Автор Тема: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.  (Прочетено 27733 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Пол: Мъж
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #30 : понеделник, 11 октомври 2010 г., 12:53 ч. »
Вярно е, че дрождите се нуждаят от кислород за да живеят и да консумират захарта. Винаги съм добавял суха хлебна мая, когато съм използвал такава система за СО2 (предимно прахообразната д-р Йоткер) и не съм имал проблем с началото на ферментацията. В зависимост от стайната температура, започва до около 30 - 50 минути от зареждането на бутилката и продължава около 14 дни. През първите 7 дни е доста по-бурна, а към края е значително по-слаба.
Проблемите на дрождите са свързани с увеличаващата се концентрация на алкохол в сместа и не толкова с липсващия кислород. Алкохолът при определени нива започва да консервира разтвора, което води до измирането на дрождите и процеса спира до това положение. Дозировката на захарта е важна до толкова, че накрая да не остане неизконсумирана захар, което ще е преразход за системата. Това се случва и при ферментацията на винената шира и не се препоръчва концентрацията на захар в нея да надхвърли 23 единици.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен nihi79

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 234
  • Нас. място: гр.София
  • Пол: Мъж
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #31 : понеделник, 11 октомври 2010 г., 16:22 ч. »
        За да запоне маята да работи е добре да се сложи леко топла вода с брашно и малко захар.

 А каква роля играе брашното?

Неактивен ssdimitar

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 13
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #32 : понеделник, 11 октомври 2010 г., 17:44 ч. »
     Мммм да каква роля играе брашното  :hmm: Никъде не съм прочел, че е  необходимо, но явно има някакви захари, които повече се харесват на дрождите.Моята система  без брашно не тръгна 24  часа.Това лесно може да се пробва дали има значение или няма.Щом всички слагат само захар значи не е фатално без брашно, но при мен има разлика.Знам,че без захар брашното втасва по бързо, от колкото с повече захар, значи брашното съдържа някакви вкусутии за дрождите.
        Кислорода не е фатален за дрождите, но, чрез него се размножават и не отделят алкохол, а при липсата му отделят алкохол и со2.Затова и виното след протакане засилва ферментацията, но, ако се проточва всеки ден накрая ще стане вода. Затова и брашното го пресяват 3 пъти за да се обогати с кислород.Опитайте първо и после кажете резултата. Добре е да се има в предвид, че за размножаването им е необходим кислород, а за производството на со2 пречи
         C6H12O6= 2 C2H5OH+ CO2+ 117 kJ. това е ферментацията и за протичането и няма нужда от кислород.
           Така, като сме си дошли на думата и да кажа, че под всички листа на растенията ми има мехурчета, а от някои места излизат непрекъснато, като от спукана тръба - само, че много малки.Това стана, като пуснах бутилката.Растеж още не виждам, кой знае какъв.
         

Неактивен nihi79

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 234
  • Нас. място: гр.София
  • Пол: Мъж
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #33 : понеделник, 11 октомври 2010 г., 23:20 ч. »
Ще си позволя да кажа ,че твърдостта на водата оказва влиание на ферментацията.Личните ми наблюдения със софийска вода (при различни температури 19-30 градуса)са ,че без добавяне на сода бикарбонат процеса на ферментация продължава между 1 до 4 дни.Практиката ме научи да слагам по щипка (на око) сода и нещата си идват на място ,така сместа е изкарвала и 3 седмици.
 Мисля че това вече е писано но да се направя и аз на умник,вместо 1 бутилка от 2л. аз ползвам 2*1л. като едната седмица зареждам едната бутилка а другата седмица другата.Така горе долу :wink1: се избягват големите колебания на количеството СО2.
 
Kratun при теб водата е твърда нали?

Неактивен Kratun

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Пол: Мъж
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #34 : понеделник, 11 октомври 2010 г., 23:56 ч. »
Ще си позволя да кажа ,че твърдостта на водата оказва влиание на ферментацията.Личните ми наблюдения със софийска вода (при различни температури 19-30 градуса)са ,че без добавяне на сода бикарбонат процеса на ферментация продължава между 1 до 4 дни.Практиката ме научи да слагам по щипка (на око) сода и нещата си идват на място ,така сместа е изкарвала и 3 седмици.
 Мисля че това вече е писано но да се направя и аз на умник,вместо 1 бутилка от 2л. аз ползвам 2*1л. като едната седмица зареждам едната бутилка а другата седмица другата.Така горе долу :wink1: се избягват големите колебания на количеството СО2.
 
