Здравейте,
за малко съм във Варна и отидох до един зоо-магазин до ректората на МУ Варна, а и малко да се запиша за изпити.
Както и да е, та в магазина ме гледаха като неандерталец почти веднага след влизането ми. Заразпитвах ги за черноморски биотопен аквариум. Такова презрение рядко се наблюдава. Все пак човека ми обясни, някак си, че
1. в аквариум с по-ниска соленост пеноуловител нямало как да работи, а и трябвало да е по-голям самия съд. Тъпото беше, че единият им черноморки аквариум беше по-малък от 100л, където се подвизаваше едно попче. Вътре имаше работещ пеноуловител! Вторият им аквариум бе по-интересен. Имаше морски кончета, които бяха родили малки.
2. За приготвянето на водата ми обясни, че животните от Черно море могат да живеят в аква със соленост, близка до океанската (май, към 30 промила). Ако е вярно, то това би улеснило приготвянето на водата, било то и от чешмата (+солите).
Ще съм благодарен ако някой ми отговори на двата въпроса: този за поносимостта към по-висока соленост и какви трябва са изискванията (размери, мин. соленост) за работата един пеноуловител.