И така, за да не ви бавя излишно, сведох подбора и обработката на снимките до възможния минимум. Нито съм махал отбясъците, нито съм изправял хоризонт, нито съм кропвал излишното... Гледайте суровата действителност.
Първо ще ви представя сладководните аквариуми или поне една част от тях. След това ще премина към самия аквариум, после ще има още сладководни, ще разнообразя с малко соленоводни, после останалата част от обитателите на аквариума (земноводни, влечуги, насекоми), а накрая за финал - остатъка от соленоводните. Така си преставям следващите няколко теми.
Това предисловие ме води към първото ми заключение - гледането през обектив не е същото като гледането, за да видиш.
Половината неща, които съм снимал, изобщо не помня да съм виждал. Но вероятно съм.... Затова коментарите ми ще са минимални - оставям на вас и на вашето въображение да допълвате и обяснявате кое какво е, защото аз ще се оплета.
Няма да ви ангажирам повече, ето снимки на първата част соленоводни аквариуми и някои от техните обитатели:
Дали така изглеждат аватралийските реки и езерца, ще каже някой по-сведущ от мен:
Обитателите им обаче са ето такива:
Продължаваме натам в тъмната галерия:
Аквариумите са твърде слабо осветени. Всичко е бетон, само лицевото стена на повечето е от стъкло. Размерите варират, но най-малките са около 500 литра (преценка на око).
Едно от благодатните неща за снимане са стъклените сомове:
Натам става дори по-тъмно и мрачно:
Но все пак тук-там успявам да хвана някоя риба достатъчно осветена и достатъчно статична, за да излезе нещо:
И още аквариуми, редят се по дългия кродиор един подир друг, докато човек им изгуби бройката:
Риби се виждат тук-там.
Аквариумите са твърде много, за да ги запомня:
Много от рибите и аквариумите изобщо не са красиви, но алтумите правят изключение:
Някои аквариуми са обрасли с треволяк, но доста хаотично - няма дори помен от акваскейпинг:
Други пък са голи, само с камъни:
Освен първия аквариум с алтумите, дискуси и неонки също се радват на доста големи съдове, отново в компанията на алтуми:
Има и други красиви и интересни неща, макар това да е плаудариум, а не точно аквариум:
Следва продължение...