Автор Тема: Макро, микро елементи и тн.  (Прочетено 15861 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Ilianidis

• Активен потребител
  • Публикации: 71
Отг: Макро, микро елементи и тн.
« Отговор #15 : понеделник, 22 ноември 2010 г., 13:46 ч. »
Ники, разтвор на калциев хлорид дихидрат във вода дава pH 4,5-6,5.Оттук ти пада пх-то.А защо не пробваш с варното мляко,хем подобрява кх,хем стабилизира пх с буферната система на карбонатите в последствие.Още което ми идва наум е химическата формула и тегловните количества на отделните елементи по периодичната таблица.С калциев хлорид дихидрат вкарваш много а получаваш малко калции ,а с хидроокиса ефекта мисля е по-голям.Ако имаш съответно пък високо пх ще е добре да се добави хлорида,защото високото пх дава превес на карбонатите пред бикарбонатите и може да имаш отлагане на полече варовик-  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karbonatsystem_Meerwasser_de.svg
Аз съм ЗА DIY добавките,можем да правим каквото си поискаме стига да сме наясно с крайния резултат.Рифаджии по цял свят си бъркат манджи,дори тъпите мангизлии хамериканците.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
  • Нас. място: София
« Отговор #16 : понеделник, 22 ноември 2010 г., 16:30 ч. »
Не съм го отписал, но за по-натам го мисля. Или калквасера на аква-медик или калциев реактор. Но до тогава ми се щеше нещо по-просто и евтино като конструкция да измисля.
А я кажи (или и друг ако знае де :) ) колко горе долу като наситен разтвор разтвор на калквасер отива на седмица? На литър вода (или 450 л. тотал в моя случай). Знам, че зависи от населението на аквариума. Но все пак в някакви граници. Сега имам 3-4 малки коралчета - меки и LPS един.
Изпарението ми в момента е около 25 л. на седмица.

ПП. За калквасер или калциев реактор по-сериозно бих мислил когато вече е напълнен аквариума "до горе" с корали и знам точния разход. За това до тогава предпочитам да карам с ръчни добавки.
Идеята ми беше сега да инвестирам в една 3-канална помпа (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200531256508&ssPageName=STRK:MEWAX:IT или http://cgi.ebay.com/BUBBLE-MAGUS-BM-T01-TRIPLE-DOSING-PUMP-REEF-AQUARIUM-/180586776888?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a0bcf8938), с която да добавям калции, алкалност и магнезии, а после да ми остане за добавяне на трейс елементи например.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #17 : петък, 26 ноември 2010 г., 16:41 ч. »
Извинявам се, че пиша в чужда тема, но е по темата.
Кои са необходимите микроелементи, които следва да се добавят?
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #18 : петък, 26 ноември 2010 г., 17:44 ч. »
Това са широк спектър от елементи, които в аквариума се изчерпват сравнително бързо. Някои от тях играят роля на катализатори, други роля на инхибитори, а трети просто участват в изграждането на тъканите на обитателите.
Всеки производител на консумативи за морската акваристика е разработил свои системи от добавки. Чрез тези комплекси в подходящи съединения и йони се добавят жизненоважните - Sr, Ba, Co, Mn, Zn, Ni, J, F, Cr и много други.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
« Отговор #19 : петък, 26 ноември 2010 г., 20:57 ч. »
Всъщност питах за самия спектър... колко трябва да е широк... но като гледам, май ще си взема и аз на JBL трикомпонентните микроелементи... Ширината там изглежда най-голяма  :D
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #20 : събота, 27 ноември 2010 г., 21:54 ч. »
Тези производители са вложили доста в създаването и разработката на продуктите за морската акваристика.
Ако средно интелигентен човек си постави за цел да си забърка всичко сам, може би ще успее, защото всички необходими съставки се изнамират по един или друг начин.
Лично аз не смятам да преоткривам  :pleasantry: топлата вода. Има хора, които са го направили вместо мен, затова се старая да върша своята работа, до колкото ми се отдава   8). Не мисля, че имам време и пари за губене, а и в аквариумите не отглеждам опитни мишки.
Несъмнено всеки прави своя избор  :dontknow:.
 :umnik: Запомнете:
Успеха не се дължи на случайности, а на причина и следствие  :grin:.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
« Отговор #21 : неделя, 28 ноември 2010 г., 12:31 ч. »
Благодаря. Всъщност въпроса ми беше коя марка да избера, като се ориентирам за целта по съдържанието, но го зададох неправилно. Нямам никакво намерение да забърквам нищо сам. На JBL спектъра изглежда най-голям... но пък на другите фирми стронция и йода например се продават отделно, не под името "микроелементи".
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #22 : неделя, 28 ноември 2010 г., 13:06 ч. »
Наистина JBL ми вършат отлична работа, но съм ползвал и други, които са също многодобри.
В зоопарка се добавя гамата на  JBL и резултата е на лице  :ok:.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
  • Публикации: 161
« Отговор #23 : сряда, 22 март 2017 г., 21:10 ч. »
Малко за Калквасер метода или "Какво баба ви никога не ви е казвала за гасената вар" от великия Ранди Холмс  :D Не е нещо ново, но и линкът е насока към сайта на Ранди, пълен с много полезна информация:
http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.php
Sumps are for chumps!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.