Автор Тема: Биотопни аквариуми  (Прочетено 30471 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Биотопни аквариуми
« : вторник, 14 юли 2009 г., 02:15 ч. »

Създаването на биотопен аквариум е естествено продължение в развитието на всеки акварист.Веднъж схванал основните принципи на процесите развиващи се в аквариума,имайки вече любими растения и рибки,всеки рано или късно се замисля за направата на даден биотоп.
Думата биотоп произлиза от гръцките думи βίος-живот и τόπος-място.Това е термин от екологията за обозначаване на пространство с относително еднородни условия на живот.Биотоп е неживата част от природата в даденото пространство и заедно с живата част (биоценоза) образува екосистема.Примери за биотоп могат да бъдат дадена река,  определено езеро, остров, област, Черно море, коралов риф и т.н.
По-начинаещите неизменно биха се попитали е за какво е необходимо всичко това?

Биотоп Рио Нанау-Южна Америка.Създател Хейко Блехер

Както казах по-нагоре това е естественото продължение в развитието на всеки акварист.Държанието и взаимодействието на тропическите рибки в тяхната естествена среда е напълно различно от това в един общ аквариум.В условията доближаващи естествените нашите любимци са неизмеримо по-щастливи.A и няма как да не е така при условие,че наподобим параметрите на водата,декорираме със съответните биотопни растения,камъни,корени,грунд и т.н.А ние искаме точно това нали?Друга причина е, че създаването на даден ареал(хабитат)си е предизвикателство за всеки.За целта обаче,трябва да имаме необходимата информация.Това е причината за създаването на този раздел.Не е разумно да се сложат в един съд мирни риби с хищници, само защото по принцип живеят на едно място и които са по принцип естествената им храна.
С течение на времето ще създадем и конкретизираме съответните подраздели.

Биотоп на езерото Айемару-Нова Гвинея.Създател Хейко Блехер

Неактивен TOTO

• Активен потребител
  • Публикации: 30
  • Нас. място: гр.Полски Тръмбеш обл.Велико Търново
Отг: Биотопни аквариуми
« Отговор #1 : сряда, 04 ноември 2009 г., 00:54 ч. »
Цецо скоро ще имам аквариум с размери в.60 ш.45 д.125. Поръчах го миналата седмица и ще е готов около 25.11. Та , имам голям мерак да го направя биотоп или да пренеса част от река Янтра у дома . Имам доста наблюдения върху реката около района в който живея(Полски Тръмбеш) и мисля че намерих няколко места от където мога да взема грунд, растения , 3 вида рибки+чиста вода. Моля за някакъв съвет !!! :drinks:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : сряда, 04 ноември 2009 г., 05:18 ч. »
Брат'чет (ние наистина сме първи братовчеди)  :) Не знам защо така се получи но в изграждането ми като акварист, стана така, че научих за реките на Австралия и донякде за Нова Гвинея почти всичко, което може да се научи. Мога да ти цитирам наизуст всички видове риби в дадена река на другия край на света, както и параметрите на водата: рН, твърдост , проводимост и т.н. За най-близката река до мен-Камчия например не знам почти нищо. Абсолютно същото важи и за река Янтра както и за всяка река в Европа. Не мога да ти помогна за биотоп Янтра. Надявам се да има колеги във форума, с повече наблюдения по въпроса и да ти дадат адекватен съвет.
Поздрави!
 :drinks:

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #3 : сряда, 04 ноември 2009 г., 08:26 ч. »
 :) И аз от доста време имам мерак за наш речен биотоп. Даже съм си харесал една рекичка с чиста вода и интересни растения.Би било уникално да се направи нещо подобно.Незнам само лятото дали няма да има проблем с рибите, като се покачат температурите.Очаквам с интерес да видя биотоп- Янтра. :up:

Неактивен TOTO

• Активен потребител
« Отговор #4 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 09:27 ч. »
В такъв случай очаквайте снимки ! Захващам се пък ще видим какво ще стане  :dontknow:

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #5 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 10:06 ч. »
ТОТО, какви видове риби мислиш да пуснеш в аквариума? Аз преди време отлеждах една черна мряна в аквариум.За две години достигна размер 12 см.(в началото беше 4-5 см.) и после я подарих на един приятел.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #6 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 10:08 ч. »
Не е ли малко късно за рибки и растения от Янтра?
Може би напролет ще е по удачно.
Иначе успех и помисли как да се справиш с горещините
лятото.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен TOTO

