Автор Тема: Съжителство със Скаларии  (Прочетено 4376 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kaloyandg

• Регистриран потребител
  • Публикации: 18
Съжителство със Скаларии
« : понеделник, 16 януари 2017 г., 21:16 ч. »
Здравейте, имам 200 л. аквариум с 6 скаларии и два анцитруса, чудех се мога ли да пусна друг вид риба при тях и коя е най-подходяща.Благодаря!

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
Отг: Съжителство със Скаларии
« Отговор #1 : понеделник, 16 януари 2017 г., 23:04 ч. »
Колега, със тетри е класиката. Ако имаш растителност (за да се крият)вземи си червени неони на по-голям размер обаче, защото идват след скалариите и шанса да са вечеря са 50/50. Ако не ти се рискува има и по-големи тетри - орнатус, дискус/ромбоидна тетра, палмер. Не трябва и да са много бързи и големи като Конго или Колумбийска тетра, че плашат мързеливите скаларии.
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен Nixie

• Воден дух на изпитание
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 38
  • Нас. място: гр. София
« Отговор #2 : вторник, 17 януари 2017 г., 13:39 ч. »
Е, хайде сега, чак пък да са мързеливи и плашливи скалариите...

Според мен конгоанската тетра става, като по-едра харцидка. Барбус денисони също добре ще се впише, ако не се държи на обитатели от същия континент.
Възможни по-дребни обитатели, освен изброените от колегата са родостомусите, наностомусите, черен и червен фантом и др. Hyphesobrycon - и. Няма да имате проблем при отг леждане на 27-28С, каквато е препоръчителна за скалариите. ;)

Неактивен kaloyandg

• Регистриран потребител
  • Публикации: 18
« Отговор #3 : вторник, 17 януари 2017 г., 15:38 ч. »
Благодаря

Неактивен Miho1916

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
  • Нас. място: Варна
« Отговор #4 : събота, 19 август 2017 г., 19:22 ч. »
Колега, със тетри е класиката. Ако имаш растителност (за да се крият)вземи си червени неони на по-голям размер обаче, защото идват след скалариите и шанса да са вечеря са 50/50. Ако не ти се рискува има и по-големи тетри - орнатус, дискус/ромбоидна тетра, палмер. Не трябва и да са много бързи и големи като Конго или Колумбийска тетра, че плашат мързеливите скаларии.

Не знам дали е класика , но при ме се получи като филм на ужасите. Пуснах 15 червени неона в 220л при 8 скаларии 2 анциструса и няколко фантомчета , до сутринта нямаше нито един неон.  :crazy:

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 112
« Отговор #5 : събота, 19 август 2017 г., 21:15 ч. »
Здравейте, вземат се заедно малки скаларий със неонки и тогава се гледат заедно, но винаги има фира. Преди време добър човек във форума ми подари възрастни неонки и ги гледах със скаларийте. Те бяха големи и не можеха да ги хапнат, иначе риба която може да глътне друга почти няма да се поколебае да изяде.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #6 : събота, 19 август 2017 г., 23:40 ч. »
 Да добавим и една хубава тетра, която НЕ трябва да се групира със скаларии, защото кълве плавници - Hyphessobrycon eques
Серпа. При скалариите, както и при повечето риби, ако се побира в устата им, рано или късно там ще се озове.  Всичко над размера на червения неон би било в сравнителна безопасност.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.