През април 2007-ма "отскочих" за малко до Испания. Разгледах Мадрид и Толедо. Тогава пуснах фоторепортажче с няколко подбрани снимки, но днес по изрична молба на някои хора реших да го допълня, разширя и пусна отново, само леко поотупано от праха.
Отначало се чудех дали да не ви покажа снимки на красивата архитектура на Мадрид, като ето тази:
А може би нещо по-съвременно като наклонените кули, които са доста впечатляващи:
Или пък гарата Атоха и мемориала на загиналите там в териристичния акт през 2003-та: 
А може би Плаза Майор, централният площад на Мадрид, много приятно място с кафенета и страхотна атмосфера: 
А излишна ли щеше да е една не много добра нощна снимка на новостроящите се най-високи сгради в Европа:
Или две снимчици на символа на Мадрид, мечката и ягодовото дърво (не ме питайте какво е това ягодово дърво, хората си държат на този превод): 
Интересни бяха и фонтаните, извиращи директно от тротоара:
После реших, че такива снимки, а и много по-добри, може да види всеки, стига да знае как да напише Madrid в търсачката на Google за изображения. Тогава какво? Да ви покажа себе си пред наклонените кули:
Или пред стадион Сантяго Бернабеу:
А може би на фона на панорамата на Толедо:
Но и това не е подходящо - кой ли ще иска да гледа брадатата ми мутра в крайна сметка.
Забелязах обаче, че и други се снимат, макар и да не бяха точно испанци. Няма да играем на "Познай флага", корейци са:
Може би все пак няма да е зле да споделя снимки на местните хора? Те живеят ето така (e, поне някои от тях):
А други така:
Трети пък са дори по-мургави и протестират по-активно:
За какво протестират, ще се сетите по флага - този е палестинския. Имаше и още от тях:
Всички знаем, че испанците са мургавки, но някои са ДОСТА черни:
Хората знаят как да почиват:

А също и как да работят:

Сблъсках се и с други интересни гледки. Едната беше на Пуерта дел Сол, а другата - на Плаза Майор:

Кампания за по-разумно шофиране сигурно, но ако ти трябва такова нещо, за да те стресне, то мозъкът ти сигурно е толкова плитък, че още при следващото сядане на волана ще ти е излетяло от главата... Съмнителен ефект ще има според мен.
Разбрах, че графитите са си графити и там, а боклукът си смърди:

Натъкнах се и на магазин за... пружини. Ето част от витрината му:

Търговийката вървеше с пълна сила и другаде:

Някои хора пък затъваха в проблеми (както навсякъде по света, ако караш голф):

Чистачи имаше навсякъде, но някак трудно смогваха - мръсни улици, мръсни хора, мръсни заведения, в които клиентите си хвърлят боклуците направо на пода и ги сбутват до бара ето така:

В Толедо по склоновете на речната долина пък доста живописно си расте някакъв бодлив братовчед на алоето:

Заведоха ме и да погледам фламенко:

Отдалеч добре, но отблизо беше малко по-страшно:

И дори още по-страшно:

Всъщност имаше и симпатични гледки във фламенко бара:

И дори още по-симпатични:

Все пак реших да снимам някое красиво дърво, пък дано спя без кошмари. Ами и дърветата им едни...

Като ми омръзна от чепати пънове, минах на патки. Поне са испански патки, макар да не им личи много:

Каквото и да си говорим, красивото си е красиво. Сглобих си една 180 градусова панорама на Толедо, за да я споделя с вас:

Накрая все пак установих, че Испания започва и свършва със Сервантес, Дон Кихот и Санчо Панса, макар самите испанци отдавна да са забравили посланието.

И те като Дон Кихот си мислят, че светът живее, за да гледа техните геройства и да учи забравения им език. Само дето мотивите им не са толкова благородни.

Това е в общи линии. Записах още една държава в "колекцията" на посетените. Колкото повече пътувам, толкова повече си ми харесва у нас. В Испания разбрах едно - ние не сме най-мърлявото, мързеливо и глупаво племе в Европа, както си мислех преди. Испанците изместиха убедително италианците от челното място в личната ми класация за най-глупав народ в Европа. ;D Като понаучат английски, може и да се опитат да ме убедят в противното. Но дотогава ще са ми еднолични лидери далеч пред всички останали.
В крайна сметка си хванах самолетчето от мадридското летище и обратно у дома, за да ви показвам снимки: