Автор Тема: МОЯТ РИФОВ АКВАРИУМ/проект/  (Прочетено 11564 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен iivs

• Активен потребител
  • Публикации: 90
  • Нас. място: kyustendil
МОЯТ РИФОВ АКВАРИУМ/проект/
« : четвъртък, 29 януари 2015 г., 14:28 ч. »
Такаа, след доста четене на теми и съвети от страна наколеги , все хора доста разбиращи от морски аквариуми техника и обитатели плановете претърпяха тотален обрат.Първоначално бах направил някой покупки на техника като скимер TMC compact 500 който се оказа напълно неефективен по думите на доста хора, същия отпътува обратно за родната си страна,каквото направи и лампата arcadia led 30 w 20 000 келвина.Започна се с едни дълги разговори с Митко /благодаря му за търпението и разбираемия език с който обяснява всичко/,първоначално стигнах до куб 50/50/50 със заден съмп.Който обаче се оказа че за да събере приличен скимер трябва да е поне 20 сантиметра широк, в крайна сметка стигнах до аквариум с дисплей 50 /50 /50 сантиметра и съмп настанен под него с вътрешна преливна колона.И така след като бе уточнен размера на проекта се ориентирах към набяването на необходимата техника.Първоначално се бях спрял на скимер buble magus curve 5,преди всичко заради достъпната цена на която се предлага в България, но в последствие се оказа че такива вече не се внасят.И се започна едно ровене в меката на аквариумна техника ибей. Сдобих се с един DELTEC sc1455 на изключително приятна цена.И така белия дроб в момента пътува към България.След Delteca и консултации реших че филтрацията ще се допълва от медиа реактор с биопелети.Намерих си един BUBLE MAGUS BP 100 и той вече е на път на към България.Следващото нещо с което бе оборудвано бъдещото ми океанче беше осветлението.Спрях се на новите технологии и реших да е LED такова, и на среща ми искочи едно IT2040 120 вата напълно програмируемо с изгреви залези лунно осветление и така нататък.За малко да забравя основновополагащото нещо за осъществяването на проекта а именно Обратната осмоза без която убедих се няма как да мина.И така след сравняване на цени и съветвания с колеги  се спрях на такава с 5+6 степени на филтрация и така осигурих и захранване на дома с качествена вода за пиене.Аквариума ще бъде снабден и с УВ лампа 9 вата която също е налична.Общо взето за сега това е набавената техника,планирано е да има и филтрация с активен въглен и метода на чорапчето.Планираното количество живи камъни е около 10 - 12 килограма както и необходимото количество жив пясък.За подкачваща помпа съм се спрял на sicce syncra 2000  която ще бъде следващата покупка.По отношение на помпите на течение засега разполагам с 2 броя HYDOR corralia 1600 като бъдещите планове са за Vortech MP10.И така споделих проекто начинанието си и искам да ви помоля да се включите със коментари и съвети.На първо време ме интересува какво още трябва да набавя като техника и аксесоари за безпроблемното стартиране на Аквариума.В началото планирам след преминаването на всички фази и цикли да гледам няколко риби мекотели както и SPS и Меки корали.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: МОЯТ РИФОВ АКВАРИУМ/проект/
« Отговор #1 : четвъртък, 29 януари 2015 г., 18:08 ч. »
Този скимър ТМС, как разбра, че е неефективен?! Ползвал съм такъв много преди повечето рифъри да навлязат в хобито и смея да твърдя, че вършеше по- добра работа от магусите.  Той си има доста недостатъци и затова не смятам, че е удачен за съвременната морска акваристика. Делтекът е добър.
Относно УВ-лампата съм писал преди време и бях посочил положителни и отрицателни страни. Има страхотни рифове без и със такива устройства, но повечето към днешна дата са без, и разчитат на добавки, ремувъри, бактериални култури, реактори и др.  Считам, че бъдещето в акваристиката са ЛЕД- осветителните тела, само да се научим да ги управляваме.
Не трябва да забравяме, аквариума е малка затворена система и да не се опитваме да копираме природните условия, както и каквато и техника да използваш, иска грижи и отглеждане. Това, между другото, важи и за всички живи същества.
Успех с начинанието :drinks:!
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #2 : четвъртък, 29 януари 2015 г., 18:14 ч. »
Ами имаше доста спорни мнения по отношение на това че е шумен с малък стълб и оттам неефективно скимиране,може и да вършеше работа но делтека все пак смятам че е по добре като решение.Ув имам не знам дали ще я ползвам, по отношение на реакторите си мисля дали да не взема един за активния въглен за да заменя метода с чорапчето.

