Автор Тема: Съвети за хищни риби - нещо такова...  (Прочетено 68835 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен dndechev

• Активен потребител
  • Публикации: 792
  • Нас. място: Русе
Отг: Съвети за хищни риби - нещо такова...
« Отговор #1140 : вторник, 29 януари 2019 г., 20:50 ч. »
Радвам се, че ви харесват моите каракуди.  :D
Аз също не бях активен доста време. Няма как ангажименти, но на рибите си им слугувам.....както винаги. На мен също не ми се махат, но блъсканията е голяма с такива риби. Преди да увелича филтрацията беше филм....голям филм. Бях стигнал до сериозни смени на вода (40-50%) през ден...най-много през два. Филтрите трупаха органика буквално за часове.
Сега вече е добре, но зад аквариума, в другата стая има един тон вода още. И все пак, като порастнат още.......незнам какво ме чака. Никак не са лесни за гледане, но са ми слабост и ще се мъча до край.
В големия аквариум са 9 цихли, 2 женски ската и 3 гибицепса. Единият е огромен. Лятото го вадих и рулетката показа 49см. Сега видимо е по-голям. Мъжкия скат го занесох в София при един познат. Доста време го гледах отделно. Надявах се, че когато разликата в размера с женските стане осезаема да се получи. Уви нищо такова.....голям дивак.....къса парчета от мантията им и цялата вода става в кръв. Сега в неговия аквариум имам 2 бебета скатчета.Не издържах да го гледам празен, а го мислех за карантинен да бъде.
От лятото се мъча да отглеждам и две костенурки Матамата. Пак приключение. Само живи рибки искат и нищо друго.

Неактивен uji

• Активен потребител
  • Публикации: 483
« Отговор #1141 : сряда, 30 януари 2019 г., 07:16 ч. »
С костенурките определено ме изненада!!!
В даден момент е ясно, че ще се наложи да вадиш риби /то в нашето хоби все обем не стига/, но мисля че можеш да изчакаш още известно време, щом си закрепил и филтрацията. По-нататък просто си остави най-добрите индивиди, другите в Дунава :D. Всъщност незнам каква ти е идеята, периодично да махаш по една риба или цяла група.....
Относно мъжкия Скат не е трябвало да бързаш, според мен е въпрос на възраст това им агресивно поведение. Моят февруари ще стане на две години и сега е в тийнейджърска възраст, така да се каже. Просто за да стане "кавалер" му трябва още време - но може и да греша. От друга страна ако не се получат работите, имахме опция да ги разменим. Бебетата какъв пол са?
Дай повече инфо /ако е възможно/ с какво храниш Цихлите и Скатовете :drinks:

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #1142 : петък, 01 февруари 2019 г., 14:54 ч. »
Нямам конкретна концепция за намаляването на броя им. Аз вече на два пъти давам на познати, но нищо хубаво не произтича от това. Други цихли, освен тези при мен, в Русе няма. Смятам, че ме разбираш правилно. От 14 бр стартово сега са 9. Просто мисля да си оставя 5-6 цихли най-много. В този обем (около 3000 л вода, но дисплей 1800) мисля е оптимално. Сега храня рядко и оскъдно като количество. Това с цел добра хигиена, но за рибите не е много добре. Особенно за скатовете. Те са вечно гладни и ядат супер малко, защото цихлите са като стрели, а количеството храна е константно. Някой път се случва вобще да не стигне до тях, но нямам повече размразена риба и остават да чакат следващо хранене. И при положение, че храня през ден, че и през два някой път. Сметни сам кога ще е следващият опит за вечеря. Въпреки това не се притеснявам. Растат доволно добре. Женските нямат година и вече са около 40 см диска. А ги взех супер рехави.....чак прозрачни с размер 7-8 см диск. Даже не вярвах, че ще ги отгледам. Основно храната им е филе от тилапия. Най чисто и лесно е с нея. Никакви дребни рибки (цаци, щпроти, салаки и др. такива) не давам. Когато бяха по-малки им давах и скариди и миди, но сега вече не давам. Сигурно е ясно защо. Количествата изядена храна не са малки.
Малките скатчета и те са женски и се съмнявам дали ще взема мъжки отново. Нямам амбиции да ги развъждам....пък и какво ще ги правя после. Нали знаеш за хобито......ти си го казвал......в него само се вкарва, а не се изкарва. Даже си позволявам (без твое разрешение) да те цитирам тук/там.  :drinks:
Поздрави !

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #1143 : петък, 01 февруари 2019 г., 20:21 ч. »
Снимка на част от аквариума  ;)

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #1144 : петък, 01 февруари 2019 г., 23:32 ч. »
Страхотни риби,типичната тимирутеста муцуна на Цихлите много ме кефи,но Анцитруса отзаде ми събра очите....май е петнаистина санта,а :clapping:

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #1145 : събота, 02 февруари 2019 г., 12:11 ч. »
 :) Млад гибицепс албино е. Не съм сигурен за размера, но със сигурност е над 15см. Бяха 4 броя, но преди празниците махнах двата по-дребни. Достраша ме да не ги хапнат. Тогава махнах и 2 панака. Супер красиви животни, но страшно цапат. Така пиляха корените, че не е истина. Ватата във филтрите се затлачваше за часове. Дилемата беше или корените или панаците. И при положение, че друга декорация освен корените нямам, остана да се разделя със сомовете.  :drinks:

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #1146 : събота, 02 февруари 2019 г., 14:07 ч. »
Много як аквариум.Малко приличат на костури :D

Неактивен Vaseto77

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #1147 : петък, 24 май 2019 г., 19:01 ч. »
Здравейте, исках да помоля за съвет.Имам малки цихли 12-13см , едната хвана някаква болест на хрилете -gill flukes (поне аз така мисля).Излекувах я с Polyguard на Seachem, но след месец пак се започна.Четох ,че тези паразити оставят яйца ,които явно лекарството не може да убие.Та въпроса ми е как да разкарам тези яйца?

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #1148 : събота, 25 май 2019 г., 12:35 ч. »
Не съм се сблъсквал с хрилни паразити, но си мисля, че е както при другите подобни. Когато съм лекувал стомашни паразити (успешно) никога не съм спазвал описания срок на лечение. Мисълта ми е, че съм третирал поне два пъти по-дълго от предписанията. Тази пролет се борих с хексамита и слагах Метранидазол 25 дена без прекъсване (при положение, че из нета препоръчват 5-6-7 и т.н. дни). Точно с идеята за яйца или новоизлюпени паразити. От опит знам (за себе си, не го препоръчвам), че с по-къси срокове всичко се повтаря и то скоро.
Пак казвам с хрилни паразити не съм си имал работа и всичко написано е за вътрешни, но си мисля, че принципно е същото. Само един път имах съмнения за хрилни паразити, но предпочетох да махна рибата отколкото да третирам целия аквариум.
Поздрави !

Неактивен Vaseto77

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #1149 : събота, 25 май 2019 г., 21:15 ч. »
Благодаря за съвета , ще третирам  по-дълго на собствен риск.
П.С:Невероятни цихли.Какъв вид са?

Неактивен dndechev

• Активен потребител
« Отговор #1150 : неделя, 26 май 2019 г., 19:52 ч. »
Цихлите са Оцеларис или Моноколус. В момента са по-малко на брой и са доста по-добре оцветени.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.