Kratun при теб водата е твърда нали?


Nihi79, вчера измерих невероятните за мен Kh-21. Изобщо не си правя труда да меря Gh. При толкова висока карбонатна твърдост, мога да доливам концентрирана сярна киселина и няма да има голям ефект.
Никога не съм мерил карбонатна твърдост в сладководните аквариуми, които имах. Започнах с тестовете покрай соленоводния. Добрата новина е, че след системата на JBL - Osmose 120 - имам карбонатна твърдост 1, а Ph e под 7,4 (тоест извън рамките на теста). Нямам представа колко вода ще може да бъде обработена с тази система, но се надявам да е повечко, предвид показателите на водата.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен nihi79

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 234
  • Нас. място: гр.София
  • Пол: Мъж
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #35 : вторник, 12 октомври 2010 г., 07:18 ч. »
Nihi79, вчера измерих невероятните за мен Kh-21.

 За това предполагам не си имал проблеми със започването на ферментацията. :)

Неактивен TiL

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 65
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #36 : сряда, 18 април 2012 г., 22:47 ч. »
ДА споделя малко личен опит и да питам за 1-2 неща :) Преди месец два си бях направи тази система за СО2 и бълбукаше доста. Ползвах камъче за въздух за да пуща малки балончета. Аквариума в който е пуснах беше 10литров със 3 стръка валиснерия. Всичко беше добре, докато един ден не намерих бутилката паднала на земята, а водата на аквариума беше с бял цвят и вонеше на джибра  :crazy: Та внимавайте много да не ви се наклонят бутилките :)

Та питанките:
Днес си поръчах течна тор и тепърва ще торя китките. Има ли нужда от подобна СО2 система(за първо време).
Другото е за разтварянето на балончетата... Щом имат нужда да бъдат блъскани, то ако сложа камъчето до вътрешния филтър(балоните да бъдат засмуквани) няма ли да е достатъчно за разтварянето?

Неактивен malomir

  • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • *****
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #37 : четвъртък, 19 април 2012 г., 03:34 ч. »
За 10 литров аквариум няма смисъл от система за Со2. Твърде малък е съда. Какви растения ще гледаш? За Валиснерия, не ти трябва Со2, а сложиш ли риби вътре, смятай ги за пътници. :scare2:

Неактивен TiL

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 65
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #38 : неделя, 22 април 2012 г., 14:33 ч. »
Аквариума е 112литров и има 100-105л вода. Китките са Валиснерия 3корена +4-5 нови издънки(то това като троскот се въди) + Anubias barteri var. nana 3броя+ Anubias barteri var. barteri 1бр + 7 стръка роголистник+ малко ричия+ шепа леща(която намалява заради хелерите). Китките са от скоро в аквата(2-3седмици) и засега не съм ги торил, но мисля да започна. Осветлението е 2х18w т4 с по 1215lm. Та да правя ли "система" за CO2  и дали мога да си отровя рибите с нея?

Неактивен malomir

  • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • *****
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #39 : неделя, 22 април 2012 г., 17:11 ч. »
Така по-може. Но растенията ти са такива, които не се нуждаят от торене и Со2. Ако решиш да сложиш нещо друго ок. Но тези растения растат достатъчно добре без Со2.

Неактивен chrissko

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 2
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #40 : събота, 19 май 2012 г., 13:43 ч. »
Здравейте, да споделя и аз моя все още скромен опит, пусках CO2 система и в моя 54 литров. Само, че точно заради алкохола прибавих още едно приспособление, от реактора мъркучето не влиза дирекно в аквариума а влиза в друга ботилка 0.5 л., в която има само вода. Там излизат едри мехурчета и моентално излизат на горе от там вече в аквата, през камъче (не знаех, че не е ефективно). Това го правя уж да се филтрира алкохола, нямам идеа дали действа и дали има нужда от допълнителния съд. Ефекта беше видим. Тогава имах само валиснерия и водна чума, и особеноо чумата растеше с няколко сантиметра на ден. :) лудница.

Неактивен Pol_ins

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 3
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #41 : вторник, 02 юли 2024 г., 09:31 ч. »
При тази система необходим ли е брояч на мехурчетата?

Неактивен Franky

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 414
  • Пол: Мъж
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #42 : вторник, 30 юли 2024 г., 13:07 ч. »
При тази система необходим ли е брояч на мехурчетата?


Ако направиш както колегата - цялото нещо мине през втора бутилка от вода, ще имаш ли брояч в същевременно.

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.