Здравейте колеги нов съм в форума и съм сравнително нов и в акваристиката .
Имам нужда от вашата помощ защото почнаха да ми умират рибите една след друга.
Аквариума го стартирахме с един приятел преди около 2 години и до сега нямаше проблем ,но преди 4 дена ми умря доктора (Labroides dimidiatus) а днес като се прибрах открих и Жълтата зебразома (Zebrasoma flavescens) мъртва.
В аквариума се гледат само риби нямам корали поради финансови причини рибките са един ангел биколор (Centropyge Bicolor) , едно Жълтоглаво гоби (Valenciennea strigata) , два Зеброви дамсела (Dascyllus aruanus) , едно фалко (Falco’s Hawkfish) , едно фридмани и една магнифика.
Скариди имам две огнени скариди (Lysmata debelius) 4 или 5 почистващи скариди (Lysmata amboinensis) и няколко пустинни рака не знам колко точно.
Аквариума ми е 400 литра имам съмп около 250 литра Скимера ми е за аквариум до 800 литра имам ув стерилизатор два реактора пълни с активен въглен който сменям всеки месец биоболси може би към 100 бройки сипоракс на сера към 20 литра и някакъв мъх не му знам името , но ми казаха че бил много полезен.
В аквариума има към 50 кг жив пясък и към 40 кг живи камъни ползвам тестове на JBL .
PH KH PO4 NO2 NO3 Соленост
6.5 6 0.02 0.01 0.5 1,023
Знам че ПХ ме е много ниско сега се опитвам да го покача но без много голям резултат
препарата който ми продадоха е на сера пх плюс ,но другите риби си изглеждат добре с толкова ниско ПХ. Искам да си направя подарак за коледа един син танг ,но не искам да си правя експерименти .
Моля ви колеги кажете къде греша освен за ПХ то и трябват ли ми още някакви тестове освен тези кйто имам солеността добре ли е или да я покача малко или пък да я понижа и какви според вас са най добрите параметри на водата .
Нямам система за обратна осмоза.
Благодаря предварително за помощта.