съботира субдоминантния. Начините са много, но най-често описвания е: Доминиращият мъжки приклещва в собствената му пещара своя опонент докато той пази хайвера. След това доминаниращият мъжки така изплашва субдоминантния, че той или разпилява хайвера или го изяжда и по този начин се стига до провал.  

Щом са готови да хвърлят хайвер женската влиза в пещарата на мъжкия или по-точно той й позволява да влезе вътре. След което той я приклещва вътре и я държи там докато я склони тя да хвърли яйцата там, а той ги опложда и започва да ги пази. Много е жано пещерата му да е достатъчно тясна, за да може да удържи женската вътре, а и за да има по-лесен последващ контрол върху хайвера, защото в противен случай женската ще избяга или пък хайвера ще се разпилее, а и е по-лесен за набези от другите мъжки.

Пещерата не трябва да е по-широка от тялото плюс гръдния плвник, не по-висока от тялото на една рибка и не по дълга от един път и половина дължината на тялото на рибката.

Щом женската е готова, то полагането на хайвера може да започне. Процесът може да продължи от 24 часа до 3 дни в зависимост от това дали мъжкият е опитен или му е за първи път.

Както казахме, целият процес може да отнеме дни и ако женската напусне пещерата през ноща докато спите ще е много трудно да разберете кога всичко е прикючило и мъжкият пази малките. Ако не можете да сдържите любопитството си, най-добрият начин да направите проверка е да снимате пещерата със светкавица. Рибките не реагират на светкавицата и това не ги смущава. В никакъв случай не светете с фенерче в пещерата, защото това смущава мъжкия и никога, ама никога не поставяйте камера с инфрачервена светлина в пещерата, защото аз напарвих тази грешка, мъжкият видя инфрачервената светлина и така се стресна, че заряза хайвера.

Ако хайверенето е успешно, то гнездото ще съдържа от 5 до 20 яйца хайвер, които се излюпват след 5-8 ден в зависимост от температурата.

Мъжкият пази малките докато им свърши запаса от яйчен жълтък в торбичките, което отнема 18-20 дни, отново в зависимост от температурата, така че поддържайте 29С.

Малките на 9 дни.

След 15 дни

След 20 дни

Рибките растът много бързо докато станат на 20-25 дни. След което стават независими, но пък растът много бавно. След първата година са едва 4-5см дълги, а полова зрялост достигат след 3-тата година. Това е нормално за рибки, които живеят дълго и дават поколение също толкова дълго време. Всичко, което се иска е търпение от гледна точка на собственикът им. Макар, че цената им е висока, ако си мислите, че тази рибка е машина за пари се лъжете.

Оставете малките при баща им и не ги вадете. Аз разделих едно гнездо и след няколко месеца останових, че малките, които отглеждаше бащата са 2 пъти по големи, на размери, от тези, които отделих и отглеждах аз. Така че оставете малките да ги гледа баща им. След като им свърши запаса от жълтък ще им е нужна друга храна. Те не са капризни и ядат всякаква богата на протеини храна, която е на достатъчно малки парченца, за да я изядат. Накъсайте им Тетра Дискус на малки хапки, нарежете им скаридки или им стрийте суха храна, богата на протеини, но в НИКАКЪВ случай тубифекс! Добра добавка към основната храна за малките са зеленчуците. Сварете ги на пара, намачкайте ги и им ги дайте. Това освен храна е и нещо като биберон, на който малките да си тренират зъбите.

Понякога първият опит е неуспешен. Не винаги е така, защото лично аз изкакарах 3 малки от първия път. Те паднаха от пещерата преждевременно, но аз ги събрах и ги сложих в отделен аквариум. Там ги отгледах и все още ги имам. Проблемът на първия път е породен от неопитността на мъжкия. Понякога не може да оплоди хайвера, а другт път не може да опази малките. Но не винаги е така.

От 01.01.2005 година износът от Бразилия на тази рибка, заедно с още няколко вида, беше забранен и преустановен. Очаква се, ако популацията им се възстанови износът да бъде възстановен до няколко години, но няма гарация, че това изобщо ще се случи. Така, че трябва да дадем най-доброто от себе си, за да опазим тези рибки и да увеличим популацията им в аквариумни условия!      

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.