Ето малко повече инфо:
Грунд:
За първи път използвам фирмен грунд, в случая манадо на JBL, като го промих малко педи да го сложа в аквариума.
Недостатъка му е, че е доста лек и особено в първите месец-два изплува и трябва да го събираш с кепче и влиза във филтрите. Но като цяло съм доволен.
Под него има известно количество хранителен слой. Отделно съм сложил и капсули с тор тук там.
Филтри:
Започнах с един Eheim Clasic 2217 (600) и като пренесох всички риби от стария аквариум, поизчистих и пренесох и стария филтър Eheim Clasic 2213 (250) който работи
от 2010г до сега, само му се отлепи магнита от оста на перката в един момент и се наложи да го заляпя с канаколит и от тогава не съм имал други забележки.
И двата са с една синя гъба, най-отдолу за механична филтрация (да спира големите боклуци) и Sera Siporax до горе.
CO2:
Бутилка под налягане, 2кг взета от пожарогасител и сега имам и още една 3кг и нещо, за да ги сменям. Редуцир винтил от Ferplast, и електромагнитен винтил с таймер.
Пуска се около час и половина преди осветлението и се гаси 45мин преди края на осветлението. Не мога да ги преброя мехурчетата в минута, но преди да пусна рибите съм гледал "дропчекъра" да става зелен а не жълт. Имайте в предвид, че "дропчекъра" стига до зелено след около 2 часа, и докато покаже жълто може да е станало лошо на рибите. За това е добре тези експерименти да се правят докато няма риби или други обитатели.
Реактора е активен - Sera 500 като е вързан на изхода на големият канистър и за обема на аквариума разтваря добре. Не е и много шумен, чува се като шумоленето на малко поточе, като се приближиш до шкафа, но дебита на филтъра трябва да е поне 1000л/ч за да не шумоли много.
Осветление:
На стария аквариум бях с Т8 пури 4х18W с рефлектори в аквариум около 100л, което беше напълно достатъчно за растения.
Сега реших да пробвам фирмена лампа - Twinstar S line V3 -110W LED RGB на която взех димер от същата марка с възможност за изгрев залез.
Доволен съм от лампата, но и добавих една лайсна отпред, за да не ми блести като съм седнал на дивана или да ми осветява стаята и предното стъкло.
В момента свети по 8ч на ден от 14:30 до 22:30 на 100% интензитет.
Торове:
До сега съм добавял правени торове, не фирмени.
Този път реших да се доверя на JBL, като използвам 2 вида тор седмичен (JBL Ferropol) и ежедневен (JBL Ferropol 24).
Седмичният го добавям веднъж седмично след смяна на 100л вода - около 30мл тор.
Ежедневният по 3 капки на ден, по възможност като светне осветлението, ако сте си вкъщи или ако не сте, добавям сутринта, като пропускам някой ден.
И нитрати Nitro на Easy Life по около 3 мл веднъж на седмица след смяна на водата (на опаковката дават, че 10мл на 500л вода вдигат нитратите с 4ppm, в моят случай на 100л вода при смяна ми трябват около 3-3 и малко мл) след около месец и половина от засаждането.
Стартиране на аквариума:
Фен съм на тъмният старт, при който не се сменя вода всеки ден.
Напълних вода, пуснах филтъра, добавих и малко бактерии за старт, както и активен въглен във филтъра за първите две седмици да поеме вредните вещества.
След около месец, смяна на поне 70% вода и засаждането на растенията. Колкото повече в началото, толкова по-добре.
В пъвите няколко седмици светлината на 5 часа, после 6 часа на ден и на 70% интензитет. CO2 го пускам от самото начало. В началото само седмичният тор а след втората седмица ежедневен по малко. Всичко е хубаво да става постепенно, без много резки промени. Смяна на водата веднъж седмично 100л след засаждането на растенията. След месец от началото светлината на 8 часа и като тръгнаха по-добре растенията я пуснах и на 100% интензитет.
Рибите ги пуснах след около 3 седмици от засаждането на растенията, а можеше да поизчакам още малко и да подавам повече CO2 от колкото е добре за рибите, но не издържах
Поддръжка:
В началото чистих стъклата веднъж седмично и тук таме камъните (скалите) с четка за зъби, появиха се няколко нишковидни, зелени налепи и малко брада тук там, но започнаха да изчезват, и след първият месец от засаждането и стъклата почти спряха да позеленяват и водораслите поизчеснаха, но трябва да си храниш добре растенията, за да няма водорасли. Забелязал съм, че растът ли добре растенията всичко е чисто и бистро.
Сега сменям веднъж седмично водата, добавям химията и подрязвам на седмица две. Стъклата от страни не са чистени от повече от месец и нямат почти нищо, само предното мога да го мина от време на време за да е напълно прозрачно. Лилипайповете и тръбите на филтрите хващат налеп от кафяви водорасли, та ги чистя на една или две седмици, филтрите веднъж на 3-4 месеца, малко да се изплакнат в аквариумна вода.
Смяната на вода я правя с дълъг маркуч до банята, иливам 100л вода и после закачам маркуча към помпа за фонтан, на дъното на бидона, който е също 100л. и чакам
да се напълни, докато подрязвам.
Общо взето това е.