Автор Тема: Подходящ грунд за Дискуси в растителен аквариум?  (Прочетено 17025 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kasl

• Активен потребител
  • Публикации: 98
Отг: Подходящ грунд за Дискуси в растителен аквариум?
« Отговор #60 : вторник, 30 май 2017 г., 17:06 ч. »
Казах ти аз че този метод кърти :)

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
  • Публикации: 79
« Отговор #61 : понеделник, 05 юни 2017 г., 14:33 ч. »
След седмица, всичко изглеждаше ОК, докато не се прибрах в неделя, сед два дни отсъствие. На един анубиас, няколко буцефаландрии им бяха окапали листата, намерих ги на повърхността. Също любимия ми микрозориум изглежда доста зле, не е така "рошав" и част от листата загниват в основата.

Предполагам това се получав аот пълната смяна на вода и липсата на торене през тази седмица?

Взех торове на Денерле, течни са, с помпичка и добри отзиви в нета, S7 и V30. Първият го дават две пръскания на 100л всяка седмица,  а втория по 2 на 100л на месец. Това е при смяна на вода на две седмици. При седмична смяна дават да се добавя по половин доза при вскяа смяна, но аз смянам два пъти в седмица, та въпросът ми е ако добавям по половин доза при всяка смяна, мога ли да предозирам?
Не искам при толкова мъки пак да се окажа цъфнал с брада...:(

Портчал съм и един течен на Тропика, дават го за малко растения /бавни/ и много риби, без нитрати и фосфати, но още не е пристигнал та за това взех на Денерле, не искам да си загубя растенията след толкова труд.

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #62 : четвъртък, 08 юни 2017 г., 10:39 ч. »
Дойдоха лилитата на Денерле. Много с амалки, не стават за мощни канистри. Иначе са доста красиви, но са з анано аквариуми, с филтри максимум 500-600л/ч.

Като ги монтирах, заради малки яим диаметър, течението стана много силно. Дискусите ги отнесе, дремеха само на дъното, и се ошашкаха като ги хранех, не могат да хванат хранта, само се блъскаха и бягаха.
Може да с еползват в по-голям аквариум, където самия размер ще обере течението, но и тогава няма смисъл от такива дребосъци в голяма аква, самото им предназначение да правят разпределен поток не с еполучава при голяма мощност на струята.

Лилитата са за конектрор 12/16, като вътрешняи диаметър при коляното е още по-малък, около 10мм. Може да се сложат и на тръба 16/22, но ефекта ще е никакъв заради малкия вътрешен диаметър.

при мен, най-добре с еполучава като махна самите лилита на Ехеим, но оставя зелените им накрайници. Формата им и стопера в тях, който ограничава струята, се оказаха най-подходящи за размера на аквата ми. Хем потока е достатъчно силен и върти водата добре, хем не е прекален и прави центрофуга вътре, нито вкарва балончета.  А и не се виждат чак толкова, трябва да се наведеш за да ги забележиш.

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #63 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 09:51 ч. »
За архива, смятам интервенцията със замяната на грунда за много успешна. От както съм го сменил, водата е кристална, грунда изглежда чист, дори и като го разбутам се вдигат само много дребни частици, които бързо се изчистват. Като цяло и изглежда много по-добре.

Ето няколко снимки, с не добро качество, но поне става ясно как се е получило. Имам само едно-две места, където смятам да сложа още някое растение, но без да претрупвам.
За протокола, не дръжте микрозориуми и буцефаландри повече от 1-2 минути в раствор на белина, повреждат се. Микрозориумите особенно не потапяйте ризомата и корените въобще, само листата. Наложи се да заменя повечето. От три големи стръка, само единия се възстановява, другите два ги извърлих. Най ме е яд за буцефаландрите, бяха станали много красиви. Анубиасите нищо им няма и 10мин да стоят.

И нещо малко тъжно, но любопитно. Един родостомус вчера, някак си е успял да се натика в чекера за СО2, как е успял, не знам, но там си и умрял, забелязах чак като сменях водата вечертта. Не предполагах, че е възможно...хубава рибка беше.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 418
« Отговор #64 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 11:18 ч. »
Колега това камерка ли е в дясно в аквариума? За какво я използавш ?

Иначе браво за техниката и и аквариума , който си направил !

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
« Отговор #65 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 11:33 ч. »
Не е камера, термометър е, много сполучлив и точен. Иначе и камера ще си взема, но по-нататък, след обстойно проучване, като дойде време за отпуска.

Благодаря за оценката...:)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.