Автор Тема: Могат ли черноморските обитатели да живеят при по-висока плътност?  (Прочетено 3063 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен brat_phil

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Здравейте,
за малко съм във Варна и отидох до един зоо-магазин до ректората на МУ Варна, а и малко да се запиша за изпити.   :crazy: Както и да е, та в магазина ме гледаха като неандерталец почти веднага след влизането ми. Заразпитвах ги за черноморски биотопен аквариум. Такова презрение рядко се наблюдава. Все пак човека ми обясни, някак си, че 1. в аквариум с по-ниска соленост пеноуловител нямало как да работи, а и трябвало да е по-голям самия съд. Тъпото беше, че единият им черноморки аквариум беше по-малък от 100л, където се подвизаваше едно попче. Вътре имаше работещ пеноуловител! Вторият им аквариум бе по-интересен. Имаше морски кончета, които бяха родили малки. 2. За приготвянето на водата ми обясни, че животните от Черно море могат да живеят в аква със соленост, близка до океанската (май, към 30 промила). Ако е вярно, то това би улеснило приготвянето на водата, било то и от чешмата (+солите).

Ще съм благодарен ако някой ми отговори на двата въпроса: този за поносимостта към по-висока соленост и какви трябва са изискванията (размери, мин. соленост) за работата един пеноуловител.  :tongue2:

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Да, черноморските могат да живеят във вода като рифов аквариум.
При положение, че ще бъде биотопен е хубаво водата да си е черноморска, макар че нейната плътност силно варира, солеността е от 10 до над 20 промила, според сезоните и района. Има акваристи във форума, които натрупаха доста опит в черноморските биотопи, и доколото знам някои ползваха и скимъри. Разгледай темите на kole99 и kamos.
Мисля че периодичните смени на част от водата би поддържала добре качествата й в аквариума, така че обитателите да се чувстват достатъчно комфортно, макар и далеч от морето.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.