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
  • Публикации: 79
  • Нас. място: София
« Отговор #3 : четвъртък, 29 януари 2015 г., 19:27 ч. »
- Браво, че си решил съмпа да е отделно, тепърва ще разбираш, колко правилно е било отказването от схемата 2 в 1.
- Този  модел на Делтек е сериозна работа  :) За моята система, която е почти аналогична като обем и конфигурация, взех SC1355 и ми се струва голям (дават го за 500 л.). От друга страна всеки съветва да отиваш на по-голям отколкото ти трябва скимер, така че ще е интересно как ще е при теб с 1455. 
- Sicce 2000 ще ти е точно, много добра помпа, тиха и безпроблемна,
- Пожелавам ти по-скоро да сложиш вортеците  :) просто няма база за сравнение с Hydor-а.
- LED наистина е бъдещето, макар че за SPS-и все още не може да конкурира Т5-те. Но пък в дългосрочен план е много по-евтино. Ще споделиш как са коралите с него.
- Още доста техника си предвидил, с интерес ще следя как ще се развива системата.
Успех и много да те радва мини океана!  :)

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #4 : вторник, 03 февруари 2015 г., 23:46 ч. »
След почти двуседмично пътуване от Великобритания днес пристигна първата копка в новия проект в една напълно непозната за мен област а именно морската акваристика с прекрасните си цветове.Първата стъпка по стечение на куриерски услуги се оказа лампата която е LED 120 вата с интелигентно управление и активно охлаждане произведена от братския китайски народ а именно IT2040 Programmable LED Aquarium Light ето и малко снимки на въпросното осветително тяло, което е с дължина 40 сантиметра и широчина 20 сантиметра.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : сряда, 04 февруари 2015 г., 00:36 ч. »
Дотук добре! :)

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #6 : сряда, 04 февруари 2015 г., 22:34 ч. »
Стъпка по стъпка напредвам с нещата днес пристигна така наречения бял дроб на системата а именно скимера DELTEC SC1455 който изглежда доста сериозна машина и медиа реактора bubble magus mini100wp.Към наличното оборудване може да добавя и една УВ лампа 9 вата JBL както и 3 пауърхеда HYDOR KORALIA 2 по 1600 л и един 900 литра, които при първа възможност ще бъдат заменени с един vortech mp10.Предстои закупуването на подкачваща помпа sicce synra silent 2000 литра на час.Както и на чилър ако излезе нещо на добра цена като съм се насочил към hailea 200.Моля ви колеги за съвет относно химиите и тестове които трябва да набавя преди старта на системата.Марка и неща които са необходими за безпроблемния старт.Както казах по горе съм решил да стартирам с между 10 и 15 килограма жив камък както и жив пясък от най дребната фракция, бял и розов още не съм решил.

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
« Отговор #7 : четвъртък, 05 февруари 2015 г., 15:05 ч. »
Принципно ще ти трябват тестове за нитрати, фосфати, Ca, Kh, рН. Salifert (Red Sea).  Mg скоро няма да ти трябва.
Сол съм ползвал на Red Sea и на Tropic Marine, и от двете съм доволен. 

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #8 : вторник, 10 февруари 2015 г., 12:13 ч. »
Един въпрос ме тормози тези дни, доста четох из чуждите форуми относно ефекта от озоновия реактор и реших да купя такъв за моя проект,  марката която взех е TMC като може да се регулира количеството подаден озон в акварииума както и времчетраенето на подаването на озона през всеки час по колко да подава.Въпроса ми е опасен ли е за хората живеещи в апартамента този озон който излиза от реактора ако случайно попадни в атмосферата?  Кой е най добрия начин за разтварянето му?Със специален реактор или директно в скимера?Естествено мисля че ще е най добре да бъде поставен на орп контролер.Иначе озонатора е това:http://www.swelluk.com/aquarium/uv-sterilisers-1521/ozonisers-1523/tmc-v2-ozone-generator-249400.html

