Автор Тема: Проблем с аквариума  (Прочетено 314 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Tiara

• Регистриран потребител
  • Публикации: 6
Проблем с аквариума
« : понеделник, 03 юли 2023 г., 14:27 ч. »
Здравейте, от 10тина дни имам проблем с аквариума. Данни за аквариума:
Серия RS 600-B (70 л.) с вграден филтър. В него има 7 родостомуса, 5 барбуса пентазона (3 женски и 2 мъжки), 2 вишневи барбуса (2 женски) и един малък анциструс.
Всички рибки (без анциструса) са горе-долу на година и до сега е нямало проблем. Параметрите на водата са на ниво, меря ги редовно.

Преди 10 дни забелязах, че единият мъжки барбус не се храни, апатичен е и стои скрит, забелязах, че гръбната перка е някак накъсана. След консулттация започнах лечение с Omnipur A. На втория ден от лечението барбусът почина. На четвъртия- и другият мъжки барбус почина, като и при него забелязах леко закъсване на перките, но нищо друго. Най-странното е , че на същия ден почина и единият женски вишнев барбус (без никакви външни белези или промяна в поведението. До последно си се хранеше, плуваше и беше добре. На седмия ден от лечението, след 25% смяна на водата, почина и анциструса, отново без промяна в поведението или външния вид.
Родостомусите, пък, са си супер активни, с червени муцунки, сякаш тях не ги бърка.

Днес отидох до един зоомагазин и ми препоръчаха Bactopur Direct, понеже явно Омнипура не върши работа в конкретния случай.

Бих искала да попитам каква може да е причината? До сега не е имало такива проблеми и така от "нищото" се появиха...

Неактивен Lightning_boy

• Активен потребител
  • Публикации: 34
Отг: Проблем с аквариума
« Отговор #1 : понеделник, 03 юли 2023 г., 15:45 ч. »
"След консултация, започнах лечение" Какво те консултираха?
Причини за смърта много.
За да ги имаш от година тези риби, значи се справяш добре с гледането им. Някакви скорошни промени в аквариума? Внасяне на нещо? Пипане на водата с мръсни ръце?
На мен ми прилича на инфекция, паразит някакъв, въпроса е защо родостомусите не са загинали. Може и да е въпрос на време. Гнието на перките е знак за кофти вода... но не е задължително.

Неактивен Tiara

• Регистриран потребител
  • Публикации: 6
Отг: Проблем с аквариума
« Отговор #2 : понеделник, 03 юли 2023 г., 15:55 ч. »
"След консултация, започнах лечение" Какво те консултираха?
Причини за смърта много.
За да ги имаш от година тези риби, значи се справяш добре с гледането им. Някакви скорошни промени в аквариума? Внасяне на нещо? Пипане на водата с мръсни ръце?
На мен ми прилича на инфекция, паразит някакъв, въпроса е защо родостомусите не са загинали. Може и да е въпрос на време. Гнието на перките е знак за кофти вода... но не е задължително.

Ами в магазина ми казаха именно това, че най-вероятно е нещо внесено отвън (дали е паразит или бактерия,не се знае, и те не могат да кажат с точност), но как е станало, нямам идея. Ами нищо ново не е внасяно скоро, за последно анциструса преди четири месеца. Според мен може от стрес да е паднал имунитета на барбусите и да са лепнали нещо, но както казах, нищо не е променяно. Но нямам обяснение за вишневия барбус и анциструса, понеже те винаги са си били спокойни, плуваха си активно, не са се крили...няма как да е от стрес. Нямам идея вече... Факт е, че Omnipur не помогна, дано сега с Bactopur овладея нещата.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.