Автор Тема: Neolamprologus brichardi  (Прочетено 2254 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
  • Публикации: 99
  • Нас. място: Пазарджик
Neolamprologus brichardi
« : петък, 30 октомври 2009 г., 14:56 ч. »
От близо една година отглеждам в 160л. аквариум брихардита.За тази близо една година вече четвърто брихарди изкача от аквариума.Три от случаите бяха фатални,но единия от тях се намесих навреме.Мисля си,че четох в чуждестранен сайт,че е възможно такова поведение,но не съм на 100% сигурен.Не помня и кой беше сайта.Ако и някой друг има подобни впечатления за тези риби нека да сподели.Ако е нещо нормално за тези риби си мисля,че ще е добре да се знае и за това им поведение.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Neolamprologus brichardi
« Отговор #1 : петък, 30 октомври 2009 г., 15:03 ч. »
Колко са големи брихардитата? Колко от тях отглеждаш в един аквариум? Други риби има ли? Укрития достатъчно?

Ето тук говорят за изскачане от аквариума:
http://www.aquahobby.com/gallery/e_brichardin.php

Все пак не мисля, че става дума за някаква черта от поведението им. Когато гледах преди време, не се е случвало подобно нещо. Тогава и аквариумът ми беше покрит с плътен капак, де.
Защо не помислиш и ти за едно капаче?

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Geri

• Активен потребител
  • Публикации: 800
  • Нас. място: Несебър
« Отговор #2 : петък, 30 октомври 2009 г., 15:21 ч. »
Здравей  :)
Аз ги гледам малко повече от година и досега не се е скучвало подобно нещо. Попринцип са в долната и средната част на аквариума и рядко се качват в горната.(височината му е 65см)
Бях чела в един коментар на чуждестранен сайт, че... "...брихарди е известен скачач, ако аквариума не е покрит определено ще намериш риба на пода..."
Незнам, моя е покрит, вероятно затова.
Поздрави!
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
« Отговор #3 : петък, 30 октомври 2009 г., 17:26 ч. »
Брихардитата ми са около 7-8см,а когато ги взех през декември 2008 бяха около 2см.Бяха по-дребни и от мултифасциатосите,когато ги взех и с тях си ги отглеждам.Мултитата са 3 на брой.Мисля,че има достатъчно укрития.До снощи бяха 3 брихардита с 3 мултифасциатуси.Рибата,която е изкочила снощи беше женската от образувалия се чифт.Според мен поне е женската,защото беше по-дребничка и се ровеше по-често из камъните,докато другата е по едра и обикаляше и гонеше натрапниците от териториятаим.Просто исках да знам,дали  това е черта от поведението им.Иначе аквариума ми е с размери 100/40/40.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : петък, 30 октомври 2009 г., 17:37 ч. »
Аквариумът им е достатъчен като обем, а ако някой ще пострада в него, това са мултифасциатусите, а не брихардитата.

Аз лично не знам скачането да е типично за тях, но може да се е случило всичко - от това някой да е подгонил женската и тя да е искала да избяга до това да се е опитвала да хване нещо, което е видяла на повърхността. Затова винаги се грижа аквариумите ми да са добре "затапени". Пазя си грижливо ето това, за да ми нампомня защо:

* IMG_5652.jpg (94.9 kB. 800x405 - видян 454 пъти.)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 30 октомври 2009 г., 17:52 ч. »
Но изкачането от аквариума се случва през нощта,когато лампите са изгасени.Поне за две от рибите съм сигурен,че тогава са изкочили.През нощта рибите нали спят(почиват)?Вече ще се старая винаги да е закрит аквариума.

Неактивен demetra

• Активен потребител
  • Публикации: 172
  • Нас. място: Варна
« Отговор #6 : петък, 30 октомври 2009 г., 19:32 ч. »
Ще използвам темата да запитам:
Искам да си взема 4-5-6 брихардита, защото в момента имам само бели, ако някой има за даване различни от белите може да пише и да се разберем.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.