Ред е и на танганийците - тази седмица ще прескоча от Малави на Танганайка и ще ви представя една не много популярна, но доста интересна рибка, Telmatochromis vittatus:
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=301На теория това трябва да е рибка, обитаваща черупки от охлюви. На практика обаче установих, че предпочитат добре закътани дупки между камъните и обръщат съвсем малко внимание на охлюви - в началото ги оглежда, проучват, женската влиза вътре, след което отново се връща при любимите камъни.
Когато ги взех преди време, успях да ги развъдя съвсем неочаквано и нецеленасочено - бях ги оставил при трофеусите, без охлюви и без желание да се занимавам с тях, когато при едно вадене на камък, за да гоня трофеуси за "тръскане" видях, че женската е заклещена на сухо в една пещера във варовика (тогава бях с бели варовикови камъни). Оказа се, че освен женската, в дупката има 20-тина ситни дребосъчета...
Тези рибки са много чувствителни към нивото на нитрити и по-късно два от четирите ми телматохромиса (сред които тази женска) умряха в следствие на скорошните ми проблеми с филтрацията. Остават ми две рибета (мъжко и женско), които се чудя дали да не отделя в самостоятелен аквариум и да видя дали няма пак да извадя някое поколение, защото в момента май на практика ги няма в хобито у нас.