Автор Тема: Помощ за определяне на пол  (Прочетено 4892 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kasl

• Активен потребител
  • Публикации: 98
Помощ за определяне на пол
« : вторник, 01 март 2016 г., 20:43 ч. »
Здравейте,преди година може би ще излъжа за точното време купих 4 скаларии.Една от тях неможа да се адаптира и на втората седмица умря останаха 3 не съм купувал други.Едната обаче порасна 2 пъти повече от другите винаги са били в един аквариум не знам защо така.Та вапроса ми е онзи ден при разходка до един магазин жена ми хареса една черна скалария с големина горе долу като най-голямата която имам и съответно я купих...Като я пуснах в аквариум стана нещо страшмо такава борба не бях виждал.Даже още по устана на черната има бяло вижда се на снимките.Интересно ми стана,че изведнъж този бой спря и сега даже се търсят възможно ли е да са мъжка и женска никога не съм имам чифт не знам по какво да разбера.Също не казвам,че са чифт просто ако някой може да познае пола и на 2-те от снимките аз мисля,че черната е женска другата е мъжка.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
Отг: Помощ за определяне на пол
« Отговор #1 : вторник, 01 март 2016 г., 20:51 ч. »
 Най-сигурния начин за познаване на пола им е да гледаш като полагат яйцата, кой ги полага, кой ги опложда, другото е само предположения по не ясно изразен външни белези.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : сряда, 02 март 2016 г., 05:02 ч. »
Скаларийте нямат изразен Полов диморфизъм. Така, че както ти казва Grey - гледай.

Неактивен St. Anger

• Активен потребител
  • Публикации: 63
  • Нас. място: София
  • St. Anger Round My Neck...
    • st.anger.free.bg
« Отговор #3 : сряда, 02 март 2016 г., 12:27 ч. »
Мъжката има по голямо остро чело издадено напред.При този вид  се случва две женски да се държът като чифт.

Аз мога да се съглася само с второто ти изречение. Имах такъв случай и както е писал Grey по-долу, държаха се като чифт, едната риба чистеше помпата, другата прогонваше останалите риби. След това едната хвърляше хайвер, другата минаваше след нея и вееше с перки, но не ги оплождаше, а изяждаше по 4-5 зърна на минаване. След три опита за размножаване осъзнах, че няма какво да чакам повече от тия две мадами и в последствие ги подарих.
А за първото ти изречение - не съм съгласен. Да, така пише в книгите, едната беше с голямо чело, другата не, но след толкова взиране в челата и устите на рибите се оказа, че колкото и да ми се щеше тази с голямото чело да е мъжка - не беше.   
С две думи - Grey и malomir са ти го написали.
В описанието на вида, както и в други подобни теми в раздела е написано също, че при група скаларии, след време се формират чифтове. Това е първата стъпка и там варианта с двойка женски, които се държат като чифт е минимален. Другото е късмет - дори и да са мъжка и женска - пак не е гаранция, че ще се харесат и ще станат чифт.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.