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 10 февруари 2015 г., 23:09 ч. »
Аз лично се въздържам от слагане на озонатор. За мен потенциалните опасности са много повече от евентуалните плюсове от използването на озон.
Минуси:
- При предозиране рибите си отиват.
- Редокс контролера трябва да е правилно калибриран и често проверяван за да си сигурен в показанията при ползване на озон (за избягване на предозиране).
- Озонът се подава директно на входа на въздуха в скимера. Продължителен директен контакт на озон с ПВЦ пластмаси ги прави крехки и чупливи, т.е. скимера трябва да е предвиден за работа с озон.  Вариант е отделен озон генератор.
- още един допълнителен разход (редокс контрол, озонатор)

Плюсовете от ползване на озон:
- убива патогените
- при пожълтяване на водата третирането с озон я прави кристално чиста.
- разгражда детрита (органиката).
Добре де, но ако си сменяш поне веднъж месечно въглена водата няма как да пожълтее. Детритра го сифонираш при смяна на водата, а ако чак толкова те мъчи добави бактерии, полезно и със сигурност не е опас но  :)

Излишъка на озон в помещението се усеща по неговия характерен мирис. Усещаш ли миризмата му значи концентрация на озон в помещение е опасна за човек.

Има колеги, които ползват озон без проблем и го препоръчват, така че сигурно ще видим и друго мнение. В крайна сметка всеки от нас претегля +/- и решава кое е най-доброто за неговата система  :)

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 11 февруари 2015 г., 00:29 ч. »
озонатора е поръчан и пътува вече ще набавя и редокс контролер, спрял съм се и на озон реактор който е със дървен дифузер и е на един от лидерите в тази сфера иде реч за следното:
http://www.ebay.de/itm/Sander-Abschaumer-Sander-Ozonreaktor-Maxi-Skim-200-/230590676422?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item35b0467dc6

Неактивен Lan

• Активен потребител
  • Публикации: 150
« Отговор #11 : сряда, 11 февруари 2015 г., 10:14 ч. »
...
Минуси:
- При предозиране рибите си отиват.
- Редокс контролера трябва да е правилно калибриран и често проверяван за да си сигурен в показанията при ползване на озон (за избягване на предозиране).
- Озонът се подава директно на входа на въздуха в скимера. Продължителен директен контакт на озон с ПВЦ пластмаси ги прави крехки и чупливи, т.е. скимера трябва да е предвиден за работа с озон.  Вариант е отделен озон генератор.
- още един допълнителен разход (редокс контрол, озонатор)

Само това ли са минусите според вас?
          Озонът е много силен окислител. Попаднал в кръвта при вдишване, той е източник на свободни радикали, които влияят неблагоприятно на организма, състаряват тъканите и имат канцерогенно действие. Вдишаният озон реагира с холестерина и образува неразтворими холестеролни плаки в кръвоносните съдове (атеросклероза). Убива мъжките полови клетки (сперматозоидите) и възпрепятства тяхното производство при всички мъжки животни – включително и човека. Продължителното пребиваване в богата на озон среда води до безплодие. Озонът е токсичен и при високи концентрации е смъртоносен.
          Дали си заслужава да се подлагате на всичко това?... Какво пък – Дарвин в действие...
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
« Отговор #12 : сряда, 11 февруари 2015 г., 12:45 ч. »
озонатора е поръчан и пътува вече ще набавя и редокс контролер, спрял съм се и на озон реактор който е със дървен дифузер и е на един от лидерите в тази сфера иде реч за следното:
http://www.ebay.de/itm/Sander-Abschaumer-Sander-Ozonreaktor-Maxi-Skim-200-/230590676422?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item35b0467dc6

Не си губиш времето  :)  С интерес очаквам да видя всичко в действие.

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 11 февруари 2015 г., 13:01 ч. »
Има още доста неща които искам да набавя и тогава ще поръчам шкяф и стъкло за да може съмпа и шкафа да са съобразени с техниката която трябва да влезе вътре :)

Неактивен iivs

• Активен потребител
« Отговор #14 : сряда, 11 февруари 2015 г., 21:39 ч. »
Такаа и към набавеното до сега добовям два вортека mp10wes тъй като хайдора ми се струва малък пък и важи принципа на мечо пух, то като се замисля с техниката дето съм събрал май мога и бая по голям съд да зараня само дето няма място.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.