Привет отново!
След известни перипетии и пълна загуба на поколението, плюс мъжката скалария, успях да си набавя нов зрял мъжки и отново имам излюпен хайвер в общия аквариум. Предварително редуцирах значително броя на обитателите в него, с цел отглеждането на бебетата скаларии да бъде изцяло в общият аквариум.
Аквата е с чист обем около 200л, с обитатели: двойка скаларии, двойка крибензиси, двойка севелии, двойка отоцинклуси, двойка родостомуси, 6 червени неона, 6 черни неона и 1 малък звезден анциструс. Впоследствие ще добавя още родостомуси и неони.
Вчера скалариите положиха хайвер, върху предварително подготвени три изкуствени листа. Капнах 20 капки метиленово синьо, смених 1/3 от водата, добавих нови 40 капки и днес още 20, за всеки случай.
Към сегашният момент, около 28ч след забелязването на хайвера, има 7 побелели зърна. Засилих аерацията на макс още вчера, а днес частично затъмних единият от двата лед прожектори. Имам налично допълнително лед осветление от две диодни ленти, с редуващи се сини и червени диоди, които играят роля на нощно осветление. Снощи изключих основното, с идеята да останат на нощното осветление, но мъжкият започна ловко да си похапва от хайвера. Включих отново основното осветление и веднага спря да му налита.
Бих желал, да сведа до минимум намесата си и да оставя родителите да се справят сами.
Този път, взех артемия на Sera, с добавена сол. Предният път, онази не свърши работа, навярно поради добавената от мен готварска сол, за която четох по-късно, че не е препоръчителна.
Като по-опитни, бихте ли помогнали със съвети и насоки впоследствие?
Предпочитам да не местя малките в друг съд, с надеждата родителите им да са достатъчно грижовни.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
Хубава и спокойна вечер!
П. П. Малко се поразместиха част от растенията, както и не съм чистил стъклата, но считам, че моментът не е подходящ за намеса. Предвид излюпеният хайвер и охраняващи те го като двойка ротвайлери, родители.