• Активен потребител
« Отговор #7 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 10:40 ч. »
Raiko , както писах по-горе прецених че могат да се отглеждат 3 вида. Едните са предполагам познатите на всички (слънчева рибка), тук им казваме часовници , номер 2 обикновен речен кустур и едни малки рибки които мисля че се казват (виолетка). Ogogogo вчера ходих на реката ,до едно от местата от кадето мисля да си набавя грунд и растения та да ти кажа водата все още е около 15-17 C и живота там кипи ! Много ви благодаря за вниманието :drinks:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #8 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 10:41 ч. »
Слънчаците са пришълци, не са от този биотоп.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен TOTO

• Активен потребител
« Отговор #9 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 10:47 ч. »
Boby , ясно ми е това , но се срещат на всякъде !

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #10 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 10:56 ч. »
То ако трябва да бъдем точни и горчивките (виолетки) -Rhodeus ocellatus са пришълци в нашите водоеми, но вече се срещат навсякъде.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #11 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 22:59 ч. »
Има едни рибки в нашите реки които са много красиви и ефектни а на всичкото
отгоре са и пасажни.
На жаргон им викат "жълтурки".
Те са най-предпочитаната храна на балканската пъстърва.
Латинското и наименование е PHOXINUS phoxinus,а на български Лешанка.
Мисля че с пасаж от нея може да се получи красив балкански биотоп.
Единствено температурата ще бъде проблем защото не понася температури над 20градуса.
Ето тук за справка http://images.google.bg/images?hl=bg&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Abg%3Aofficial&um=1&sa=1&q=PHOXINUS+phoxinus&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F&aq=f&oq=&start=0
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #12 : четвъртък, 05 ноември 2009 г., 23:20 ч. »
Най-ефектната местна рибка, която съм отглеждал в аквариум е трииглената бодливка.Брачното оцветяване на мъжките е великолепно. За съжаление са рядък вид, който фигурира в червената книга. Колегите, които живеят в черноморските ни градове сигурно са я виждали:
http://images.google.com/images?hl=bg&rls=com.microsoft:bg:IE-SearchBox&rlz=1I7SPDA&um=1&q=Gasterosteus+aculeatus&sa=N&start=0&ndsp=18

Неактивен nickcave

• Активен потребител
  • Публикации: 64
  • Нас. място: София
« Отговор #13 : сряда, 06 януари 2010 г., 15:24 ч. »
Здравейте !
На 2-ри януари стартирах аквариумче - 60 литра, малко но съм решил да го правя с мерак  :)
Набелязал съм рибките и растенията с които ще го заселя, а в момента съм положил грунда, няколко камъка и няколко корена...
Проблемът е че бях решил да се придържам към Южноамерикански биотоп а два от корените ми са мопани/The mopane or mopani (Colophospermum mopane) The tree only occurs in Africa/ !
Всички други обитатели които съм набелязал - рибки и растения са проверени южноамериканци !
Не че е фатално...даже поразгледах профилите тук, доста съколеги са с такива корени в скаларници, южноамерикански цихлидарници и говорят за биотопни аквариуми, но ако трабва да бъдем стриктни трябва да наблегнем на мангровите корени  :)
Въпросът ми е относно различните видове - Nymphaea, според болшинството източници тя не се среща в Южна америка а според Хейко Блехер който претворява област от долното течение на Ксингу край Виктория в биотопен аквариум - цитирам:
Цитат
В тази област почти не виреят водни растения. Рядко се срещат воднилилии, Nymphaea, Utricularia и плаващи растения,като Pistia stratiotesи Salvinia natans.

Дали да направя компромис и с Nymphaea lotus (zenkeri) - много ми харесва !

Неактивен doncamillo

• Активен потребител
  • Публикации: 313
  • Нас. място: Свищов
« Отговор #14 : сряда, 06 януари 2010 г., 15:47 ч. »
БРАВО,hardliner :clapping: :drinks:
422l Malawi Utaka
 - Copadichromis borleyi (Kadango)
 - Copadichromis sp. tanzania"Yellow fin"
 - Otopharynx lithobates (Zimbawe)
 - Placidochromis sp. "Phenochilus Tanzania"