Автор Тема: Нано/пико морски бижута  (Прочетено 6692 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
  • Публикации: 161
Нано/пико морски бижута
« : вторник, 05 май 2015 г., 09:55 ч. »
Споделете фаворитите си , които сте срещали в нета от този клас и са ви изкефили.
Моите са:

И темата към него:
http://www.nano-reef.com/topic/296235-3-foot-office-nano-mr-aqua-12-gallon-long-newpics-on-pg-46/

Както и този най-известния на Марсело :
Sumps are for chumps!

Неактивен trex700e

• Активен потребител
Отг: Нано/пико морски бижута
« Отговор #1 : понеделник, 28 декември 2015 г., 12:40 ч. »
Още един отговор на въпроса:
Може ли морски аквариум с канистър и без скимер.
Аз знам доста аквриуми за по десетин хиляди, които не могат и да го доближат този:
(Лично аз това ако го знаех в началото, доверявах се повече на себе си и не робувах на всевъзможни "капацитети", щях да си спестя много разочарования и най-вече средства)

Темата към него:
http://www.nano-reef.com/topic/366969-mikeymikemikes-reef-iwagumi-video-update-reefagumi-seawagumi/

! No longer available
Sumps are for chumps!

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #2 : понеделник, 28 декември 2015 г., 12:51 ч. »
Един скимер не е ли 200 -300 лв от цялата сметка? В смисъл на фона на другото не е кой знае колко скъпо.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #3 : понеделник, 28 декември 2015 г., 13:00 ч. »
Даже и по-малко -за малки аквариуми има скимери по 90 лева, които вършат чудесна работа. Та не може да се каже, че проблема е финансов конкретно за скимера. Проблемите по-скоро са нуждата на съмп, в който да скриеш скимера, шума на скимера. А вече съмпа и прилежащите към него неща са проблем. Това отказва съответно много хора, разполагащи със техниката си от сладководен, да не пробват в нано морските аквариуми, а истината е, че може.
Идеята е, че едно нано и като поддръжка и като изграждане може да стане супер естетично, в рамките на бюджета на един бърз растителен аквариум.
Един качествен нано аквариум със сладкводни скариди (кристъл ред примерно) е същите пари като морски нано.
Имал съм и трите варианта и го казвам с ръка на сърцето.
Цялата сметка не е голяма за непретенциозен риф, друг е въпроса, че много народ сам си я е направил голяма и в бг соленоводното пространство се е наложило като догма това. Та 300 лева ще е цялата сметка на нано плюс камъни с всичко необходимо. На мен много ми се ще повече народ да пробва...
Sumps are for chumps!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #4 : понеделник, 28 декември 2015 г., 13:42 ч. »
Следя темата с интерес.
Знам че всичко е налично интернета, но едва ли ще е излишно да се направи how to.. стъпка по стъпка, с подробна информация (вкл. цени) на български и конкретно тук, във този форум.
Ако има такава тема, моля да ме извините. Но дори и да има, нещо опреснително няма да е излишно.
Приканвам знаещите и можещите да споделят/покажат.
Все ще се запали някой.
Нищо не разбирам от солено, но съм леко скептичен, че за 300 лв ще се вържат нещата. Само горе долу толкова предполагам ще е осветлението.
Тестове, сол поддръжка и т.н. не ги броя, те са консумативи..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #5 : понеделник, 28 декември 2015 г., 14:05 ч. »
Аз в моята тема ще се опитвам да го покажа стъпка по стъпка, но със знанията, които аз имам-те не са никак големи. Дано да стане. Преди съм го правил. Като спомена тестове-аз няма да ползвам поне началните...разчитам на това, че съм имал вече 4 морски аквариума и горе долу мисля че ще се ориентирам, ако нещо не е наред. Колегата dafil го беше направил и с по-малко от 300 лева.
Sumps are for chumps!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #6 : понеделник, 28 декември 2015 г., 14:22 ч. »
Аз визирам, точно това - стъпка по стъпка. С някакви основни базови познания + някой друг линк към източник на по спецефична информация за по любознателните.
Нещо като "вземете такова, сложете го така, направете това" и който се навие, все ще се поразрови тук там. Абе how to... името си го подсказва.
Според мен, след бюджета, основниятпроблем за липсата разпространение на соленото е необходимата база познания. Криво ляво трянва да си най-малкото 1/10 химик  :grin:
Ето ти си имал няколко съда, чаткаш горе долу. Аз, а и много други сме като в небрано лозе.
Пресен пример, дадох на комшията едно сладководно нано, стартирано и горе долу стабилно, един списък с ежедневни грижи.. и си върви супер. Звънят на врата, питат, помагам.
Нещо такова ми се иска да видя и тук. Само дето няма да звъним на врата, а ще пишем тук..
И пак ще кажа, че ако всичко се купува от тотална нула, просто няма да се въже бюджета от 300 лв. Примерно твоето осветление е 1/2 от бюджета, ново такова.  Като казвам няма, изключвам някакви супер-мега изгодни сделки от ebay/продавалник/пазар, които са голяма рядкост.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #7 : събота, 29 октомври 2016 г., 00:45 ч. »
Момчето от горния клип (този, който аквариума му е с канистър) направо вече надминава себе си:
Sumps are for chumps!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #8 : сряда, 02 ноември 2016 г., 15:49 ч. »
Канистъра май не е от най-обикновените. Всъщност преди години всички морски в България бяха с външни филтри и странни скимъри, които бяха върха в технологията и се смяташе, че в тази област няма какво повече да се измисли.
Важно е да не си поставяме бариери, за да се експериментира  :drinks:.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 22 ноември 2016 г., 11:32 ч. »
Канистъра май не е от най-обикновените.

Аз,доколкото проследих темата на момчето ,съвсем обикновен канистър си ползва-Сиче, но го чисти много често , основно заради ватата. След това преминал на съмп (ама много след като е получил желания вид -повече от година) и големи ядове, защото е избрал варианта без преливна колона и дупчене на аквариума.Или ти имаш предвид пълнежите? Иначе да, ползвал е стъклена лили пайп тръба и една друга джаджа-адаптер, която му обира ципата по повърхността на водата.
Колегата е на далавера един вид, че е от Австралия и реално коралите са му "в двора".
Sumps are for chumps!

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #10 : събота, 17 декември 2016 г., 06:56 ч. »
Малко по-различно нано , базирано основно на макро алги. Някои от тях са доста красиви, а подобен тип аквариуми буквални не изискват никаква грижа. Като филтрация няма нищо, освен един уейв мейкър, който обдухва камъните...

Много интересна и подробна тема тук:
http://www.nano-reef.com/featured/_/2016/brad908-r114
Sumps are for chumps!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : сряда, 21 декември 2016 г., 06:03 ч. »