Boromi, изказването на Ники си е достатъчно акваристично. Така наречените биостартери или препаратите, уж съдържащи бактерии, не вършат практически никаква работа, дори лично аз смятам, че съдържат погрешни щамове бактерии, които нямат отношение към окислението на амоняк и нитрити. Водих кореспонденция с няколко фирми по повод ето тази публикация:
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=42&id=93
Резултатът беше пълно мълчание от повечето, на които писах и уклончиви отговори от едва две от тях. Списъкът с фирми, които избрах, включваше всички, за които намерих информация, че продават биостартери на нашия пазар.
Личният ми опит подкрепя на 100% твърдението на Ники - ползвал съм биостартери на Сера и Тетра и не мисля, че ускоряват и с час дори формирането на азотен цикъл в аквариума.
От препарати за абсорбиране на хлор и тежки метали има повече смисъл.
Алгицидите от своя страна са абсолютно противопоказани в акваристиката - те са като проходилката за бебетата. Без тях акваристът може и да падне един-два пъти, но в крайна сметка ще се научи да контролира водораслите чрез контрол върху необходимите им условия и вещества. С алгицид/проходилка само се отлага неизбежното.
А фирмите (именно фирмите, а не хората) се "занимават" да разработват препарачета първо и преди всичко за два вземат парите на хората и чак след това (евентуално) за да имат тези препарати някакъв ефект. Не всичко е маркетинг в тоя живот, но в акваристиката 90% е.
Ето едно смислено мнение...
Всеки говори за ненужните препарати, но никой не се сети да даде полезни линкове за начинаещи.
Също така видях и температури от сорта на 21-25, а човека гледам хелери е имал?! Кратун нищо лично, но хелера иска температура минимум 25°!?!
Неможе човек да иска да има перфектния аквариум без да има елементарните познания за него както и за животните и техните изисквания...
Колегата скоти ясно го каза, че преди нямаше такива препарати а рибите живееха дори по-добре от сега,
едвали грешката е от недостиг на препарати... За тези, които тепърва започват да се занимават единсвеното решение е
да отделят един ден и да почетат основните неща, големина на аквариум според това какво ще се гледа вътре, азотен цикъл, осветление, химия и тнт...
Това е единственото облекчение на начинаещия.